Pretraga

Maturanti na Hrvatskom trebali sažeti tekst o domaćim zadaćama: ‘Nama Slavoncima se baš izašlo ususret’

A- A+

Maturanti su danas napisali prvi dio mature iz Hrvatskog – test čitanja, književnosti i jezika te sažetak. Ispit je to koji je ove godine doživio brojne promjene – prvi put ne piše se na dvije razine, već na jedinstvenoj, a prvi put piše se i sažetak. Kako su nam otkrili maturanti koji su pisali Hrvatski, ispit nije bio težak, bio je lakši od probne mature, a članak koji je trebalo sažeti bio je o domaćim zadaćama.

matura_hrvatski_lektira

Foto: srednja.hr

Oko 28.000 maturanata danas je na maturi pisalo prvi dio Hrvatskog jezika – ispit čitanja, književnosti i jezika te sažetak. Ove godine za prolaz ponovno je potrebno zadovoljiti zaseban minimalni prag i na današnjem dijelu ispita i na eseju koji se piše sutra. Kako su nam rekli maturanti s kojima smo razgovarali, ovogodišnji ispit Hrvatskog nije im bio težak.

Maturante zbunilo jedno gramatičko pitanje

Dori iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci nije bilo teško koliko je očekivala. Budući da je medicinska škola, Hrvatski jezik nije imala posljednje tri godine pa joj je to otežalo pripremanje.

– Tekstovi iz kojih se tražilo razumijevanje bili su dosta lagani pa se tu moglo nakupiti dosta bodova relativno jednostavno. Najteži dio ispita mi je možda bila gramatika jer je bilo nekoliko pitanja u kojima sam se dvoumila, iako smatram da stvarno ni to nije bilo teško, opisala je Dora.

Najteže pitanje bilo joj je upravo iz gramatike. Tražilo se koja je riječ točno napisana: ‘beztežinski prostor’, ‘bezkofeinska kava’ ili ‘bezgranični prostor’. Na početku joj se sve činilo kao da je točno.

– Na kraju sam se odlučila za bezgranični prostor, ali još uvijek nisam sigurna je li točno. Smatram da je ispit bio možda i malo lakši nego probna matura. Podržavam promjenu da se matura Hrvatskog piše na jednoj razini, rekla nam je Dora.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Ne znate kako se pripremiti za esej na maturi iz Hrvatskoga? Ovih 10 savjeta može vam pomoći

Na sažetku članak o domaćim zadaćama

U prvom dijelu čitanja s razumijevanjem, dodala je, bili su ulomci iz ‘Hamleta’, ‘Zločina i Kazne’, ‘Camao’ A. G. Matoša te ‘Đuka Begović’ Ivana Kozarca. Dora nije išla na plaćene pripreme, a za sutrašnji esej priprema se čitanjem analiza i kratkih sadržaja djela.

– Voljela bih kad bi bile Patnje mladog Werthera ili Posljednji Stipančići. Planiram upisati sestrinstvo, vjerojatno u Osijeku, a uz esej ovaj tjedan pišem i osnovnu razinu matematike, objasnila je Dora.

Na sažetku maturante je dočekao tekst, odnosno članak o domaćoj zadaći te njezinim prednostima i nedostatcima. Dori je taj dio prošao dobro.

– Možda je zadani tekst bio malo duži nego na probnoj, barem po mojoj procjeni, ali budući da je tema bila jednostavna, nije ga bilo problem napisati ako znaš kako se sažetak piše, spomenula je Dora.

Evo što mislite o promjeni razina

U prošlotjednoj anketi pitali smo vas što mislite o promjeni da se matura Hrvatskog jezika više ne polaže na dvije razine, nego na jedinstvenoj. U anketi je sudjelovalo više od 2.000 ispitanika. Točno polovici glasača ne sviđa se ta promjena te smatraju da je bilo bolje kada su postojale dvije razine. Nešto manje glasača, ukupno 31 posto, odobrava promjenu te misle da bi znanje materinskog jezika svima trebalo biti na visokoj razini. Ukupno 18 posto ispitanika je svejedno.

‘Nama Slavoncima se baš izašlo ususret’

Ante iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci rekao nam je da mu ispit nije bio pretjerano težak. U ispitu je, smatra, bilo samo pet pitanja za koja baš nije bio siguran u odgovor pa je to riješio metodom ‘eci-peci-pec’.

– Nama Slavoncima se baš izašlo ususret. U prvom dijelu bio je književni tekst Ivana Kozarca, ‘Đuka Begović’. Vjerujem da je onima koji nisu Slavonci to bilo teže razumjeti, spomenuo je Ante.

Neknjiževni tekstovi o održivom razvoju i planinarenju, dodao je Ante, čak su mu bili teži nego književni tekstovi. Pitanja iz književnosti bila su mu najlakši dio mature.

– Ispit jezika bio je nešto teži. Sažetak mi je isto prošao dobro, jedino sam bio malo u stisci s vremenom. Na kraju sam prebrojao riječi i shvatio da imam iznad dopuštenih 250 riječi pa sam 13 riječi odlučio prekrižiti kako bih bio unutar dopuštenih granica, pojasnio je Ante.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Izašla rješenja A i B razine Engleskog: Provjerite na koliko ste pitanja točno odgovorili

Jedna učenica morala promijeniti majicu zbog neprimjerenog outfita

Toniju iz Medicinske škole Zadar ispit je bio ‘minimalno zahtjevan’. Najteži dio bila su mu pitanja iz književnosti.

– Po mojoj procjeni ispit je bio sličniji prošlogodišnjim B razinama. Ali imao je elemente i više razine te mi se činio lakši od probne mature. Da su postojale razine pisao bi A, tako da je u ovom slučaju meni promjena pozitivna, objasnio je Toni.

Zadovoljan je kako je napisao sažetak, a zbunilo ga je pitanje gdje je trebalo odabrati stihove koji prikazuju bugaršticu. Tu je Toni odgovorio nasumično.

– Nitko nije prepisivao, ali jedna učenica zamoljena je da obuče majicu koja joj je škola dala zbog ‘neprimjerenog’ outfita, naveo je Toni.

Izdvojeni članak
matura PiG

Maturantica prepisivala na maturi iz Politike i gospodarstva: ‘Bila je izbačena u 30. minuti ispita’

‘Sažetak je bila mica maca’

Mai iz XVIII. gimnazije u Zagrebu ispit je bio lakši od očekivanog. Kazala je da se dizala ‘frka’, ali da je to i bolje jer se tako čovjek bolje pripremi pa je i ispit onda lakši.

– Mislim da je super da su stavili jednu razinu, svi bi trebali znati jezik materinski ili jezik države u kojoj živiš na istom nivou. Sažetak je bila mica maca, jako lagan i razumljiv tekst. Pripremala sam se mjesec dana uz skriptu koju mi je dala frendica i rješavala sam stare mature. Za esej čitam djela, tražim na internetu sve moguće informacije, čitam ponovno bilješke iz svih razreda i sama pišem eseje koje mi onda prijatelji s Hrvatskih studija pregledavaju, objasnila je Mei.

Za temu eseja najviše bi htjela Stipančiće jer joj je ta tema najpoznatija, ali ni druga djela nisu joj veliki problem. Maturantica Marija pak na eseju priželjkuje Glembajeve.

– Nije bilo toliko teško, bilo je lakše od probne mature. Najteža mi je bila književnost, ali nisam se pripremala. Da postoje razine pisala bi sigurno B razinu. Mislim da promjena razine nije baš dobra jer je za faks na koji želim uvijek trebala B razina, a na njemu uopće nema Hrvatskog kao predmeta, navela je Marija.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

Matura je pred vratima: Ovih pet stvari o ispitu iz Matematike morate znati

‘Ni jedan dio nije bio toliko težak’

Marija planira upisati biologiju u Osijeku. Za maturu Hrvatskoga pripremala se samo jučer, a sažetak joj je bio lagan. Valentini iz Željezničke tehničke škole Moravice ispit je bio lagan. Nije se puno ni pripremala, već se oslanjala na predznanje.

– Ni jedan dio nije bio toliko težak. Možda bih kao najteži izdvojila prvi dio s književnim tekstovima. Mislim da je ova jedinstvena razina težinom bila negdje u sredini između prošlogodišnjih A i B razina. Meni je ova jedna razina super, navela je Valentina.

Plaćene pripreme nije pohađala, već samo dodatnu nastavu u školi. Za esej se priprema po skriptama i nada se Stipančićima ili Glembajevima.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature Hrvatskog jezika?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr