Pretraga

Ministarstvo obrazovanja loše bi prošlo na maturi: Krivo koriste pravilo koje su učenici jučer morali znati

A- A+

Nakon što je jučer maturante izludilo pitanje o tome piše li se pravilno ‘ekosavjetnik’ ili ‘eko-savjetnik’, izgleda da ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne zna koji je točan odgovor. Kako je to primijetio Ivo Šarić, maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, iz MZO-a su prošle godine u jednom priopćenju umjesto pravilno ekosustav napisali eko-sustav.

Screenshot službene stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja

Maturante koji su jučer polagali višu razinu Hrvatskog jezika i književnosti na maturi, osim jezičnog ludizma, zbunjivalo je i pitanje o tome piše li se pravilno ‘ekosavjetnik’ ili ‘eko-savjetnik’. No, izgleda da nije izludilo samo njih već i one koji su, ili bi barem trebali, u obrazovnom lancu predstavljati nešto jače karike. Primjerice, Ministarstvo i obrazovanja. Izgleda da su ni oni ne znaju kako se pravilno piše spomenuta riječ.

Ministarstvo ne zna kako se pravilno piše riječ

Kako je to vješto primijetio maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika Ivo Šarić, MZO je u objavi prošle godine pogrešno napisalo ‘eko-sustav’ umjesto ‘ekosustav’. Njemu je tu nespretnu objavu pokazala prijateljica Natalija iz iste gimnazije nakon što je guglala koje sve riječi sadržavaju prefiksoid ‘eko’ te naletjela na službenu stranicu Ministarstva.

Izdvojeni članak

Ekosavjetnik ili eko-savjetnik: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik odgovorio na pitanje koje je namučilo maturante

– Takve greške, ako ćemo se već držati pravopisa, se ne bi smjele događati jednom Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo se u svojoj objavi koristilo upravo spojnicom (eko-sustav) pa se zato pitam jesu li ipak oba načina ispravna (ekosavjetnik i eko-savjetnik), rekao nam je Ivo.

Podsjetimo, jučer nam je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje otkrio kako se u pitanju svih prefiksoida (op. a. ‘eko’ je prefiksoid) riječ uvijek piše sastavljeno pa je tako: ekosustav, ekosavjetnik, ekokrzno, ekovrtić, ekopatrola, itd.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imalo je načina saznati, zajedno s primjerima, kako se pravilno pišu riječi koje se tvore dodavanjem prefiksoida. Upute o tome izdaje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a mogu se naći na ovoj poveznici.

Osim toga, na stranicama Jezičnog savjetnika, također pod Institutom, mogli su se pronaći slični primjeri poput riječi ekouzgoj, s objašnjenjem zašto se pišu zajedno. To možete pronaći ovdje.

Screenshot stranice Jezični savjetnik

Gramatika se na maturi jako komplicira

Ivu smo pitali i da nam ukratko prokomentira cijelu ovu situaciju te da nam objasni koju je poruku htio poslati prozivkom MZO-a za pogrešku.

Izdvojeni članak

Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

– Nevezano za ovaj primjer, općenito mislim da se gramatički dio ispita jako komplicira i postavljaju se primjeri koji nama nisu bliski, dakle nešto što barem ja, ali i mnogi moji kolege, rijetko koristimo u svakodnevnom životu, zaključio je.

Jučer smo razgovarali s nekolicinom maturanata koji su polagali višu razinu Hrvatskog jezika i književnosti, a mnogi od njih požalili su nam se na pitanja iz gramatike. O tome više pročitajte ovdje.