Pretraga

Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematike

A- A+

Šestero učenika Gimnazije Gospić danas je trebalo ponovno pisati ispit iz matematike, odlučio je tako NCVVO jer su tijekom ocjenjivanja utvrdili kako se točni i netočni odgovori značajno podudaraju. No ispit iz matematike je poništen i za 18-ero učenika kojima je prije svega nekoliko dana poništen esej iz Hrvatskog. Riječ je o učenicima jedne zagrebačke gimnazije, a NCVVO ne želi otkriti ime škole iz koje 18-ero njih dolazi. Pregledom ispita matematike tijekom ocjenjivanja, kod tih 18-ero učenika iz Zagreba utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%, kažu iz NCVVO-a.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Završeno je ocjenjivanje ispita državne mature, točno u podne maturanti će dobiti prijevremene rezultate. No, za 27 učenika ispit iz matematike je poništen, a 24 njih danas ga je trebalo pisati ponovno. Njih šestero dolazi iz Gimnazije Gospić, kažu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Utvrđeno 27 nepravilnosti u više škola

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Drama u zagrebačkoj školi: Kod dvadesetak učenika poništava se ispit mature

– Nakon provedenog postupka vrednovanja ispita iz matematike, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je odluku o poništavanju ispita za šestoro učenika Gimnazije Gospić i to za četvero pristupnika na osnovnoj i dvoje na višoj razini, zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja. Riječ je o netočnim odgovorima koji se podudaraju kod tih učenika, identičnim odgovorima bez strukture zadataka te kod pojedinih pristupnika kompletnog izostanka korištenja listova za koncept iako su zabilježeni točni odgovori do kojih nije moguće doći bez raspisa zadataka ili korištenja džepnog računala. Riječ je o učenicima koji su ispite pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji. U dostavljenoj odluci ravnatelju Gimnazije Gospić jasno je navedeno da troškove ponovnog pisanja ispita, dolaska do ispitnoga mjesta i osiguranja učenika snosi Gimnazija Gospić, s obzirom na to da se radi o propustu škole. Isti princip primijenjen je i u drugom slučaju sutrašnjeg ponavljanja ispita. Osim navedenog, NCVVO je za slučaj Gimnazije Gospić dobio i prijavu s dodatnim detaljima o samom slučaju. Proces utvrđivanja odgovornosti dežurnih učitelja i voditelja ispitnih prostorija, kao i ravnatelja škola je u tijeku te nažalost trenutačno ne raspolažemo detaljnijim informacijama, kažu nam iz NCVVO-a.

Dodaju, tijekom provedbe ispita i procesa vrednovanja ljetnog roka državne mature u školskoj godini 2019./2020. NCVVO je utvrdio ukupno 27 nepravilnosti u više srednjih škola.

– Kod troje je pristupnika riječ o korištenju nedopuštenih sredstava za vrijeme pisanja ispita (mobitel) te 24 pristupnika kod kojih postoji opravdana sumnja u prepisivanje. Pristupnici kod kojih postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje, a riječ je samo o pristupnicima iz navedenih škola, dobili su mogućnost ponovnog polaganja ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a prije završetka i objave podataka ispita ljetnog roka, kažu iz NCVVO-a.

Istim učenicima kojima je poništen esej, poništen je i ispit iz matematike

Izdvojeni članak
državna matura

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2020.

Izuzevši trojku koja je varala uz pomoć tehnologije, i šestero učenika iz Gimnazije Gospić, ispit iz matematike je, dakle, poništen za još 18 učenika.

Iz NCVVO-a su za srednja.hr potvrdili kako je riječ o učenicima iste škole u Zagrebu u kojoj je nedavno poništen esej, ali ne žele potvrditi o kojoj je školi riječ.

– Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji, kažu iz NCVVO-a.

To je pomalo neobično budući da u drugom slučaju, onom Gimnazije Gospić, nisu imali problem s javnom potvrdom imena škole.

Zatražili smo NCVVO i dokumente odluke prema kojoj su za učenike Gimnazije Gospić i te zagrebačke gimnazije čije ime ne žele reći, poništeni ispiti, ali ih je NCVVO odbio dati. Ponovno kažu, to bi se protivilo Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Dobili drugu priliku

Inače, svi učenici kojima je matematika poništena, pozvani su da danas ponovno pišu taj ispit.

– Pristupnici kod kojih postoji opravdana sumnja u moguće prepisivanje, dobili su mogućnost ponovnog polaganja ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a prije završetka i objave podataka ispita ljetnog roka. Spomenutim je pristupnicima, kao i u slučaju eseja iz hrvatskog jezika, omogućeno ponovno polaganje ispita u ponedjeljak, 13. srpnja u 9 sati, uz nadzor djelatnika NCVVO-a prije završetka i objave podataka ispita ljetnog roka, 13. srpnja u 12 sati. Napominjemo da je postupljeno prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je informirano o spornom slučaju. Budući da je propust napravila škola, sve troškove organizacije i provedbe ponovnog provođenja ispita snosit će sami. Željeli bismo istaknuti kako se NCVVO zalaže za izmjenu trenutačnog pravilnika i strože mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika, odnosno svih sudionika koji se ne drže jasno propisanih pravila, zaključuju iz NCVVO-a.

Roditelji iz Gospića najavili pokretane upravnog spora

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Pogledajte kako su se u zadnjih 5 godina mijenjali pragovi prolaznosti na obveznim ispitima mature

Napomenimo za kraj kako su u slučaju Gimnazije Gospić roditelji najavili da se njihova djeca danas neće pojaviti na ponavljanju ispita iz matematike, dok NCVVO ne priloži dokaz da su uistinu varali, prenosi RTL.hr.

– Djeca su se pripremala pola godine. Prošli su pripreme na Trinomu u Zagrebu i u vrijeme korone je njima dolazio profesor koji ih je skupa spremao za tu maturu. Kad su došli na polaganje, bili su razmaknuti. Jedan je sjedio kraj prozora, a jedan u redu do zida. Između njih je bio još jedan red, rekla je za RTL Tina Starčević, majka dvojica maturanta iz Gospića.

Roditeljima, navodi isti izvor, smeta i činjenica da su o poništavanju ispita njihova djeca saznala 15 dana kasnije. U petak oko 21 sat su dobili obavijest da se ispit ponavlja u Zagrebu u ponedjeljak ujutro u 9. Dio njih već je najavio i pokretanje upravnog postupka i tražit će predočenje dokaza o prepisivanju, prije ponavljanja testa.

Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr na ovoj poveznici.