Pretraga

Na ključnom predmetu mature smanjen prag prolaznosti, evo kako su se mijenjali u zadnjih 7 godina

A- A+

Uz prijevremene rezultate državne mature, protekle srijede Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je pragove prolaznosti za svaki od ispita. Budući da se pragovi određuju zasebno za svaku školsku godinu, odučili smo provjeriti kako su se oni mijenjali u posljednji sedam godina na obaveznim predmetima mature – Hrvatskom, Matematici i Engleskom.

državna matura

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Objavljeni su prijevremeni rezultati državne mature, a sada slijede analize i usporedbe uspjeha maturanta po predmetima. Konačni rezultati mature bit će objavljeni 21. srpnja, nakon čega će biti poznata i službena statistika uspješnosti, koja uključuje najčešće ocjene i prosječne postotne riješenosti pojedinih ispita.

Kako se određuje prag prolaznosti?

Ono što je već sada poznato su minimalni pragovi po ocjenama za svaki od ispita. Pragovi prolaznosti određuju se za svaku godinu zasebno i primjenjuju se kod ocjenjivanja na ljetnom i na jesenskom roku mature u toj kalendarskoj godini.

Prag se određuje tako da skupine procjenjivača uzmu ispite i temeljem više interakcija i međusobnih dogovora odrede prag za pojedine ocjene. Nakon toga se radi korekcija u skladu s ostvarenim rezultatima učenika. Pragove ne donosi sam NCVVO, nego povjerenstvo u kojemu se, osim predstavnika NCVVO-a, nalaze predstavnici obrazovnih agencija, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatim predstavnici škola, fakulteta…

Upravo zbog korelacije sa stvarnim rezultatima koje su ostvarili učenici dolazi do promjena u pragovima kroz godine. Odlučili smo provjeriti kako su se u zadnjih sedam mijenjali pragovi na obaveznim predmetima.

Izdvojeni članak

Izašli su pragovi prolaznosti za sve ispite državne mature u 2021.

Za ovu godinu snižen prag na Hrvatskom

U ovoj školskoj godini minimalni pragovi su sniženi samo na Hrvatskom jeziku i to na obje razine. Lani je za dvojku trebalo ostvariti 37% bodova, dok je ove godine bilo dovoljno 35%. Ipak, to je i dalje više nego 2015. godine kada je za prolazak više razine bilo potrebno prikupiti 33%, odnosno 31% na osnovnoj razini.

Prag prolaznosti na obje razine Matematike ostao je isti kao i prošle godine – iznosi niskih 25%. Prije sedam godina on je na višoj razini bio 28%, a na osnovnoj isto 25%. Tu valja istaknuti kako je samo jedne od zadnjih sedam godina prag bio niži od tog postotka – 2017. na B razini Matematike za prolazak je bilo potrebno ostvariti 24% od ukupnog broja bodova.

Iako su se maturanti žalili kako im je Engleski ove godine bio teži u odnosu na ispite prijašnjih kroz koje su ponavljali gradivo, na tom predmetu očito nije bilo potrebe za korekcijom bodovnih pragova. Postotak za dvojku ostao je isti kao i lani iznosio je 36% na višoj i 37% na osnovnoj razini. Na obje razine ispita to je više u odnosu na 2015. – te godine prag za dvojku na A razini iznosio je 32%, a na B razini bio je 35%.

Kako su se mijenjali minimalni pragovi na Hrvatskom, Matematici i Engleskom u zadnjih sedam godina detaljno možete proučiti u tablici u nastavku.

Pragovi prolaznosti na obveznim predmetima mature od 2015. – 2021.| podaci NCVVO-a