Pretraga

Maturantica prepisivala na maturi iz Politike i gospodarstva: ‘Bila je izbačena u 30. minuti ispita’

Oko 4.000 maturanata danas je pisalo maturu iz izbornog predmeta – Politike i gospodarstva. Prema dojmovima koje smo dobili od maturanata, izgleda da je ovo najteži ispit državne mature ove godine. Većini su mnoga pitanja bila teška, a neki tvrde da je ova matura iz PiG-a najteža do sada u usporedbi s prijašnjim godinama. Jedna maturantica je uhvaćena u prepisivanju pa je izbačena u 30. minuti ispita.

matura PiG

Foto: srednja.hr

Ispitom izbornog predmeta Politika i gospodarstvo ušli smo u treći tjedan pisanja državne mature. Ove je godine PiG polagalo oko 4.000 maturanata, a prema dojmovima koje smo dobili od njih izgleda da je ovo najteži ispit na maturi do sada. Najteža su im bila pitanja kratkog odgovora, a neki su se mučili i s esejskim odgovorima.

Maturantica ulovljena u prepisivanju

A koliko je ispit iz PiG-a bio težak govori činjenica da je jedna maturantica u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju ulovljena u prepisivanju.

– Prijateljica je prepisivala i bila je izbačena u 30. minuti ispita. Meni je ispit bio malo zahtjevan, ali prvih 25 pitanja su bila laka, a najteži su mi bili zadaci na nadopunjavanje Za ispit sam se pripremala četiri dana i imam osjećaj da je ovogodišnji ispit bio lakši od prethodnih godina, ispričala nam je maturantica Marija iz GFGM-a.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Maturanti nam otkrili dojmove s današnjeg ispita: ‘Pisani dio sam izbjegla, svu nadu ostavila slušanju i čitanju’

Najteži zadaci kratkog odgovora

Maturant Ante iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima, koji želi upisati Politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, bio je jedini u svojoj školi koji je pisao PiG.

– Moj dojam nakon pisanja jest – zbunjeno optimističan. Nije bilo jako teško, bilo je sličnosti s probnom maturom od ove godine. Moje mišljenje je da se ove godine možda malo više išlo u srž Ustava. Na neka pitanja, poput ovlasti župana, nisam bio u potpunosti siguran što odgovoriti, rekao nam je Ante.

Za taj ispit se pripremao kroz cijeli školsku godinu te je išao na plaćene pripreme.

– Najteži dio ispita bili su mi zadatci kratkoga odgovora. U možda dva ili tri zadatka nisam bio siguran što odgovoriti, pa sam dao nasumične odgovore. Ovogodišnji ispit PiG-a na prvome roku bio je dosta lakši nego prošlogodišnji. Možda zbog toga što smo imali priliku vidjeti kako su esejska pitanja izgledala prošle godine pa se i pripremiti, što ne mogu reći oni koji su PiG pisali prošle godine na prvom roku, objasnio nam je maturant Ante.

Izdvojeni članak
maturantica

Zadatak dana: Ovo pitanje iz Geografije zadalo je muke maturantima, znate li odgovor?

‘Pripremala sam se jako puno i temeljito, ali ovo je bilo katastrofa’

Maturantici Veroniki iz SŠV-a, koja planira upisati Pravni ili Ekonomski fakultet u Zagrebu, ispit iz PiG-a bio je težak i zahtjevan iako se za njega pripremala oko dva mjeseca te je, kao i Ante, išla na plaćene pripreme.

– Katastrofa. Pripremala sam se jako puno i temeljito, ali ovo je bilo katastrofa. Ni jedna matura nije bila toliko teška kao ova, bilo je jako puno stvari koje se skoro nigdje ne spominju. Najteži dio ispita mi je bio 2. dio s kratkim odgovorima. Smatram da je ovaj ispit bio puno teži nego prijašnji ispiti, navela je Veronika.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

Danas se na maturi pisala Biologija: ‘Ja nisam mogla povezati, mislim da je greška u zadatku’

Većini se čini da je ispit iz PiG-a teži nego prijašnjih godina

Aurora iz I. gimnazije morala je polagati PiG jer želi upisati Novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a za ispit se pripremala tijekom cijele školske godine te nešto intenzivnije posljednjih mjesec dana.

– Jako sam nezadovoljna nakon ovog ispita iako sam se dugo pripremala. Najteža su mi bila pitanja kratkog odgovora jer je ispit bio teži u odnosu na prošle godine. Ne mogu posebno izdvojiti određeno pitanje koje mi je bilo najteže jer je većina njih jako teška i bila su nejasno postavljena, istaknula je maturantica Aurora.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Slušanje zadalo najviše problema na A razini iz Engleskog: ‘Jako sam razočarana i isprepadana’

‘Kao da su dali puno ‘baitova’ da navuče osobu na krivi odgovor’

Njezin kolega iz I. gimnazije, maturant Fran koji želi upisati ili Psihologiju, Matematiku ili Ekonomiju, također je imao problema s pitanjima kratkog odgovora.

– Činilo se lako, ali kao da su dali puno ‘baitova’ da navuče osobu na krivi odgovor. Kod kratkih odgovora pola toga ne znam uopće odakle su izvukli. Ovogodišnji ispit čini mi se možda malo teži nego prijašnje mature, naveo je Fran.

Najteži zadatak bio mu je s učenikom koji je morao odlučiti na što će potrošiti svoje novce.

– On ima 5 eura i želi kupiti jelo za tri eura i kavu za tri eura. Morali smo odgovoriti kako se zove taj neki ekonomski nedostatak ili što već. Pa fale mu pare, simple as that, izjavio nam je Fran.

@srednja_hr A što vi kažete, kako je prošao engleski? 😅 #justsrednjathings #srednjahr #matura #maturanti #matura2023 #drzavnamatura #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

‘Uopće nisam znala što me traže’

Maturantici Ani iz Ekonomsko-turističke škole ispit je bio težak, kaže, puno teži nego prijašnjih godina. Za ispit se pripremala šest dana tako da je učila od dva do tri sata dnevno.

– Iskreno sam razočarana. Najteži mi je možda bio drugi dio ispita, odgovori jednom riječju ili jednostavnom rečenicom. Zadnje pitanje o kuharima koji pomažu unesrećenima u Petrinji mi je bio najteži zadatak. Postavili su neko pitanje o legitimitetu državnih dužnosnika s obzirom na to ili tako nešto, uopće nisam znala što me traže, ispričala nam je Ana.

Izdvojeni članak

Zadatak dana: Ovo pitanje bilo je na maturi iz Biologije, znate li ga riješiti?

‘Dio je bilo opća kultura, tako da je to bilo dosta jednostavno’

S druge strane, maturantici Emi iz Ekonomske škole, koja želi upisati Sociologiju i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ispit nije bio toliko težak jer je, kako kaže, imala dobro predznanje.

– Dio je bilo opća kultura i opće znanje, tako da je to bilo dosta jednostavno. Smatram da je ovogodišnji ispit iz PiG-a bio lakši jer je imao više ekonomije nego prošlih godina. Najteži dio mi je bila treća cjelina ispita s punim odgovorima, a najteža pitanja su mi bila vezana za davanje zakona, rekla nam je Ema.

Ispit nije bio težak ni Petri iz Škole za modu i dizajn koja se za ispit pripremala sama te je tjedan dana prije ispita rješavala prošle mature.

– Nakon ispita sam se osjećala dobro jer smatram da je test bio lakši od očekivanoga. Najteži je bio drugi dio, kratki odgovori od riječ ili dvije. Rješavala sam mature prijašnjih godina i ovaj test je bio jednako težak kao prošle godine, a lakši od generacija prije prošle. Ključ uspjeha na ispitu je u profesorici koja mi je odlično objasnila gradivo kroz godinu pa s razumijevanjem nije bilo problema, otkrila nam je maturantica Petra.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr