Pretraga

Maturanti, pozor: Krenula je probna matura, NCVVO je objavio ispite

A- A+

Kako je bilo i najavljeno i ove se godine održava probna matura, no u nešto drugačijem obliku nego lani. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je probne ispite online, a maturanti ih mogu preuzeti i pokušati riješiti. Za mjesec dana izaći će rješenja.

Foto: srednja.hr

U prošloj školskoj godini po prvi puta je uz redovnu provedena i probna državna matura, a razlog je bio taj da su ispiti bili sastavljeni prema novim kurikulumima Škole za život. Iako se za ovu godinu u ispitnim katalozima nije puno toga mijenjalo, osim iz Hrvatskog koji se provodi na jednoj razini, probna državna matura provodi se i ove školske godine. No ne na način kao prošle godine, nego je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ove srijede probne ispite objavio online.

Objavljeni su samo ispitni materijali, a kako su nam još prošle godine rekli u NCVVO-u, 1. ožujka će na mrežnim stranicama Centra biti objavljena rješenja zadataka tih ispita kako bi učenici mogli provjeriti u kojoj su mjeri uspješno riješili zadatke. Kako smo pisali, ukupan trošak ovogodišnjih probnih ispita bit će oko 500.000 kuna.

Maturanti ispite mogu preuzeti na poveznicama ispod, klikom na željeni predmet. Podsjetimo, ove srijede započele su prijave studijskih programa, o čemu više možete čitati na ovdje.

– Hrvatski jezik
– Matematika – viša razina
– Matematika – osnovna razina
– Engleski jezik – viša razina
– Engleski jezik – osnovna razina
– Njemački jezik – viša razina
– Njemački jezik – osnovna razina
– Francuski jezik – viša razina
– Francuski jezik – osnovna razina
– Španjolski jezik – viša razina
– Španjolski jezik – osnovna razina
– Talijanski jezik – viša razina
– Talijanski jezik – osnovna razina
– Latinski jezik – viša razina
– Latinski jezik – osnovna razina
– Grčki jezik

– Srpski materinski jezik
– Mađarski materinski jezik
– Talijanski materinski jezik
– Češki materinski jezik

– Biologija
– Etika
– Filozofija
– Fizika
– Geografija
– Glazbena umjetnost*
– Informatika
– Kemija
– Likovna umjetnost
– Logika
– Politika i gospodarstvo
– Povijest
– Psihologija
– Sociologija
– Vjeronauk

* Za dohvaćanje i preuzimanje materijala u Google Chrome-u pritisnite desni klik na link za preuzeti i odaberite opciju ‘Save link as’ (Spremi vezu kao) te nakon toga odabrati opciju ‘Zadrži’ ili pokušajte u nekom drugom pregledniku: Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge ili Opera.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr