Pretraga

Ministar o državnoj maturi: Bez obzira što studirate, morate znati hrvatski jezik

Bez obzira koji studij upisali, morate dobro poznavati hrvatski jezik. Rekao je to ministar obrazovanja Radovan Fuchs na upit u uvođenju jedinstvenog ispita na maturi, umjesto dosadašnje osnovne i više razine. Spajanjem razina nisu zadovoljni neki rektori naših javnih sveučilišta pa su na svojim sjednicama propitivali zašto NCVVO, centar koji provodi maturu, nije konzultirao rektore o tim važnim promjenama.

esej u vrećici, državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Državna matura uvedena je prije 12 godina. Jedan od rijetkih ozbiljnih u hrvatskom školstvu, bio je to zaista korak naprijed u budućnost s manje korupcije, pogodovanja i nepotizma. Standardizirani ispiti koje će svi gimnazijalci, ali i strukovnjaci koji žele na fakultet, pisati po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja. Isti ispiti, pod istim pravilima i istim uvjetima.

Iako se od njenoga uvođenja maturi može koješta prigovoriti, rijetko tko je sporio njenu ideju i koncept. U praksi ima problema, no zamisao je na pravom mjestu. Nitko ozbiljnije nije ni dvojio o tome treba li maturu ukinuti. Gotovo nitko. Kako doznaje Dora Kršul, istraživačka novinarka Telegrama, rektori naših javnih sveučilišta na sjednicama su Rektorskog zbora malo ‘rogoborili’ protiv mature i promjena koje su najavljene za iduću godinu.

Izdvojeni članak
ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Nema više upisa na faks bez položene mature: Novi zakon to zabranjuje, evo što to znači za studente

Rektori se obrecnuli na državnu maturu

Konkretno, neki rektori pri Rektorskom zboru su nezadovoljni time što će se na proljeće 2023. prvi put pisati matura iz Hrvatskog jezika i književnosti – na jedinstvenoj razini. Nema više osnovne i više, već jedna, jedinstvena razina. To će, kako su ustanovili neki od njih, utjecati na popunjavanje upisnih kvota.

Nije im se, kako piše Telegram, svidjelo što ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji organizira i provodi državnu maturu, nije kontaktirao u vezi promjena na ispitu iz Hrvatskog jezika i književnosti. Zato su se dogovorili da će na jednu od sljedećih sjednica pozvati i Vinka Filipovića, ravnatelja NCVVO-a.

Filipović, pak, za Telegram kaže da se spajanju dviju razina u jednu jedinstvenu na ispitu iz Hrvatskog jezika radi još od 2017. NCVVO je, kazali su, oko toga komunicirao i s tadašnjim predsjednikom Rektorskog zbora i ministricom Blaženkom Divjak. Ovo nije prvi put da se rektori bune. Tijekom 2019. je, podcrtava Telegram, osječki rektor Vlado Guberac na Rektorskom zboru istaknuo da se o maturi treba povesti šira rasprava i vidjeti mogu li fakulteti odlučiti da ona ne bude uvjet za upis na studij.


NEMA VIŠE NA FAKS BEZ MATURE

Ove godine, osim na ispitu iz materinskog jezika, uvode se i promjene u propisima. Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti propisuje da visoka učilišta – sveučilišta, fakulteti, visoke škole ni veleučilišta – ne smiju upisivati studente koji nisu prošli kroz sustav državne mature. Drugim riječima, nema više upisa na faks bez položenih barem osnovnih, obveznih predmeta na maturi pa se osječki rektor više time ne mora zamarati.


Previše upisnih mjesta na fakultetima

Državna matura predstavlja opravdanu prepreu, filter za prelazak iz srednje u visoko obrazovanje. Rektori javnih sveučilišta do sada su najveći dio novca od države dobivali upravo prema broju upisanih studenata. Zato danas na studijima imamo toliko upisnih mjesta da, doslovno, svatko tko to poželi može studirati.

Štoviše, čak i kad se upišu svi oni koji su zadovoljili minimalne kriterije, nakon ljetnog i jesenskog upisnog roka, na našim faksevima ostaje praznih mjesta. Ove godine ostalo je njih 10.792, a prethodnih godina, otprilike između deset i jedanaest tisuća. To je sada već tradicija.

O tome redovito izvještavamo, a ove godine nam je Jasminka Martinović iz Hrvatske udruge poslodavaca pojasnila kako situacija nije dobra jer upisne kvote nisu dovoljno usklađene s tržištem rada. Zbog toga poslodavci traže korjenite promjene, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Opet je na fakultetima ostalo gotovo 11.000 praznih mjesta: Poslodavci traže korjenite promjene

Ministar kaže da svi koji idu na faks moraju dobro vladati hrvatskim jezikom

Ministar Radovan Fuchs jučer je na pitanje novinarke Telegrama komentirao negodovanje dijela rektora. Kada je najavljeno da će na ispitu mature iz Hrvatskog jezika biti samo jedna, jedinstvena razina, prisjetio se ministar, došla je reakcija iz Rektorskog zbora. Nije to unisono mišljenje, no neki su rektori tada postavili pitanje poveznice toga s manjim brojem upisivanja studenata na javna sveučilišta, odnosno u visoko školstvo uopće.

– Zašto je uopće došlo do takvog razmišljanja, ja to ne znam. Bez obzira na to koju ste školu završili, gimnaziju ili strukovnu, da biste nastavili studirati morate dobro vladati hrvatskim jezikom. Podupirem prelazak na samo jednu razinu ispita, istaknuo je Fuchs.

Moglo bi se, dodao je, razgovarati i razinama na drugim obveznim ispitima državne mature. Podsjetimo, maturanti na obveznom dijelu polažu Hrvatski jezik i književnost, odnosno materinski jezik, prvi strani koji je najčešće ispit iz Engleskog jezika te Matematiku.

– Nije normalno da neki fakultet traži nižu razinu jednog predmeta kada de facto je to sam studij koji studira. Mogu navesti primjeri. Matematika imate A i B razinu, i onda neki fakultet gdje se veći dio studiranja se svodi na matematiku, i onda to upisujete s nižom razinom. To šalje krivu poruku, istaknuo je ministar Fuchs i najavio da će u budućnosti vidjeti hoće li se ići s jedinstvenom razinom na ostalim obveznim ispitima na maturi.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr