Pretraga

Najbogatiji ‘klinci’ u državi danas se okupili u jednoj prostoriji na Donjim Sveticama

A- A+

Ako se složimo da je najveće bogatstvo znanje, slobodno možemo tvrditi da su se najbogatiji klinci u državi danas okupili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Riječ je o 20 maturanata koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli izniman rezultat iz Hrvatskog jezika, Matematike i obaveznog stranog jezika te Fizike. Posebnu nagradu od 5.000 dolara najmaturantu Petru Sumanu uručio je profesor Marin Soljačić s MIT-a, a priznanja i vrijedne nagrade ostalim najuspješnijim maturantima 2017., ministrica Blaženka Divjak.

Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina ovogodišnji je najbolji maturant, a tu je titulu zaslužio stopostotnim rezultatom na maturi iz Fizike i Matematike, te izvrsnim rezultatom na višoj razini Hrvatskog jezika. To mu je ujedno priskrbilo i nagradu u vrijednosti od 5.000 dolara, koju svake godine najmaturantu poklanja Marin Soljačić, profesor na Odsjeku za fiziku na bostonskom MIT-u. Osim toga, Petar je dobitnik priznanja i nagrade od 2.500 kuna Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ova je nagrada ‘za dlaku’ izmaknula Karlu Valentinu Cihlaru, učeniku XV. gimnazije Zagreb, koji je na Fizici i Matematici postigao isti rezultat, ali je pisao osnovnu razinu Hrvatskog koja se manje boduje. Njemu je, kao drugom najboljem maturantu, ministrica Blaženka Divjak u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja uručila nagradu od 5.000 kuna. Nagrada od 2.500 kuna te posebno priznanje MZO je dodijelio još 20-ero maturanata i to za izniman rezultata iz ispita Hrvatskog jezika, Matematike i obveznog stranog jezika na višoj razini mature.

Divjak: ‘Krajnje je vrijeme da se otvori platforma za poštenu hrvatsku znanost i obrazovanje’

Izdvojeni članak

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant 2017.

Ovom je prilikom ministrica Blaženka Divjak istaknula da joj je drago što je ovaj događaj medijski popraćen i da se nada kako će jeda ovako pozitivna tema danas biti glavna vijest u medijima.

– Na žalost, u javnom prostoru često ne prevladavaju teme izvrsnosti već teme kako će pojedini čelnici zadržati svoje pozicije i funkcije, kako će se u sustavu zadržati podobni, a ne sposobni. Ne teme kako će vrijedni i pošteni razvijati ovo gospodarstvo, nego, na žalost teme, koliko je mladih napustilo ovu zemlju, kazala je Divjak.

Dodala je i kako je krajnje vrijeme da se ujedine svi kojima je stalo do stvaranja boljih uvjeta za društvo, te da konačno u drugi plan padnu oni koji svoje osobne interese stavljaju ispred interesa društva.

– Krajnje je vrijeme da se otvori platforma za poštenu hrvatsku znanost i obrazovanje, te da svi zajedno radimo na sustavu koji njeguje izvrsnost, koji njeguje pošteni odnos prema radu i stvara jednake mogućnosti za sve učenike i studente. Sustav koji će pomoći da mladi vrijedni i sposobni ostanu ovdje i sustav koji potiče da znanost i obrazovanje, kazala je Divjak.

Ministrica je pozvala sve da rade na ovoj promjeni, jer ne postoji nitko tko će to učiniti umjesto nas.

Soljačić: ‘Hrvatska ima blistavu budućnost, zato što ima toliko puno talentiranih mladih ljudi’

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Mladi skijaš iz pet predmeta na maturi dobio odličan, a dva riješio sa 100 posto

Kako je najmaturant 2017. Petar Suman trenutno u Indoneziji na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike, profesor Soljačić nagradu od 5.000 dolara osobno je uručio Petrovom ocu.

– Želio bih se priključiti pozivu ministrice Divjak, imućnijim obiteljima i pojedincima da se još više uključe u akcije ovakve vrste. Ovo je evo, treća godina da dodjeljujemo ove nagrade, u ovom istom prostoru. Mene uvijek jako raduje ovaj događaj jer vidim koliko Hrvatska ima blistavu budućnost, zato što ima toliko puno talentiranih mladih ljudi iz svih regija Hrvatske i iz raznih srednjih škola. Stoga vam ja čestitam, ali također vam i zahvaljujem na inspiraciji, poručio je utemeljitelj nagrade Marin Soljačić.

Zahvalio se roditeljima, profesorima, profesoru Soljačiću i Ministarstvu u ime učenika Timon Spiegl iz Srednje škole Krapina.

– Nadam se da će u budućnosti država nastaviti još više poticati izvrsnost i to ne samo kroz nagrade na kraju školske godine, već i kroz cjelokupni školski sustav. Siguran sam da će se takve mjere višestruko vratiti cijelom društvu, kazao je Timon u ime nagrađenih učenika.

Posebnu nagradu MZO-a, za izniman uspjeh na maturi iz obveznih predmeta dobili su: Timon Spiegl iz Srednje škole Krapina, Nina Drobac i Toma Sikora iz III. gimnazije Split, Mislav Mokos iz V. gimnazije Zagreb, Hana Ivandić, Lovro Hrvoić, Filip Svalina, Marin Knežević, Marina Dasović, Katarina Bilić, svih šestero iz XV. gimnazije Zagreb, Valentina Meglić iz Gimnazije A.G. Matoša Zabok, Ivan Tečer i Igor Kladarić iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod, Marija Batur iz Gimnazije Frane Petrića Zadar, Frane Žilić iz V. gimnazije Split, Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb, Petra Strmečki iz III. gimnazije Osijek, Lucija Relić iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica te Sara Anđela Perić iz VII. gimnazije Zagreb.