Pretraga

Odlučeno kad se dio učenika vraća u klupe i kada se piše matura: Evo što se još u četvrtak dogodilo u obrazovanju

A- A+

Već je 29. dan online nastave u Hrvatskoj, a odluku o tome kada će se i koje skupine učenika vratiti u škole, Vlada donosi danas. Ipak, kako je u srijedu najavila ministrica Blaženka Divjak, učenici neće biti primorani dolaziti u škole, nego o tome odlučuju roditelji, a za većinu učenika nastava će se i dalje izvoditi online. Ovoga četvrtka školski su sindikati pozvani i na razgovor u Ministarstvo rada. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Obrazovne događaje od petka, 24. travnja, uživo možete pratiti ovdje.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

18:01h Maturanti ne žele na maturu u lipnju: Njih gotovo 5.000 izjasnilo se u našem anketnom istraživanju

Danas je na sjednici Vlade odlučeno kako će se matura održavati kako je i predviđeno, od 8. do 29. lipnja. No, mi smo i prije službene odluke ispitali stavove maturanata te smo kreirali anketno istraživanje s nekoliko pitanja kako bismo saznali što oni zapravo misle. U istraživanju je sudjelovalo 5.000 maturanata, a pokazalo se kako većina, čak 78,5% smatra da se matura ne bi trebala održati u lipnju. Kako su odgovorili na ostala pitanja u anktenom istraživanju, pogledajte na poveznici i u videu. Za više ovakvog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

18:00h Riječka rektorica pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedan od scenarija

Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi samo je jedna od opcija na koju je Sveučilište u Rijeci spremno pristati ako Vlada i Ministarstvo tako odluče, pojasnila nam je rektorica Snježana Prijić Samaržija. Ako do takve odluke Vlade ne dođe, maturantima će se bodovati i izborni predmeti. Više na linku.

17:31h Raspored online nastave za petak, 24. travnja

Raspored nastave za petak, 24. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Download [2.47 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

17:30h Malo po malo škole se otvaraju: Učenici raznih europskih zemalja ponovno u klupama

I dok u Hrvatskoj već mjesecima slušamo kako su ‘iduća dva tjedna ključna’ za obranu od koronavirusa, neke su europske države počele, ili barem znaju kada će započeti, s popuštanjem mjera. Europski učenici tako se polako i vraćaju u školske klupe. Oni danski već su u školama, a njihovi nizozemski kolege već počinju sa sportskim treninzima. Opširnije na linku.

17:18h Osniva se novo sveučilište: Izvodit će programe koji već postoje

U jeku pandemije u Hrvatskoj se osniva novo sveučilište. U javnoj raspravi našao se tako Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Ne radi se zapravo o osnivanju novog visokog učilišta, već će se postojeće Hrvatsko vojno učilište ‘Dr. Franjo Tuđman’ transformirati u novo sveučilište. No i nakon transformacije, najavljuje se u prijedlogu osnivačkog akta, nastavit će se suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu. Opširnije čitajte na linku.

17:11h Evo što će biti s učenicima čije su škole razrušene u potresu

Od 11. svibnja kreće nastava u školama za učenike nižih razreda, dakle, od 1. do 4. osnovne škole. U jakom potresu koji je prije mjesec dana pogodio Zagreb, neke su škole stradale toliko da se u njih učenici neće moći vratiti. Koje su to škole i gdje će ti učenici pohađati nastavu, pročitajte ovdje.

17:09h Studentima će biti omogućeno pohađanje vježbi, Divjak im uputila pismo: ‘Vaše nam je mišljenje važno i vrijedno’

I dok se za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škole otvaraju od 11. svibnja, fakulteti se neće otvoriti, ali će od tog datuma studentima biti omogućeno izvođenje laboratorijskih i umjetničkim vježbama u malim grupama. Ministrica Blaženka Divjak danas je studentima uputila pismo u kojemu ih poziva da sudjeluju u anketi o iskustvima studenata tijekom krize, a koja se provodi na razini EU, kao i da se Ministarstvu obrate ako imaju problema u nastavi na daljinu. Pismo pročitajte na poveznici.

16:11h Održan sastanak Ministarstva i ravnatelja

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiglo je priopćenje kako je Divjak održala virtualni sastanak s preko 1.300 ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Ovo su naglasci sastanka koji su dostavljeni medijima:

  • „Nismo imali od koga učiti, ali danas mnogi uče od nas i tu je vaša velika zasluga. Zahvaljujem vama ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i naravno roditeljima koji su nas u tom cijelom procesu dobrim dijelom podupirali. Trebalo je jako brzo reagirati, dobro se pripremiti i zatim korak po korak uvoditi sve promjene koje smo pripremali dva tjedna.“ rekla je uvodno ministrica Divjak

  • Na anketu Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju nastave na daljinu odgovorilo je ukupno 1.339 ravnatelja škola.

  • Svi ravnatelji se slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu. Da svi učitelji i nastavniciimaju opremu za rad na daljinu u potpunosti se slaže 85% ravnatelja, a 13% se uglavnom slaže.

  •  Nadalje, vezano uz to imaju li učenici opremu za nastavu na daljinu 50% se u potpunosti slaže, a 45% se uglavnom slaže, dok se 4% ne slaže ili se uglavnom ne slaže. Dakle manju dio učenika, prema prikupljenim informacijama, ima poteškoća s opremom, ali upravo za takve situacije Ministarstvo je ostavilo mogućnost posudbe uređaja ako za time ima potrebe.

  • Velikoj većini ravnatelja (83%) Upute o vrednovanju i ocjenjivanju su jasne, a njih 15% ima dodatnih pitanja, dok samo 1% ima puno nepoznanica. Na mrežnim stranicama Škole za život objavljeni su odgovori na često postavljana pitanja u svezi s Uputom o vrednovanju i ocjenjivanju.

  • Gotovo svi ravnatelji (97%) su zadovoljni potporom koju dobivaju s nacionalne razine od MZO-a, Carneta i nadležnih agencija.

  • Zaključak Vlade važan za škole je da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihovog povratka u učionice je 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije.

  •  HZJZ i Stožer civilne zaštite RH će izraditi preporuke i upute za povratak u škole, kao i održavanje državne mature u već poznatom terminu od 08. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskog jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja.

  • Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama.

  • U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka.

15:55h Divjak: ‘Kad Stožer i HZJZ daju jasne upute, moći ćemo komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu’

Otvaranje škola za učenike razredne nastave treća je od dvije faze popuštanja mjera. Nakon sjednice Vlade, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je za N1 televiziju izjavu o navedenoj odluci.

– Najveći do učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost, rekla je kratko Divjak za N1.

Dodala je da je sad tek donesen zaključak Vlade, a tek treba donijeti odluku.

– Treća faza ovisi o provedbi prve dvije faze. Neki nastavnici su i sad u školama i imaju mogućnost zbrinjavanja učenika. Imam sastanak s ravnateljima i kad Stožer i HZJZ daju jasne upute, moći ćemo komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu, rekla je Divjak.

15:04 Sindikat hrvatskih učitelja pita se zašto se škole otvaraju isti dan kad se dozvoljava okupljanje samo deset osoba

Od 11. svibnja omogućuje se povratak u školu učenicima razredne nastave, dakle onima od 1. do 4. razreda osnovnih škola. No, istoga dana na jednom će mjestu biti dozvoljeno okupljanje samo deset osoba, dok je u mnogim razrednim odjelima broj učenika daleko veći. Iz Sindikata hrvatskih učitelja zapitali su se -kako je to moguće?

Podsjetimo, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak još je jučer rekla da će škole nakon sjednice Vlade dobiti nove upute koje će jasno reći što su obveze škola i propisane mjere za naredno razdoblje, koje se se skupine učenika mogu vratiti u škole, a za koje je do kraja godine predviđena nastava na daljinu.

14:55h Ukida se dio mjera donesenih zbog koronavirusa: Pogledajte što se sve otvara u narednom razdoblju

Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno je da se od 11. svibnja otvaraju škole za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. No, uz tu, kroz tri faze popuštaju se i neke druge mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Što se sve otvara u narednom razdoblju pročitajte ovdje.

13:19h Vlada odlučila: Učenici razredne nastave u škole se vraćaju

Na današnjoj sjednici Vlade glasalo se o prijedlogu zaključka o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19, koji uključuje i plan povratka u škole.

Vlada je izglasala plan prema kojemu se od 11. svibnja omogućuje rad predškolskih ustanova i razredne nastave. U škole se vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda, te učenici posebnih razrednih odjela. U školama se omogućuje i rad s učenicima koja imaju asistente u nastavi.

Što se tiče fakulteta, omogućit će se od 11. svibnja izvođenje laboratorijskih i umjetničkim vježbama u malim grupama.

Službeno je izglasano i da će se državna matura održati od 8. do 29. lipnja. Vlada smatra da je to odgovorno jer se time ovoj generaciji učenika omogućuju isti uvjeti kao i prijašnjim.

– Želimo omogućiti kao Vlada da generacija maturanata 2020. kroči i dalje u život na jednakim osnovama kao što su to činili ovi prije njih i koji će doći iza njih, rekao je Plenković.

Od ponedjeljka, 27. travnja ponovno će biti omogućen javni gradski prijevoz, a od 11. svibnja i međugradski prijevoz.

Okupljanje 10 osoba na jednom mjestu, uz poštivanje distance, također će biti omogućeno od 11. svibnja.

Odluka koju je Vlada izglasala nalazi se u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

12:48h Uskoro započinje sjednica Vlade

U 13 sati započinje sjednica Vlade na kojoj će se, između ostaloga, razgovarati o planu povratka u škole. Sjednicu uživo pratite na YouTube kanalu Vlade RH:

12:19h Europarlamentarci  i stručnjaci pozivaju učenike na razgovor 

Hrvatski europarlamentarci održavaju prvi u nizu susreta na kojeg pozivaju mlade da se sesiji priključe putem Zoom-a. U razgovorima će se baviti će se raznim izazovima što ih nameće koronakriza. #EPtalks su zamišljeni kao podrška maturantima, ambasadorima juniorima Europskog parlamenta, koji prolaze kroz osobito teško razdoblje. Uz europarlamentarce sudjeluju i stručnjaci, kako bi učenicima ponudili europski pogled na ovu krizu i borbu s njezinim posljedicama, a pod geslom #EuropljaniProtivCovid19.

Kako sudjelovati? Razgovoru pristupite klikom na poveznicu putem računala, laptopa ili mobitela. Odaberite opciju ‘join a meeting’ – metting ID: 998 6133 3250 – lozinka: 780189. Kako biste mogli vidjeti i čuti sudionike, odaberite opciju ‘join with video’ i ‘call via device audio’.

11:36h Maturanti ne žele na maturu u lipnju: Njih gotovo 5.000 izjasnilo se u našem anketnom istraživanju

Do sad smo uglavnom mogli čuti od strane struke što i kako se planira obaviti po pitanju državne mature u Hrvatskoj, a tek rijetko smo u javnom prostoru mogli poslušati ono što maturanti imaju za reći. Stoga smo odlučili ispitati njihove stavove te smo kreirali anketno istraživanje s nekoliko pitanja kako bismo saznali što oni zapravo misle. U istraživanju je sudjelovalo 5.000 maturanata, a pokazalo se kako većina, čak 78,5% smatra da se matura ne bi trebala održati u lipnju. Kako su odgovorili na ostala pitanja u anktenom istraživanju, pogledajte na poveznici.

10:34h Uvijek neugodne sekunde kada se lista imenik ili prolazi kroz eDnevnik…

10:11h Novi potres u Zagrebu!

I dok se još uvijek zbraja šteta od potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, danas je građane šokirao novi. Potres magnitude oko 3.5 prema Richteru pogodio je Zagreb u 9:52h, a nakon nekoliko minuta uslijedio je još jedan manje jačine.

9:12h Divjak: U četvrtak plan povratka u škole

Ministrica Blaženka Divjak u srijedu je potvrdila kako će se na današnjoj sjednici Vlade donijeti odluka o tome kada će se i koje skupine učenika vratiti u škole. Sjednica Vlade održava se u četvrtak, 23. travnja 2020. godine, u 13.00 satiu zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Između ostaloga, točka dnevnog reda je prijedlog zaključka o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Kako piše Tportal.hr, nakon toga će biti objavljene nove upute koje će jasno reći što su obveze škola, koje se se skupine učenika mogu vratiti u škole, a za koje je do kraja godine predviđena nastava na daljinu.

Divjak je izjavila i da će škole biti opremljene tako da budu sigurne, a da će se razgovarati s roditeljima koji će misliti da i nakon toga djecu treba zadržati kod kuće.

– Skupine učenika koje će biti u planu da rade iz škole, od njih se očekuje da budu u školi, rekla je Divjak, prenosi Tportal.hr, i dodala kako dopušta da iz nekih razloga roditelji imaju ograde pa će i oko toga dati upute.

Na pitanje o završnim radovima strukovnih škola odgovorila je kako će i to u četvrtak dati u zaključku.

– Onda će biti upute, međutim i u uputama za vrednovanje i ocjenjivanje su strukovne škole dobile naputak na koji se način pripremati, što se može odrađivati onilne, kako planirati aktivnosti, koje se aktivnosti mogu provoditi u školi, a koje ne mogu, rekla je Divjak u srijedu, prenosi Tportal.hr.

Ponovila je kako je naizglednije da se matura piše u lipnju.

– Završetak školske godine bez mature u ovom trenutku nije izgledna opcija, rekla je Divjak i ponovila kako je objavljeno i razdoblje unutar kojih će se to odvijati te gradivo koje će ulaziti na maturu, prenosi Tportal.hr.

8:47h Školski sindikati pozvani na razgovor o plaćama

Sindikat Preporod priopćio je kako je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na adresu Sindikata Preporod u srijedu u 20:24 stigao je poziv na konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske koji će se održati ovog četvrtka u 15:00 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na sastanak su pozvani svi reprezentativni sindikati javnih službi, sa zamolbom Ministarstva  rada da zbog epidemiološke situacije dođe samo jedan predstavnik.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja potvrdili su kako su i oni sinoć zaprimili poziv.

8:45h Rezultati velikog istraživanja: Što maturanti misle o državnoj maturi?

Proveli smo anketno istraživanje na gotovo 5.000 maturanata o državnoj maturi. Ispitali smo njihove stavove o online nastavi, kao i o mogućim rješenjima za ovogodišnju državnu maturu. Do ispitanika smo došli putem naših društvenih mreža, a rezultate smo prikupljali tri dana. Rezultate u srijedu je komentirao Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr. Gledajte ne našem YouTube kanalu:

8:44h Raspored online nastave za ovaj četvrtak pogledajte na poveznici.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti:

Odlučeno kad se dio učenika vraća u klupe i kada se piše matura: Evo što se još u četvrtak dogodilo u obrazovanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap