Pretraga

Ravnatelj NCVVO-a odgovorio Stipiću: ‘Od ovog sindikata su puno zreliji desetogodišnji učenici’

A- A+

Učenici četvrtog razreda ovog su tjedna pisali nacionalne ispite, a Sindikatu Preporod to je bio povod da pošalje priopćenje medijima u kojem te ispite naziva besmislenom i višestruko štetnom aktivnosti. Nije dugo trebalo čekati na odgovor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji ih provodi. Ravnatelj Vinko Filipović podsjetio je da smo jedna od rijetkih zemalja koja ih nije provodila, ponovio je zašto se oni provode, ali i sindikatu poručio da su od njih zreliji i desetogodišnjaci koji navode da im ispit nije bio stresan.

Željko Stipić i Vinko Filipović

Foto: srednja.hr, Niko Goga

Nacionalni ispiti koji su se jučer započeli provoditi u osnovnim školama–besmislena su i višestruko štetna aktivnost’ – ta je rečenica bila uvod u priopćenje za medije koje je 6. ožujka pristiglo na redakcijske adrese hrvatskih medija, a tako i našeg. Poslao ga je Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod istaknuvši pritom da je riječ o trošenju novca koji država ionako nema.

‘Smisao sindikalnog aktivizma ne treba biti uvijek po svaku cijenu protiv svega’

Na to je priopćenje reagirao Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ove ispite.

– Sindikat Preporod oglasio se priopćenjem u vezi pisanja nacionalnih ispita u kojem stoji niz neistina i tendencioznih zaključaka koji ničim nisu potkrijepljeni. Smisao sindikalnog aktivizma ne treba biti uvijek po svaku cijenu protiv svega što se čini u obrazovanju pa makar to bilo motivirano i željom pridobivanja novih članova i prisutnosti u javnosti, navodi Filipović i podsjeća i da ispiti nisu počeli na dan koji je naveden u Stipićevu priopćenju, nego dan ranije.

Kada je riječ o samoj svrsi provedbe nacionalnih ispita, Filipović podsjeća da je do sada Hrvatska bila jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije imala standardizirano vanjsko vrednovanje učeničkih postignuća na kraju završnog ciklusa osnovnoškolskog obrazovanja, što je u nas četvrti i osmi razred.

– Ispiti će poslužiti učenicima i roditeljima da na temelju standardiziranog ispita, koji je vrednovan od neutralnog i objektivnog ocjenjivača, usporede svoje rezultate u odnosu na prosjek škola ili u odnosu na nacionalni prosjek. Također, škole će moći vidjeti gdje se nalaze u odnosu na prosjek osnivača ili prosjek države. Nijedna ozbiljna promjena u obrazovanju ne bi se smjela donositi bez snimke stanja, a osobito kad je u pitanju promjena predmetnih kurikula. Nacionalna obrazovna politika će na temelju rezultata i analize nacionalnih ispita ubuduće moći raditi utemeljene i ozbiljne promjene predmetnih kurikula, a Agencija za odgoj i obrazovanje će na temelju svega moći ciljano planirati stručno usavršavanje učitelja. Upravo radi svega toga Centar radi temeljitu analizu ispita iz svih predmeta što ćemo u dogledno vrijeme dostaviti našem resornom ministarstvu. Toliko o ‘smislu akcije’, konstataciji o besmislenosti i višestrukoj štetnosti, a da to nikakvim argumentima nije potkrijepljeno. Legitimno je biti protiv nečega, ali neozbiljno je ako time sve počinje i završava, upozorava Filipović.

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti željko stipić

Stipić se obrušio na nacionalne ispite: ‘To je besmislena i višestruko štetna aktivnost’

‘Od navedenog sindikata puno su zreliji desetogodišnji učenici’

Valja podsjetiti da je današnji šef NCVVO-a, jedan od utemeljitelja Sindikata Preporod, gdje je deset godina bio predsjednik tog sindikata i to od 1994. do 2004. godine. Filipović upozorava i da je nekorektno svjesno iznositi neistine i tvrditi da ‘nacionalni ispiti učenike nepotrebno plaše’, a roditelje bezrazložno ‘brine’.

– Centar je od početka poručivao učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima da se za ispite ne treba posebno pripremati jer želimo dobiti realnu sliku učeničkih postignuća i trajno stečenih znanja na kraju obrazovnog ciklusa. Od navedenog sindikata puno su zreliji desetogodišnji učenici koji su u javnosti rekli da im ispit nije bio stresan i da ničim nisu pokazali otpor prema ispitu. Još zrelije su bile prošle godine učenice osmog razreda koje su javno rekle da će im rezultati na nacionalnim ispitima biti jasna smjernica koju srednju školu upisati, navodi Filipović.

Osvrnuo se i na dio Stipićeva priopćenja u kojem navodi da je riječ o akciji ‘koja ravnateljima zadaje organizacijske muke’.

– Dirljiva je briga za ravnatelje škola potpisnika priopćenja o kojima u svim godinama sindikalnog djelovanja nikad ništa nije lijepo rekao, naprotiv. Ističem da su ravnatelji sa svojim učiteljima i stručnim suradnicima vrhunski odrađuju posao organizacije provedbe ispita, na čemu im zahvaljujemo jer smo svjesni da to nije jednostavno zbog organizacijske zahtjevnosti s obzirom na prostorne probleme koje neke škole imaju, zaključuje Filipović.

Podsjetimo, provedba nacionalnih ispita za osmaše započinje u ponedjeljak, a raspored ispita možete vidjeti na poveznici i u videu ispod: