Pretraga

Ekosavjetnik ili eko-savjetnik: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik odgovorio na pitanje koje je namučilo maturante

A- A+

Pitanje kako se ispravno piše ‘ekosavjetnik’, riječ koja se tvori dodavanjem prefiksoida ‘eko’, zbunilo je danas mnoštvo maturanata. Piše li se ‘ekosavjetnik’ili ‘eko-savjetnik’ i zašto, pitali smo ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željka Jozića.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ako netko u Hrvatskoj zna kako se što piše, onda je to dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje i glavni urednik “Hrvatskoga pravopisa”.

Izdvojeni članak

Uoči ispita pitali smo vas koju ocjenu očekujete na maturi: Nekima samopouzdanja ne nedostaje

Maturantima će svakako biti zanimljivo i što je Jozić ujedno i član Upravnog vijeća NCVVO-a.

Upravo smo zato baš njega zamolili da nam pojasni kako se piše ‘ekosavjetnik’, riječ koja se danas našla kao jedno od pitanja koje je među maturantima izazvalo pravu pomutnju na višoj razini mature iz Hrvatskog.

– “Hrvatski pravopis” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u poglavlju Sastavljeno i nesastavljeno pisanje (potpoglavlje Imenice, Jednorječnice) nedvojbeno propisuje da se svi prefiksoidi pišu sastavljeno (bez spojnice), otkiva dr. sc. Jozić.

Pojašnjava kako je slično i s drugim prefiksoidima.

– Cijeli je popis stranih prefiksoida na navedenoj poveznici i svi se oni pišu na isti način sastavljeno (bez spojnice): aero-, agro-, foto-, eko-, euro-, dija-, astro- itd. Među te strane prefiksoide ide i eko- pa tako u pravopisu imamo primjere: ekovrtić, ekobrod, ekokrzno, ekoselo, ekosustav, ekosfera, ekoturizam, ekoterorizam, ekotest, ekopatrola, ekorazvoj. Dakle, pravilno je pisati ekosavjetnik, zaključuje ravnatelj Instituta.

Provjeravajući pravopis ovog članka, čak je i Hašek (sustav poznatiji po svojoj domeni ispravi.me) riječ ‘ekosavjetnik’ prepoznao kao krivu.

Ludizam izazvao ludilo…

Izdvojeni članak

Pitanje o ludizmu izazvalo buru nakon ispita iz Hrvatskog: NCVVO nam rekao hoće li ga poništiti

Maturante je danas zbunilo i pitanje iz književnosti. Trebali su, naime, odrediti u kojoj se od ponuđenih strofa koristi ludizam. Budući da je ono prema nekima gradivo drugog polugodišta koje se ove godine ne ispituje na obveznim predmetima, pitali smo NCVVO hoće li ga poništiti.

Zanimljivo je  i kako se na nekoj od prošlih matura pojavilo slično pitanje, a maturanti su morali prepoznati koja je od pjesama naš najpoznatiji primjer korištenja ludizma u književnosti. U pitanju se okušajte u nastavku.

Dojmove maturanata nakon A razine Hrvatskog pročitajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap