Pretraga

Stela će studirati strojarstvo u Londonu: ‘Uvjet za upis je položena matura s odličnim ocjenama’

Maturantica Stela Krajnik iz Gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića, s pravom javnosti ove se godine našla među 20 najboljih maturanata u Hrvatskoj. Iz svih obveznih predmeta je dobila odlične ocjene, a s rezultatom iz Engleskog jezika je u 0,61 posto najboljih u generaciji. Stela nam je ispričala kako se pripremala za maturu i kako se pripremala najviše u školi gdje su skoro svaki dan imali nastavu od 9 do 17 sati te zašto je odabrala i upala na studij u Londonu gdje će studirati strojarstvo.

najmaturantica 2023. stela krajnik u pozadini more

Foto: Stela Krajnik | Privatna arhiva

Jedna od 20 maturanata s najboljim prosjekom na ovogodišnjoj maturi je i Stela Krajnik iz Gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića. Uz obvezne predmete polagala je Informatiku te je među 2,8 posto najboljih u državi koji su polagali Fiziku. Iz svih obveznih predmeta je dobila odlične ocjene, kao i iz Informatike, a s rezultatom iz Engleskog jezika je u 0,61 posto i s rezultatom iz Matematike među 1,65 posto najboljih u generaciji.

– Za maturu sam se pripremala isključivo u školi i samostalno kod kuće. U školi smo se pripremali gotovo cijeli dan. Svaki dan imali smo nastavu od 9-17 sati, što je zapravo sasvim dovoljno. Kako sam tijekom cijelog školovanja bila odlikaš i u školi, stekla sam prilična znanja, niti jedan predmet mi nije bio težak. Mislim da je tajna u kontinuiranom radu. Znanje se kroz godine akumulira i kada dođe matura zapravo pripremom i ponavljanjem samo se spremite za završnicu, objasnila nam je Stela.

Upisala je studij u Londonu gdje će studirati strojarstvo

Stela je na samom početku četvrtog razreda srednje znala da želi studirati izvan Hrvatske pa se tako godinu dana pripremala za upis na studij u Engleskoj.

– Dodatni uvjet za upis bila položena matura s odličnim ocjenama pa sam imala i dodatni motiv za rad, tako da sam nakon škole još dio posla odradila kod kuće. Veliku zahvalnost za moj uspjeh dugujem profesorima Gimnazije Benedikta Kotruljevića i ravnateljici Nadi Morić koji su u svom poslu izuzetno stručni i posvećeni te su prepoznali moje potencijale, omogućili mi da ih potpuno razvijem i izašli mi maksimalno u susret, rekla je Stela.

Zahvaljujući svojim odličnim rezultatima, uspjela je upisati željeni fakultet – Imperial College London.

– Tamo ću studirati strojarstvo. Proces upisa znatno se razlikuje od onog u Hrvatskoj i trajao je gotovo cijelu školsku godinu, a fakultet sam izabrala zbog njegove izvrsnosti jer su konstantno u top 10 u svijetu, ali i zbog kvalitete podučavanja, mogućnosti učenja , istraživanja, svega što jedno takvo vrhunsko mjesto može ponuditi mladoj osobi željnoj znanja i napretka, ispričala nam je Stela.

Izdvojeni članak
borna ljevar na stadionu

Borna je maturu iz Fizike riješio 100 posto: ‘Koliko je matura teška ili lagana ovisi o pojedincu’

‘Trebalo bi uskladiti način rada i ispitivanja na maturi’

Smatra da učenicima koji se školuju po gimnazijskom programu nije bitno je li Hrvatski jezik na maturi na jednoj ili na dvije razine jer, kaže, ‘gimnazija te htio ne htio priprema za tu jaču razinu’.

– Zbog okolnosti koje su se događale tijekom četiri godine mog srednjoškolskog školovanja, prvenstveno dugotrajna online nastava i covid, smatram da je ipak bilo nešto zahtjevnije pripremiti se za maturu. Covid koji je sa sobom donio online nastavu jako je naštetio nizu generacija i o tome bi se trebalo voditi računa, smatra Stela.

Dodala je i kako, unatoč uvriježenom mišljenju, smatra da je hrvatski obrazovni sustav bolji nego se čini, ali bi ipak uvela neke promjene.

– Trebalo bi uskladiti način rada i ispitivanja na maturi. Na primjer, na maturi postoje tzv. konceptualni zadaci, što nije loše, tjeraju da razmišljaš, ali kurikulum nije pripremljen tako, gradivo tijekom godina i zadaci na maturi nisu usklađeni. I to bi trebalo korigirati. Uz to, mislim da je kod nas trenutno gradivo otišlo previše u širinu, poručila je Stela.

Više o najboljim maturantima:

Borna je maturu iz Fizike riješio 100 posto: ‘Koliko je matura teška ili lagana ovisi o pojedincu’

Kristijan otkriva kako dobiti petice na maturi: S pripremama je krenuo već ljeto prije četvrtog srednje

Na mnogima teškom ispitu Tea je imala samo jednu grešku: ‘Obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.