Pretraga

Maturanti kojima su ljetos poništeni ispiti iz matematike digli tužbu protiv NCVVO-a

A- A+

Zbog sumnje na moguće prepisivanje, NCVVO je ljetos poništio više ispita maturanata. Među njima je i šestero učenika Gimnazije Gospić. Dvojica maturanata digla su sudske tužbe zbog toga, a danas je u Rijeci održano prvo ročište.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nakon ocjenjivanja ispita državne mature u ljetnom roku 2019./2020., za šestero učenika Gimnazije Gospić Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVVO) obrazovanja donio je odluku o poništavanju ispita iz matematike. Ispiti su poništeni za četvero pristupnika na osnovnoj i dvoje na višoj razini, zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja.

Dvoje od šestero maturanata Gimnazije Gospić podiglo je tužbe

– Sporni su ispiti, kod kojih su utvrđene moguće nepravilnosti, poništeni zbog podudaranja točnih i netočnih odgovora učenika koji su ispit iz matematike pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji – učenici su imali identično netočne odgovore bez strukture zadataka te je pristupnicima omogućeno ponovno polaganje ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a, pojasnili su iz NCVVO-a.

Dvoje od tih šestero maturanata Gimnazije Gospić podiglo je sudske tužbe protiv NCVVO-a. Ovog četvrtka na Upravnom sudu u Rijeci održano je prvo ročište.

Iz NCVVO-a se brane da su u slučaju spomenute Gimnazije Gospić postupili prema uputi za postupanje koju su zaprimili od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– MZO-a je izdao spomenutu uputu zbog pritužbi učenika druge srednje škole Ministarstvu na odluku NCVVO-a o poništenju ispita državne mature iz matematike na višoj i osnovnoj razini na ljetnom roku školske godine 2019./2020. i nelogičnosti u Pravilniku o provedbi državne mature na koju su se učenici pozvali. Dvojica maturanata koji tuže NCVVO nisu pristupili ponovljenom ispitu u ljetnom roku, kažu iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
matematika matura

Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematike

NCVVO je nakon ljetnog roka 2020. tražio strože kazne

Inače, NCVVO trenutno nema ovlasti samostalno mijenjati Pravilnik o provedbi državne mature, nego promjene odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nakon incidenta na ljetnom roku mature i poviše spomenutog poništavanja ispita, u javnosti se nametnulo pitanje jesu li učenici kod kojih je utvrđeno moguće prepisivanje zaslužili dobiti drugu priliku polaganja ispita na istom roku.

NCVVO je još u srpnju od Ministarstva obrazovanja zatražio izmjene Pravilnika o provedbi mature, kojim traže strože kazne za prepisivače. Konkretno, čitav članak 32. Pravilnika glasio bi ovako:

1. Ako je u ispitnoj prostoriji uočen veći broj prepisivanja, utvrđuje se nezakonitost provedbe ispita.
2. Nezakonitost može biti utvrđena za vrijeme provedbe ispita ili tijekom ocjenjivanja ispita.
3. Ako je nezakonitost utvrđena u više ispitnih prostorija, ravnatelj NCVVO-a donosi odluku o poništavanju ispita za učenike na tom roku.
4. Nakon utvrđenih nezakonitosti, ravnatelj NCVVO-a donosi odluku kojom školi ne dopušta provođenje ispita mature u tekućoj i sljedećoj školskoj godini.
5. Za učenike škole u kojoj su utvrđene nezakonitosti, Centar će u sljedećem roku organizirati polaganje ispita, a škola snosi sve troškove provedbe.

Osim toga, podsjetimo, NCVVO je tražio i ponovno uvođenje zasebnog minimalnog praga na eseju iz Hrvatskom, čime bi minimalno dvojka na eseju bila uvjet za prolazak čitavog ispita iz Hrvatskog. Hoće li poviše spomenute izmjene Pravilnika Ministarstvo uopće prihvatiti i odobriti već ove godine, pitali smo samo Ministarstvo. Kada i ako zaprimimo odgovor, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost.