Pretraga

Maturanti pazite! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

A- A+

Prijave studijskih smjerova otvorene su 1. veljače u 9 sati ujutro, a zatvaraju se za nešto manje od sedam dana odnosno 15. srpnja u 15 sati i 59 minuta. Unatoč pet i pol mjeseci koliko maturanti imaju vremena za odabir fakulteta, iz razgovora s njima, doznajemo da mnogi još uvijek imaju velike dileme što upisati odnosno kako složiti listu prioriteta. Ono što je vrlo važno prilikom postavljanja izbora na listu prioriteta je da svakako s nje izbrišete smjerove, koje nikako ne želite upisati.

Više tisuća je razloga za to. Naime, fakultet od vas može tražiti plaćanje oportunitetnih troškova, ako ostvarite pravo upisa i dobijete upisni broj, a taj fakultet na kraju ipak ne upišete.

– Plaćanje oportunitetnih troškova odnosi se samo na onaj studijski program na kojem se ostvari pravo upisa, dobije upisni broj, a ne izvrši se upis studijskog programa na tom visokom učilištu. Zato je iznimno važno s liste prioriteta izbrisati one studijske programe za koje znate da ih ne biste nikada upisali, stoji u pojašnjenju na stranici studij.hr, koja djeluje pod okriljem Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznajte kakav interes vlada za sve fakultete u Hrvatskoj: Ovo su najtraženiji studijski smjerovi

Stvari funkcioniraju tako da ako primjerice ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj.

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije, koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Takve potencijalne kazne se propisuju ne samo iz razloga što je pojedinac time izigrao sustav, nego zato što je i zauzeo mjesto nekome, tko bi rado studirao xy studijski smjer.

No, ako na listi primjerice imate sedam izbora, ali biste i sedmi studij s liste upisali, svakako ga ostavite tamo.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.