Pretraga

Maturantima prvo poslali upitnik, a zatim ga naglo povukli: Iz NCVVO-a objasnili gdje je nestala anketa za učenike

A- A+

Proteklog petka maturanti su od ispitnih koordinatora svojih škola dobili upitnik kojeg moraju ispuniti, a anketno istraživanje provodio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Glavna tema bili su stavovi maturanata o državnoj maturi, ali i online nastavi. No, svega nekoliko trenutaka nakon što su zamoljeni da ga ispune, upitnik je ‘povučen’ i odgovoriti na pitanja iz njega već isti dan nije bilo moguće.

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Proteklog petka maturanti su na svoje mailove dobili anketni upitnik kojeg je provodio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Kako je stajalo u uputi, upitnik je NCVVO-u trebao ‘pomoći u razumijevanju COVID-19 situacije u kojima se učenici nalaze’ te ‘razvoju instrumenata vrednovanja ovogodišnjih ispita državne mature’. Pristup upitniku nije bio zaštićen nikakvom lozinkom i mogao ga je ispuniti svatko tko je imao poveznicu na njega

‘Svi smo pohrlili ispunjavati anketu jer nam se činila kao jedini način da se službeno čuje glas maturanata’

Izdvojeni članak

SDP u proceduru uputio zakon kojim predlaže ukidanje mature za 2020.; mladež HSLS-a traži odgodu

Istoga petka, maturanti dobivaju novu obavijest da se upitnik povlači jer je ‘došlo do njegove zlouporabe’.

– U petak u jutarnjim satima na platformu Loomen bio nam je proslijeđen link na anketu NCVVO-a vezanu za održavanje državne mature. Kao i u svim školama za prosljeđivanje službenih dopisa iz Nacionalnog centra zaduženi su ispitni koordinatori. Svaka škola ima više koordinatora koji obavještavaju maturante i drže im predavanja tijekom četvrtog razreda. Naravno, svi smo pohrlili ispunjavati anketu jer nam se činila kao jedini način da se službeno čuje glas maturanata. Pitanja su bila i o online nastavi. Na kraju bilo je mjesto za primjedbe. Tamo smo se svi raspisali u nadi da konačno ministrica Divjak čuje naše mišljenje. No, istog dana u poslijepodnevnim satima nam je ispitni koordinator ponovno proslijedio poruku NCVVO-a kako je došlo do zlouporabe ankete i kako odgovori neće biti uzeti kao relevantni, ispričao nam je maturant Tomislav iz Srednje škole Krapina.

Više maturanata javilo nam se s pitanjem što se s tim upitnikom dogodilo, jer su nekima od njih koordinatori nakon svega deset minuta javili da više nije dostupan za ispunjavanje. Dio učenika razvio je i svoje teorije zbog čega je NCVVO povukao anketu.

– Očito nismo bili oduševljeni ministričinim izjavama o maturi, i nismo hvalili njene postupke, pa je to ‘zlouporabljivanje’, smatra naš sugovornik Tomislav.

NCVVO: ‘Prilikom provedbe upitnika došlo je do ozbiljne ugroze valjanosti’

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

Odlučeno kad se dio učenika vraća u klupe i kada se piše matura: Evo što se još u četvrtak dogodilo u obrazovanju

No, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja povlačenje ankete drugačije obrazlažu. Kažu da je podijeljena na društvenim mrežama, a ondje ju mogu rješavati i osobe koje nisu maturanti. To u konačnici može ugroziti valjanost uzorka.

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi niz ispitivanja kojima se nastoji dobiti uvid u mišljenja, stavove i obrasce ponašanja dionika obrazovnoga sustava. Cilj upitnika, odnosno ankete bio je ispitati odrednice samoregulacije učenja kao jednog od ključnih prediktora uspjeha na ispitima državne mature. Upitnikom su zahvaćene i varijable za koje je opravdano pretpostaviti da u ovome trenutku mogu biti povezane s načinima učenja. Nažalost, prilikom provedbe upitnika došlo je do ozbiljne ugroze valjanosti, zbog pokušaja skupnog rješavanja upitnika putem društvenih mreža. Kako je Centar pažljivo pratio provedbu upitnika, čim je uočena ova nepravilnost, upitnik je povučen kako bi se spriječilo daljnje kompromitiranje njegove valjanosti. Kako je do toga trenutka upitniku pristupilo više od polovice svih maturanata to je i reprezentativan uzorak, a podatci prikupljeni do toga trenutka smatraju se relevantnima, kažu nam iz službe za odnose s javnošću NCVVO-a.

Maturanti prijedloge mogu slati mailom

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Ministrica o izbornim predmetima na maturi: Ako se sveučilišta ne očituju, sami ćemo donijeti odluku

Pitali smo ih i zašto je upitnik bio dostupan svakome tko je imao poveznicu na njega, odnosno zašto, primjerice, nije proveden putem sustava Postani student u koji se učenici prijavljuju putem lozinki.

– Sustav Postani-student vrlo je kompleksan, te je za provedbu online ispitivanja u njemu potrebno raditi brojne prilagodbe koje zahtijevaju vremenske i financijske resurse, kažu kratko iz NCVVO-a.

Dodaju i da anketu s istom temom više ne namjeravaju provoditi.

– Svim smo maturantima omogućili da nam svoje upite, mišljenja i prijedloge pošalju putem elektroničke pošte [email protected]. Ovim putem zahvaljujemo se svim maturantima na doprinosu koji će omogućiti Centru izradu sadržajne analize i prijedloga odluka koje se odnose na ovogodišnje ispite državne mature, zaključuju iz NCVVO-a.