Pretraga

Nakon niza godina na Medicinskom se održava prijemni u jesenskom roku, poznat je i datum pisanja

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu zadnjih je 11 godina svoju upisnu kvotu od 300 studenata popunjavao već u ljetnom roku. No, ne i ove godine. Prijemni, čiji je prolazak jedan od uvjeta za upis prošlo je pedesetak kandidata manje nego što je ukupna kvota, odnosno oko sedamsto prijavljenih palo je taj ispit. Stoga će se kvota popunjavati na jesenskom roku, kada će kandidati koji se žele upisati ponovno morati proći kroz test provjere znanja.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i obrazovanje proteklog je tjedna objavio koliko je kandidata ostvarilo pravo upisa na svaki studij u Hrvatskoj. Iz tih podataka vidljivo je kako je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nakon ljetnog roka ostalo 59 praznih mjesta, a isti podatak naveden je i u sustavu Postani student. Ondje su već započele prijave ispita i studija u jesenskom roku.

Prijemni u jesenskom roku 7. rujna

Oni koji žele upisati Medicinski u Zagrebu na jesenskom roku moraju polagati prijemni ispit, a datum održavanja tog ispita je 7. rujna.

Tim se ispitom provjerava predznanje iz biologije, fizike i kemije potrebno za studiranje medicine. Razredbeni prag na prijemnom iznosi 330 bodova, tj. 55% od ukupno 600 bodova, dok je prag po predmetu 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka. Osim prijemnog, 16% bodova kandidatima donose ocjene iz srednje, po 10% A razina Engleskog i Hrvatskog na maturi, a još 4% donijet će im ispit mature iz Matematike, isto na višoj razini.

Troškovi naknade za polaganje ispita za sve pristupnike uplaćuju se Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 300,00 kn.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Izašle su konačne rang liste upisa na fakultete: Poznato koliko je i gdje ostalo praznih mjesta

Dodatna dokumentacija dostavlja se 23. i 24. kolovoza

Osim prijave kroz sustav Postani student, kandidati od 23. kolovoza do 24. kolovoza putem aplikacije na poveznici fakultetu dostavljaju sljedeću dokumentaciju:

a) potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine

Pristupnici koji su završili srednju školu ili su do sada studirali u Republici Hrvatskoj, pregled za izdavanje Potvrde o psihofizičkim sposobnostima za studij medicine obavljaju kod nadležnih školskih liječnika (za srednju školu, odnosno fakultet). Informacije za pregled i izdavanje potvrda za upis na visoka učilišta pristupnici mogu potražiti na mrežnim stranicama županijskih zavoda za javno zdravstvo (služba za školsku i adolescentnu medicinu).

Pristupnici koji dolaze iz zemalja gdje ne postoji služba za školsku i adolescentnu medicinu (npr. Bosna i Hercegovina), pregled za izdavanje Potvrde o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine mogu obaviti u Centru za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom COVID-19, pristupnici koji dolaze iz zemalja gdje ne postoji služba za školsku i adolescentnu medicinu, u svrhu dobivanja Potvrde o psihofizičkim sposobnostima za studij medicine u Centru za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu trebaju elektroničkim putem, na e-mail adresu:[email protected] poslati sken sljedećih dokumenata:

  1. Ispunjen Upitnikpotpisan i skeniran
  2. Potvrdu liječnika opće/obiteljske medicine ili pedijatrije (koji nije u srodstvu s pristupnikom) o zdravstvenom stanju i dosadašnjim bolestima
  3. Potvrdu o provedenom cijepljenu u predškolskoj i školskoj dobi (s navedenim cjepivima i datumom primitka)
  4. Medicinsku dokumentaciju koju posjeduju za do sada utvrđene bolesti i poremećaje zdravlja uz recentne nalaze.

b) izjavu o psihofizičkoj sposobnosti

c) potvrdu o uplati troškova polaganja ispita

d) potvrdu o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja

e) kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju Hrvatskog jezika na razini B2

S Medicinskog naglašavaju kako pristupnici koji nisu položili ispit u ljetnom upisnom roku i žele ponovno polagati ispit provjere znanja u jesenskom upisnom roku, moraju dostaviti novu potvrdu o uplati troškova, dok ostale dokumente ne moraju dostavljati. Detaljne informacije o upisima na Medicinski u jesenskom roku možete pronaći na linku.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Prijemni za Medicinski prošlo samo 247 maturanata, a upisna kvota je 300: ‘I dalje sam u šoku’

Na ljetnom roku prijemni ispit nije prošlo sedamstotinjak kandidata

Podsjetimo, kako je srednja.hr prva pisala, studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u ljetnom je roku prijavilo 1.175 kandidata. Za njih 715 to je bio prvi izbor, ali prijemni ispit prošlo je samo oko 250 kandidata, dok je upisna kvota bila 300 mjesta.

Maturanti su već na samom ispitu bili izrazito nezadovoljni težinom nekih od njegovih dijelova. Najviše je pritužbi na gradivo fizike i kemije. Pritužbe su imali i na samu organizaciju ispita.

– Bilo mi je toliko vruće da nisam mogla disati, a ja sam sjedila kraj prozora. Pretpostavljam da me uhvatio napadaj panike jer nisam mogla vjerovati težini ispita. Nakon ispita točno se vidjelo na licima učenika da su im lađe potonule. Doslovno je bio muk u učionici i jedino što smo mogli reći je ‘što je ovo upravo bilo’, prepričala nam je nakon ispita maturantica Neva, a više o prijemnom u ljetnom roku pročitajte ovdje.