Pretraga

Oko 20 tisuća maturanata pisalo esej na A razini, temom oduševljeni: ‘Nismo mogli lakše dobiti’

A- A+

Kao i prethodnih godina i na ovogodišnjoj se državnoj maturi nakon testa iz književnosti i jezika, pisao drugi dio ispita Hrvatskog jezika – esej. U srijedu su ga je pisalo oko 20 tisuća maturanata koji su odabrali višu razinu Hrvatskog. Ove godine ne moraju zadovoljiti minimalni prag na oba djela ispita, odnosno dvojka na eseju nije uvjet za prolazak Hrvatskog, ali esej čini trećinu ocjene iz tog predmeta. Temeljem ulomaka iz dvaju romana učenici su danas pisali usporedni esej, a većina maturanata s kojima smo razgovarali zadovoljna je temom eseja.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Mnogim maturantima, ako je suditi po njihovim reakcijama na društvenim mrežama, laknulo je nakon što su otvorili današnji esejski zadatak A razine mature iz Hrvatskog jer tema nije bila vezana uz pjesništvo. Morali su, naime, napisati usporedni esej temeljem ulomaka iz Novakova romana ‘Posljednji Stipančići’ i romana ‘Otac Goriot’ Honoréa de Balzaca.

‘Posljednji Stipančići’ su, podsjetimo, bili jedno od djela zadanih na obje razine probnog eseja kojeg je u svibnju pisalo oko 11 tisuća učenika.

‘Priželjkivala sam ta dva djela’

Izdvojeni članak

Stigla rješenja ispita iz Hrvatskog na A razini: Evo kako ste trebali odgovoriti na pitanja

– Odabirom djela sam itekako zadovoljna, iskreno, priželjkivala sam ta dva djela i smatram da nismo mogli lakše dobiti. Iako sam Hrvatski jezik imala samo prve dvije godine srednje škole i većina tih ‘priprema’ na satu Hrvatskog i lektira mi je donekle zaboravljena, bilo mi je jako zanimljivo i lako pisati esej jer mi je to oduvijek išlo. Najteže mi je bilo odgovoriti na prvu smjernicu, jer se nikako nisam mogla sjetiti što je to poetika djela? Hahaha.. ali ne znam, odgovorili sam ‘na blef’, ispričala nam je nakon eseja Suzana iz Medicinske škole Rijeka.

Ove godine maturanti ne moraju zadovoljiti minimalni prag za prolazak zasebno na eseju i testu, a esej čini trećinu ocjene ispita iz Hrvatskog. Ukupno na eseju više razine maturanti mogu ostvariti 40 bodova.

– Očekujem dosta bodova jer ne bih trebala imati nekih većih pravopisnih i gramatičkih grešaka, a i korektno sam odgovorila na sve smjernice. Osim poetike, zaključuje Suzana.

Više od 50% bodova na eseju očekuje Patricia iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, koja također nema zamjerki na odabir teme eseja, pogotovo s obzirom na to da su se prethodnih godina za usporedbu zadavala djela ili pjesme koja se niti ne obrađuju na nastavi.

– Mislim da je dobar odabir lektira, svatko je mogao bar nešto napisati, čak iako se nije dovoljno pripremio. Moj cjelokupni dojam je okej, iako se na satu Hrvatskog za esej baš i nismo pripremali. Od smjernica mi je bilo najteže odrediti razdoblje tih dviju lektira, ispričala nam je nakon ispita Patricia.

Nekima je ipak bilo stresno

Izdvojeni članak
državna matura

[Zadatak dana] Odgovorite na pitanje o ludizmu koje je izazvalo najviše bure nakon A razine Hrvatskog

Patricijina školska kolegica Josipa ističe da joj je bilo najteže usporediti poetiku oba djela, baš kao i našoj prvoj sugovornici Suzani iz Rijeke.

–  Mislim da su djela dobro odabrana jer su obrađena i u strukovnim školama zbog čega mislim da su svi mogli napisati esej i da se nisu previše pripremali. Ipak, bilo mi je vrlo stresno, trema me držala i nakon izlaska iz učionice. Ni malo mi nije bilo zanimljivo pisati esej jer sam svjesna da upravo o ovom eseju ovisi moje daljnje školovanje, sama pomisao na to stvara stres. Na satu Hrvatskog bi se trebalo više vježbati pisanje eseja sa zadanim smjernicama, od kojih mi je danas najteža smjernica bila usporediti poetiku oba djela, kaže nam Josipa nakon ispita.

Ona, pak očekuje oko 30 bodova na eseju, a zadovoljna je time da ove godine nema minimalnog praga.

– Puno je bolje kada se bodovi testa i eseja sveukupno zbrajaju i ocjenjuju jer tako možemo skupiti bodove u onom području u kojem smo bolji, zaključuje Josipa.

Nema minimalnog praga na eseju pa mu je bilo lakše pristupiti

Zadanom temom zadovoljna je i Monika iz Srednje škole Dugo Selo. Kaže kako su to njeni kolege i očekivali, jer su to djela realizma kojih nije bilo u prvom dijelu ispita.

– Baš sam sretna time kako sam napisala, nije mi bilo nešto posebno teško, malo sam se mučila s brojem riječi jer sam se bojala da ću imati manje od potrebnog, ali uspjela sam ih napisati oko 400. Na satu Hrvatskog jezika smo se dobro pripremili, a ja sam još išla na privatne pripreme gdje sam se dodatno kvalitetno pripremila. Bilo mi je najteže usporediti polazne tekstove po problematici i stilu, a i naći djela slične problematike i usporediti ih, kaže nam Monika i dodaje kako je definitivno bilo lakše pisati esej kad ne postoji strah od pada.

Očekuje, otkriva nam, oko 30 bodova jer je toliko dobivala i na pripremnim esejima.

Lovro iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju nije toliko siguran u broj bodova koje će ostvariti na eseju, ali napisanim je zadovoljan.

– Djela su bila dobro odabrana s obzirom na situaciju. Zadovoljan sam time što sam napisao, nije bilo preteško jer smo pripremljeni na satu Hrvatskog. Najteža smjernica bila mi je usporediti zadana djela s nekim djelom koje smo obrađivali kroz ove četiri godine. Mislim da je zbog ukidanja minimalnog praga bilo psihički lakše pristupiti eseju, ali samo pisanje eseja nije bilo lakše u usporedbi s prijašnjim esejima, zaključuje Lovro.

Podsjetimo, ove srijede objavljena su i rješenja prvog djela ispita A razine Hrvatskog, testa iz jezika i književnosti, a možete ih vidjeti na linku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.