Pretraga

Maturanti napisali i drugi najpopularniji strani jezik: ‘Nisam se pripremala, očekujem neku jadnu dvojku’

A- A+

Drugi najčešće prijavljivani strani jezik na maturi je Njemački, a njega je ovog petka pisalo oko 800 pristupnika. Ispit se, kao i onaj iz Engleskog, sastoji od tri cjeline – čitanja, slušanja i pisanja. Nakon pisanja smo se čuli s četvero maturanata, koji su nam otkrili svoje dojmove. I dok nam većina kaže da im ispit nije bio težak, neki sugovornici iz njega očekuju tek – dvojku.

Foto: srednja.hr

Elena, Filip, Petar i Dijana dolaze iz različitih gradova Hrvatske, ali svima njima zajedničke su najmanje dvije stvari – maturanti su te su na državnoj maturi kao strani jezik odlučili polagati Njemački. Taj ispit pisao se danas, a svi naši sugovornici polagali su ga na B razini.

‘Na slušnom mi je svaki odgovor izgledao kao točan’

-Ispit stvarno nije bio težak, bilo je nekoliko pitanja koja nisam bila sigurna što odgovoriti, ali sve u svemu poslije ispita mi je laknulo jer znam da sam dobro riješila. Zadatak koji mi je stvarao probleme je bio zadatak na slušnom gdje mi svaki odgovor izgledao kao točan i tu sam malo morala razmisliti, priča nam Elena iz Graditeljske škole Čakovec.

Tema u pisanom dijelu ispita bili su ‘Freunde’ i pitanja vezana uz prijatelje i najbolje prijatelje.

– Pisanje maila je prošlo jako dobro jer tu temu ponavljamo već od osnovne. Za ispit se nisam nešto posebno priprema zasebno, nego smo cijele godine od profesorice dobivali ispite od prijašnjih godina i tako vježbali. Ispit je bio lakši nego prošle godine po mom mišljenju. Vremena je za nas i bilo previše u razredu smo i čekali nekih 10 minuta da proglase da je kraj čitanja i pisanja. Očekujem dobiti dobar, a mislim da su mi očekivanja realna, gledajući po tome što i kako sam riješila, veli nam Elena koja još piše Matematiku i Hrvatski te želi upisati predškolski studij na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu.

Izdvojeni članak

Doznajte morate li na Engleskom dobiti dvojku iz eseja da biste položili taj predmet

‘Ispit nije bio toliko težak kako sam mislio da će biti’

I Filip iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima zadovoljan je napisanim.

– Ispit nije bio toliko težak kako sam mislio da će biti. Osjećam se puno lakše nakon pisanja. Jedan od težih zadataka je bio intervju – kada moram odrediti redoslijed. Ne mogu se sjetiti točno zadatka, rekao nam je Filip.

Dodaje i da mu je tema na pisanom dijelu ispita bila jednostavna te je imao dovoljno materijala da se raspiše.

– Nisam nešto posebno učio za ispit. Rješavao sam prijašnje ispite, ali svaki ispit je jednak na svoj način. Iz Njemačkog očekujem tri, a pišem još Hrvatski i Matematiku, oba na osnovnoj razini, kaže Filip koji još nije siguran što će upisati.

Izdvojeni članak
matura engleski

Preko 16 tisuća maturanata danas je polagalo A razinu Engleskog: Neke mučilo pitanje o pandemiji

‘Za ispit se nisam pripremala, očekujem neku jadnu dvojku’

Petar iz Srednje škole Pakrac dojma je da je težina zadataka na ispitu varirala.

– Osjećaj nakon pisanja je nekako na nuli, ne mislim ni da sam loše napisao, ni da sam dobro napisao. Najteži mi je bio zadatak nadopunjavanja, tekst je bio o plastici, kaže Petar.

Dodaje i da je riješio dosta ispita s prijašnjih rokova te ima osjećaj da je ovogodišnji ispit bio teži. Na pitanje o tome koju ocjenu očekuje, kaže:

– Mislim, gledajte, svi očekujemo dva, a sad bilo koja veća ocjena je samo dodatak, kaže kroz smijeh Petar koji još treba napisati Politiku i gospodarstvo, Hrvatski i Matematiku, a planira upisati Ekonomski u Zagrebu.

Za razliku od preostalo troje sugovornika, Dijana iz Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu kaže nam da joj je najteži bio esej.

– Dojam nakon ispita je okej, s obzirom na to da sam mijenjala osnove škole pa tako i prvi strani jezik. Najteži zadatak mi je bio napisati mail. Za ispit se nisam pripremala, očekujem neku jadnu dvojku, odgovara nam kratko Dijana koja također želi upisati studij ekonomije.

Podsjetimo za kraj, oko 25 tisuća maturanata jučer je pisalo Engleski. Dojmove s ovogodišnjeg ispita više razine Engleskog pročitajte ovdje, a s osnovne razine na ovoj poveznici.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.