Pretraga

Doznajte kakav interes vlada za sve fakultete u Hrvatskoj: Ovo su najtraženiji studijski smjerovi

A- A+

Manje od dva tjedna od zaključenja prijava studijskih smjerova za narednu godinu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, objavila je podatke o interesima maturanata za sve studijske smjerove u Hrvatskoj. I dok su neki popularni smjerovi zamijenili mjesta u odnosu na prethodna mjerenja, koja smo objavili sredinom lipnja, jedna stvar je ostala ista. Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i dalje je na samom čelu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Napomenimo odmah da se poželjnost utvrđuje po jasnom kriteriju odnosno prema omjeru kvote i prvog izbora studija.

Izdvojeni članak

Mlada logopedinja objasnila čime se bave oni koje završe najtraženiji studijski smjer u Hrvatskoj

Prema podacima iz 2. srpnja, Logopediju je na prvo mjesto stavilo 497 kandidata za upis, dok kvotu od 50 mjesta, ukupno 957 kandidata želi popuniti.

Gledano prema ovoj potonjoj brojci, ispada da će tek svaki 20 prijavnik Logopedije, na kraju i upasti na taj studij, a gledano prema priroritetnom odabiru, svaki deseti.

Dvije maturantice koje su polagale prijemni za Logopediju prije par dana, podijelile su s nama svoja iskustva koje možete pronaći na ovoj poveznici.   

Prije nastavka analize, ponovimo još jednom da maturanti i ostali kandidati za upise na visoka učilišta u Hrvatskoj, imaju vremena za zaključavanje liste do objave konačnih rezultata mature, odnosno 15. srpnja u 14:59 sati. 

Osim Logopedije, visok interes vlada za studije iz područja zdravstva

Prema svim kriterijima, Logopedija je najpoželjniji studij u Hrvatskoj. No, u daljnjoj analizi interesa maturanata, u obzir ćemo uzeti studije s kvotom iznad 20 upisnih mjesta.

Prema tom kriteriju i već prethodno navedenom omjeru kvote i  prvog izbora studija, iza Logopedije dolazi stručni studij Radiološke tehnologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Kako stvari sada stoje, 40 tamošnjih mjesta, želi popuniti ukupno 1.161 kandidat, međutim njih 221 je ovaj studij stavio i na čelo liste prioriteta.

Izdvojeni članak

Donosimo popis deset trenutno najpoželjnijih studija među hrvatskim maturantima

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu izvodi nastavu i za sljedeći najpoželjniji studij, prema gore navedenim kriterijima.

Naime, 95 mjesta na Fizioterapiji na ZVU, n svoju listu je stavilo 2.150 kandidata, od čega njih 457 na prvo mjesto.

Prema podacima iz sredine lipnja, Fizioterapija je bila na četvrtom mjestu prema interesu maturanata, a sada se popela na treće, dok je s trećeg na četvrto pala Psihologija (jednopredmetni) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na 76 upisnih mjesta ovog studija, želi se upisati 939 studenata, od čega njih 340 taj smjer ima na vrhu liste prioriteta.

Listu top 5 zaključuje, Rani predškolski odgoj i obrazovanje Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Ovo je ujedno i najviše pozicioniran studij na ovoj listi, a koji se nalazi na sastavnici van Zagreba.

Uglavnom 38 mjesta na ovom smjeru, želi popuniti 752 osobe, od čega ih 157 taj studij ima na vrhu ljestvice prioriteta. U odnosu na sredinu lipnja kada je bio sedmi po interesu kandidata, sada se popeo za dva mjesta.

Još jedan studij psihologije među deset

Izdvojeni članak

Stigli rezultati zahtjevnog prijemnog za KiF: Najbolji na listi otkrio nam tajnu svoga uspjeha

U nastavku pogledajte ljestvicu preostalih smjerova, koji su se prema omjeru kvote i prvog odabira studija, po podacima za 2. srpnja, ugurali u najtraženijih deset.

Načelno istaknimo da je među njima po jedan studij u Splitu, Rijeci i Opatiji te još jedan studij psihologije:

6. Dizajn – Arhitektonski fakultet Zagreb (32 mjesta; 129 prvih izbora)

7. Farmacija – Medicinski fakultet Split i Kemijsko-tehnološki fakultet Split (30 mjesta; 121 prvih izbora)

8. Kriminalistika – Visoka policijska škola Zagreb (30 mjesta; 114 prva izbora)

9. Menadžment održivog razvoja – Fakultet za  menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilište u Rijeci (Opatija) (31 mjesto; 115 prvih izbora)

10. Psihologija – Filozofski fakultet Rijeka (42 mjesta; 156 prvih izbora)

U dokumentu ispod možete pogledati, kakav interes vlada za sve studijske smjerove koji su u sustavu AZVO-a odnosno koji će izvoditi nastavu u idućoj akademskoj godini.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [297.96 KB]