Pretraga

Na maturi iz Povijesti tražili se detalji: ‘Žalosno je što nije bilo više Domovinskog rata’

A- A+

Povijest na državnoj maturi baš i nije popularan predmet – prijavio ju je ove godine 801 pristupnik. Antonijo, Antonio, Lorena, Marinela i Anja dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, ali svi oni danas su polagali upravo taj izborni predmet na maturi. Većina ih smatra kako ispit nije bio nište teži od oni prethodnih godina, ali neki naši sugovornici imali su zamjerke vezane uz pitanja. Jednome je maturantu problematično što u ispitu nema više pitanja vezanih uz Domovinski rat. Njegova vršnjakinja imala je problema s pitanjima koja su sadržavala slike i fotografije jer svaki izdavač udžbenika koristi različit vizualni sadržaj pa se s nekima od fotografija iz ispita nikada prije nije susrela.

Foto: Stijn Swinnen; Unsplash

Antonijo iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici otkriva nam kako mu je ispit Povijesti bio poprilično težak, ali svejedno iz njega očekuje četvorku.

– Bili su neki jedači kruha za koje nemam pojma o čemu se radi, neki zakonici i kolonati te dosta crkvenih redova, odgovara nam Antonijo tako na pitanje kojih se zadatka s ispita može sjetiti.

Dodaje, za ispit se pripremao tako da je zadnjih dana čitao natuknice i jedan udžbenik.

– Prošao sam kroz par starih ispita i svi su bili puno lakši od ovog, smatra Antonijo kojemu su dva sata za rješavanje ovoga testa bila dovoljna, a planira upisati matematiku na PMF-u.

‘ Žalosno što nije bilo više pitanja u vezi Domovinskog rata’

Izdvojeni članak

Slušanje pravilo probleme na maturi iz Njemačkog: ‘Izgubila sam 10 godina života’

Nešto rječitiji nakon ispita bio je Antonijev vršnjak Antonio, maturant Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Njemu je ispit je protekao jako dobro i nije mu bio kompliciran, a očekuje četvorku.

– Najteži su bili zadaci sa redoslijedom kronologije jer u tom trenutku se moraš sjetiti svih godina i točno ih poredati, a što se tiče ostalih zadataka nisu bili teški nego više logički, tvrdi Antonio.

Imao je i malu zamjerku na sastav zadataka koji su se našli na ovogodišnjem ispitu iz Povijesti.

– Žalosno što nije bilo više pitanja u vezi Domovinskog rata, ipak živimo u dobu gdje je to još svježe i svaki bi trebao učenik trebao znati, a ujedno treba i više hrvatske povijesti, smatra Antonio.

Vremena za rješavanje i on je imao dovoljno, a razlog tomu da mu ispit nije bio pretežak možda leži u činjenici da se za Povijest dobro pripremio.

– Same pripreme su krenule s našim profesorom Povijesti koji nas je upućivao na zadatke koje mogu biti dvosmisleni i slično, a samostalna priprema bila je prolazak kroz provedene ispite mature. Sam test od prijašnjih godina je puno lakši, zaključuje Antonio kojemu je cilj upisati studij teologije i filozofije.

‘Najteže pitanje je bila ilustracija u vezi sovjetskih generala’

Izdvojeni članak

Na maturi očekujem barem 3, iako Filozofiju nismo imali mjesec dana jer profi na porodiljnom nisu našli zamjenu

Matura iz Povijesti dobro je prošla i za Anju iz Srednje škole Mate Balote u Poreču koja se prisjetila i nekih težih i lakših pitanja u ovom ispitu.

– Problem je bio taj što svi nakladnici udžbenika nemaju jednake fotografije i izvore pa se na maturi našla slika nekog rimskog oružja koje nikada u životu nisam vidjela. Zadaci s kronološkim redoslijedom bili su puno lakši nego prijašnjih godina, a najlakše pitanje bilo mi je ‘kako se zove zemlja na kojoj seljaci odrađuju naturalnu rentu za feudalca’ (alodij). Neka teža pitanja su bila u vezi ugovora i paktova. Najteže pitanje je bila ilustracija u vezi sovjetskih generala – nikad vidjela ni čula. Zadana je bila i fotografija fresaka ‘Ples mrtvaca’ iz crkve u Bermu, ali je trebalo napisati tko ih je napravio, iako smo svi bili uvjereni da će pitanje biti kako se zove. Sve u svemu, mislim da je po težini ovaj ispit bio podjednak prošlogodišnjem, ali lakši od mature 2016./2017., smatra Anja koja procjenjuje kako je ispit riješila za ocjenu dobar ili vrlo dobar.

Vremena za rješavanje ispita bilo je dovoljno

Za razliku od Anje, maturantici Loreni iz zagrebačke IX. gimnazije zadaci s kronološkim redoslijedom bili su teški jer su zahtijevali poznavanje određenih detalja, pojašnjava nam. Ipak, u globalu joj sam ispit nije bio težak.

Izdvojeni članak

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’

– Bilo potrebno puno razmišljati jer su pitanja bila jako detaljna. Sad kako je ispit prošao zadovoljna sam jer sam znala odgovoriti sa sigurnošću na dosta pitanja. Očekujem barem tri, ali vidjet ćemo. Jedini zadatak koji mi je bio težak je bila slika vezana za SSSR i pitanje je bilo što predstavljaju psi na slici, otkriva nam Lorena.

Za ispit iz Povijesti pripremala se pet dana, s tim da je tijekom školovanja išla na natjecanja iz tog predmeta, pa joj je priprema zapravo bilo ponavljanje.

– Sad sam rješavala testove od ranijih godina i učila iz skripti koje mi je profesor poslao na mail. Ovogodišnji test mi se čini podjednako težak kao oni od dvije ili tri godine unazad. Sve sam provjerila par puta i završila s ispitom 20 minuta ranije tako da mi je bilo dovoljno vremena za rješavanje ovog ispita, veli Lorena kojoj je plan upisati Filozofski fakultet.