Pretraga

Maturanti zadovoljni temom eseja na Hrvatskom: ‘Eto van na svima koji su govorili da će biti Ujević’

A- A+

Nakon što su maturanti jučer napisali prvi dio mature Hrvatskog jezika, danas je na redu bilo pisanje eseja. Ove godine bio je zadan interpretativni esej, a polazno djelo bili su ‘Gospoda Glembajevi’ Miroslav Krleže. Maturanti s kojima smo razgovarali jako su zadovoljni temom eseja jer su ‘strahovali’ da će ove godine biti zadano pjesništvo Tina Ujevića.

matura_hrvatski_esej

Matura Hrvatski | foto: Srednja.hr

Oko 28.000 maturanata danas je na maturi pisalo esej iz Hrvatskoga. Ispit je to koji je ove godine značajno promijenjen – prvi put piše se na jednoj razini, maturanti su jučer uz ispit pisali i sažetak, a ponovno je potrebno zadovoljiti minimalni zasebni prag i na ispitu i na eseju za cjelokupni prolaz. Kako su nam rekli maturanti nakon današnjeg eseja, temom ‘Gospoda Glembajevi’ i pitanjem ‘Zašto se Leone osjeća kao stranac u roditeljskom domu’ itekako su bili zadovoljni.

– Vjerujte mi, kada smo saznali temu odahnuli smo svi u učionici jer smo očekivali Ujevića. Kada sam vidjela koje je pitanje sve je počelo teći glatko i samo od sebe. Prezadovoljna sam, tekst je bio razumljiv i sve se lako dalo pročitati, rekla nam je Klara iz Srednje škole Koprivnica.

Jedna učenica zabunom koncept pisala u ispitnu knjižicu

Već danima u grupama maturanata ‘strahovalo’ se da će tema eseja biti Ujevićeva poezija. ‘Eto van na svima koji su govorili da će biti Ujević’ – napisala je jedna maturantica odmah nakon eseja u Facebook grupi Maturanti 2022./2023. Tako je i Klara bila sretna što se ta nagađanja o Ujeviću nisu ostvarila pa je tako na ispitu malih problema imala samo prepisivanjem kada je trebalo pisati citate. No, Klara je rekla da je nezgodu imala jedna druga učenica.

– Učenica do mene je svoj koncept umjesto na papir za koncept pisala u knjižicu za esej, no pomoći više nije bilo jer je pisala izvan okomitih crta i sve je bilo išarano. Za ispit sam se pripremala unazad dva dana jer inače puno knjige čitam, samo sam si ponovila smjernice iz starih bilježnica i sve je odmah sjelo na svoje, rekla je Klara koja planira upisati komunikologiju, medije i novinarstvo u Koprivnici.

Elena iz Druge srednje škole Beli Manastir rekla je da se relativno snašla u pisanju i da je očekivala da će tema biti puno teža. Smjernice su joj bile razumljive i lagane.

– Jako sam zadovoljna djelom. Polazni tekst bio je jako razumljiv i lagan. Iskreno, nisam se dugo pripremala, možda dva dana. Sastavila sam si u bilježnicu sve važne pojmove i ukratko o djelima te piscima, navela je Elena.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Maturanti na Hrvatskom trebali sažeti tekst o domaćim zadaćama: ‘Nama Slavoncima se baš izašlo ususret’

‘Nedavno sam na televiziji naletjela na film pa sam se svega prisjetila’

Dodala je da nije išla ni na kakve dodatne pripreme te da planira upisati Fakultet agrobiotehničkih znanosti. Lucija iz Treće ekonomske škole Zagreb kazala je da joj je tema bila vrlo lagana jer je više puta za pripremu pisala esej o Glembajevima.

– A baš sam nedavno slučajno na televiziji naletjela na film pa sam se svega prisjetila. Vrlo sam zadovoljna, bilo mi je samo bitno da nisu pjesme jer bi mi za to bilo teško pronaći 440 riječi, podijelila je Lucija svoje dojmove.

Napomenula je da je sam polazni tekst bio razgovor Leonea i Ignjata u Leoneovoj sobi i da nije bilo njemačkih riječi koliko ih inače ima u knjizi. Antonela iz Medicinske škole Šibenik priželjkivala je Glembajeve tako da se u eseju snašla odlično. Zadovoljna je i rekla nam je da je sve druge uvjeravala da će biti Glembajevi te joj se na kraju to i ostvarilo.

– Za ispit sam se krenula pripremati večer prije. Nisam išla na nikakve pripreme. Još se nisam odlučila hoću li upisati fakultet ili ću prvo odraditi staž od godinu dana u ljekarni jer idem za farmaceutskog tehničara, ali među prvim izborima su mi logopedija, psihologija te rani i predškolski odgoj, objasnila je Antonela.

Izdvojeni članak
prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Matura iz Hrvatskog bila mi je teža nego što sam mislio: Vidi se da sam prije sto godina završio školu

Jednom maturantu smetalo što je učenica puhala nos

Luis iz Srednje škole Delnice snašao se puno bolje u pisanju nego što je to očekivao, a razlog tome je što nije bilo poezije Ujevića.

– Zadovoljan sam, Glembajeve sam od ta četiri djela najviše priželjkivao. Polazni tekst je bio razumljiv. U učionici nije bilo incidenata, jedino je jedna cura puhala nos pa mi je to znalo zasmetati, ali što se mora – mora se, rekao nam je Luis.

Za maturu Hrvatskog pripremao se četiri dana, a nije išao na plaćene pripreme. Planira upisati psihologiju u Zagrebu ili Rijeci. Katja iz Druge gimnazije Varaždin temu eseja smatra korektnom. Nije imala nikakve probleme jer su to djelo detaljno obradili na satu.

– S obzirom na to da smo svi bili spremni na Ujevića, bila sam jako sretna kad sam ugledala temu. Srećom, sve je prošlo bez incidenata. Pripremala sam se zadnjih mjesec dana, rekla nam je Katja.

Izdvojeni članak
matematika

Bivši najmaturant otkrio kako se pripremati za Matematiku na maturi: ‘Bitno je proći kroz svo gradivo’

‘Zadovoljna sam jer su se držali popisa djela’

Moreni iz Srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica tema je sjela zato što je strahovala da će esej biti o Ujevićevoj poeziji. Rekla je da se malo zbunila jer smjernice nisu bile kao na maturi prošlih godina, već je bilo postavljeno polazno pitanje.

– Definitivno drugačije smjernice spram prošlogodišnjih matura. Trebalo je 440 riječi, ali mislim da sam sve pokrila. Zadovoljna sam što smo dobili Glembajeve i što su se držali popisa i nisu ubacili nekakvo djelo koje je izvan njega, rekla je Morena.

Morena planira upisati Psihologiju, a spajanje razina na Hrvatskom ne sviđa joj se. Smatra da je bilo lakše kada su postojale A i B razina. Maturantica Patricija u temi eseja također se odlično snašla, a tema joj je bila ‘prelagana’. Naglasila je da je napisala puno više riječi nego što je trebalo.

– Jako sam zadovoljna djelom i bila sam jako sretna kada sam vidjela zadatak. Polazni tekst se lako čitao i mogle su se lako izvući bitne činjenice. Nisam se previše pripremala jer sam imala predosjećaj da ću se uspješno snaći, što i jesam. Svako djelo sam otprije znala pa nije bilo problema. Nisam išla na plaćene pripreme, već na one u sklopu škole, zaključila je Patricija.

Podsjetimo, maturanti su jučer pisali prvi dio mature Hrvatskog, i to ispit čitanja, književnosti i jezika te sažetak. Kako su nam otkrili maturanti nakon tog dijela, ispit im nije bio težak. Dobro su se snašli i u pisanju sažetka gdje su trebali sažeti članak o prednostima i nedostatcima domaćih zadaća. Sve dojmove s prvog dijela ispita Hrvatskoga pročitajte ovdje, a ispod možete sudjelovati u anketi koju ocjenu očekujete na ovom ispitu.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature Hrvatskog jezika?

 

Ispit Hrvatskog jezika na maturi pisao je i naš novinar Duje. Njemu, za razliku od drugih maturanata s kojima smo razgovarali, ispit i nije bio baš toliko lagan. Razlog tome, smatra Duje, je taj što maturanti imaju prednost svježine gradiva. Duje sutra piše i Matematiku, a dojmove s ispita Hrvatskog možete pogledati u videozapisu ispod.

@srednja_hr Je li i vama matura iz Hrvatskog ove godine bila teža od očekivanog? Pišite nam u komentarima 👇 #matura #prayforduje #maturaizhrvatskog #hrvatska #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr