Pretraga

Maturanti napisali ispit na kojem su lani ‘padale’ jedinice: ‘Očekujem prolaznu ocjenu, ali mislim da odličan neću dobiti’

A- A+

Maturanti su u srijedu pisali Sociologiju. Riječ je o izbornom predmetu kojeg je ove godine prijavilo 429 maturanata, a zadnjih par godina na njemu su rezultati bili najlošiji – u 2021. prosječna ocjena bila je tek 1,59. Za pisanje ispita imali su 90 minuta, a javili su nam i prve dojmove nakon pisanja.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon ispita iz Kemije kojeg su maturanti pisali ujutro u popodnevnim satima održao se ispit iz Sociologije. Iako nije jedan od najpopularnijih izbornih predmeta, Sociologiju je nužno polagati za upis na neke fakultete te ju je ove godine prijavilo 429 maturanata. Jedna od njih je i Ivana, maturantica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba. Njoj je ispit iz Sociologije važan za neke fakultete koje namjerava upisati.

Neki su predali prazan ispit

– Očekujem prolaznu ocjenu definitivno, ali mislim da odličan neću dobiti. Sociologija je bila jedini predmet koji sam uzela kao izborni. Sociologija mi i je presudna, ali i nije. Stavila sam na izbor fakultete za koje mi je potrebna sociologija, ali opet stavila sam i one za koje mi ne treba. Prvi izbor mi je Učiteljski fakultet u različitim gradovima (Zagreb, Osijek, Petrinja, Zadar). Stavila sam i sociologiju na Filozofskom, TRZ i sociologiju na KBF-u te socijalni rad, kaže Ivana.

Ivana kaže da je pisanje ispita prošlo mirno, bez incidenata i prepisivanja, a vremena je bilo i više nego dovoljno. U njezinoj je školi ispit iz Sociologije pisalo vrlo malo učenica.

– Ispit je pisalo nas pet cura, njih četiri su izašle nakon 30 minuta, pa sam ostala sama pisati do kraja. Cura koja je sjedila ispred mene je komentirala da je predala prazan ispit, kaže Ivana.

Izdvojeni članak
matura fizika

Zadaci u drugom dijelu ispita iz Fizike namučili maturante: ‘Nadam se da će biti dovoljan za prolaz’

Zbunjujuće pitanje

Ispit joj nije bio osobito težak, ali kaže da su neka pitanja bila nejasna. Zbunjujuće je bilo pitanje s tablicom u kojoj su bili navedeni podaci o broju djece rođene u bračnoj zajednici, broj djece u izvanbračnoj zajednici i broj brakova sklopljenih unutar RH navedenom razdoblju od 1995. do 2015. godine.

– Pitanje je otprilike bilo postavljeno da jednom riječju navedemo trend za broj djece rođene u bračnoj zajednici ili izvan nje. Sjećam se da je u pitanju bio trend, ali nisam bila sigurna trebam li napisati broj, trebam li napisati uzlazan/silazan ili određeni pojam, kaže Ivana.

Izdvojeni članak

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

‘Gradivo je dosta opširno’

Ivana se za maturu pripremala uz pomoć literature i probnih matura. Smatra da su prethodne mature bile neznatno lakše od trenutne, ali da su otprilike na istoj razini.

– Jedini razlog zbog kojeg sam bila zabrinuta jest niska prolaznost. Gradivo je dosta opširno, i problem je što literatura ima 300-tinjak stranica iz kojeg se može izvući svašta. Od detalja, do nekih bitnijih pojmova. Ali, sve u svemu, ne čini mi se toliko strašno. Mislim da sam mogla više raditi na pripremi za ispit, ali nije mi toliko presudno, zaključila je Ivana.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.