Pretraga

MZOS: Rezultati eseja neće se poništiti, pravilnik nije prekršen

A- A+

Ispit iz hrvatskog jezika održat će se u petak 31. svibnja u 14 sati kako je najavljeno, a rezultati eseja neće se poništiti budući da se nije prekršio Pravilnik o polaganju državne mature, rekli su nam u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Naime učenici u trima školama gdje su podijeljena pitanja za teorijski test iz hrvatskog umjesto za esej, počeli su ga pisati sa zakašnjenjem od 15-ak minuta, što je u skladu sa zakonom. Daljnjih mijenjanja termina ispita neće biti, nego će se samo promijeniti termin pisanja grčkog, koji je trebao biti u petak. Jučerašnji propust triju koordinatora državu će koštati približno 340 tisuća kuna, procjenjuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Hrvatski jezik pisat će se 31. svibnja u 14 sati, dok termini ostalih obveznih predmeta ostaju prema prvoutvrđenom planu i programu odnosno matematika se piše 3., a engleski 5. lipnja. Informacije su to iz MZOS-a, kao i to da će rezultati eseja biti važeći budući da nije prekršen Pravilnik o polaganju državne mature. Kako je jučer došlo do zabune, prilikom koje su u tri hrvatske škole podijeljena pogrešna ispitna pitanja, postojala je mogućnost da se i ispiti jučerašnjeg eseja proglase nevažećim.

Prolongiranje pisanja testa iz hrvatskog jezika, imat će i materijalne posljedice, koje će državu koštati oko 340 tisuća kuna, procijenio je NCVVO. U taj trošak ubrajaju se tiskanje materijala, poslovi pakiranja te distribucija ispita koju će izvršiti Hrvatska pošta. Grčki jezik, koji će pisati 43 maturanta, odložen je za 11. lipnja u 14 sati.

Izdvojeni članak

Jovanović o skandalu na maturi: Riječ je o ljudskoj grešci

Koordinatori smijenjeni, a nove po zakonu postavlja NCVVO na prijedlog ravnatelja škola

Koordinatori koji su napravili propust, dakle Silvije Šojat u Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Sunčica Krošek-Mimica u V. gimnaziji ‘Vladimir Nazor’ Split te Miro Šola iz Gimnazije A.G. Matoša u Đakovu smijenjeni su s mjesta ispitnih koordinatora te će nove imenovati NCVVO, na prijedlog ravnatelja spomenutih škola.

Međutim ovaj propust neće profesore koštati radnog mjesta, barem dok ravnatelji i školski odbori ne utvrde eventualno neispunjavanje obveza iz radnog odnosa. Prije imenovanja novih koordinatora, zamjenici će obavljati njihove funkcije.

Pravilnik nije prekršen

Početak provedbe eseja iz hrvatskog jezika započeo je u svim školama u isto vrijeme. Otvaranje ispitnih materijala u konkretnom je slučaju trebalo biti obavljeno do devet sati. U nepredviđenim situacijama kakva je jučer bila moguće je da ispit započne kasnije, do 30 minuta. Kako je zamjena ispitnih materijala izvršena u roku do 15 minuta, učenici nisu oštećeni, a Pravilnik o polaganju državne mature je poštivan.

NCVVO postupio u skladu sa zakonom, tako da nema sankcija

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, NCVVO je, prema za sada dostupnim podacima, postupio u skladu sa zakonom u spornim školama, tako da nitko neće biti sankcioniran.

Već prije smo objavili da je nadležni ministar Jovanović, jučerašnji propust obrazložio kao ljudsku pogrešku, a zanimljivo da i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, koji zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi namjeravaju štrajkati 5. lipnja, upravo tako vide događaj iz triju škola.