Pretraga

Ovogodišnja matura ide dalje: Kreću prijave za jesenski rok, evo u kojim slučajevima plaćate ispite

A- A+

Ljetni rok državne mature službeno je završen u srijedu, objavom konačnih rezultata. Već u petak započinju prijave za jesenski rok, a prvi će se ispiti u tom roku pisati 18. kolovoza. No, pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova moraju prvo podmiriti dugovanja, kao i maturanti koji žele ponoviti ispit iz kojeg su na ljetnom roku već dobili pozitivnu ocjenu.

maturantica

Foto: srednja.hr

Ovoga petka u podne kreću prijave ispita za jesenski rok mature. Ispiti će se moći prijavljivati sve do 31. srpnja u 12:00 sati. Prijave se vrše isključivo u sustavu Postani student, dakle nije potrebno slati niti školi niti NCVVO-u nikakve dodatne prijavnice.

Ispiti započinju od 18. kolovoza

Jesenski ispitni rok trajat će od 18. kolovoza do 3. rujna, a kalendar možete detaljno proučiti na poveznici.

Kako pojašnjavaju iz NCVVO-a, pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u školama. Ostali pristupnici prijavljene ispite pišu u gradu kojega trebaju odabrati na svojoj stranici pod poveznicom ‘Moje postavke’.

Mogu birati mjesto pisanja u Zagrebu, Slavonskom Brodu i  Splitu. Mjesto pisanja ispita moguće je birati do 2. kolovoza, a adresa ispitnoga mjesta bit će vidljiva na stranici pristupnika pod poveznicom ‘Moj raspored’, najkasnije pet dana prije pisanja ispita.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Izašle su konačne rang liste upisa na fakultete: Poznato koliko je i gdje ostalo praznih mjesta

Tko i do kada mora platiti ispite?

No, oni koji imaju dug prema NCVVO-u ispite moraju uplatiti najkasnije do 2. kolovoza u 23:59 sati. Uplate nakon tog roka neće biti prihvaćene jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.

– Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Osim zaduženja na navedenoj poveznici pristupnicima su vidljivi vlastiti podatci za uplatu koje moraju upisati na uplatnicu. Nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj. Uplate se mogu izvršiti u bilo kojoj poslovnici banke, pošte ili internet bankarstvom. Centru nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana u sustavu nakon pet dana, naglašavaju iz NCVVO-a.

Izdali su i dodatne napomene koje uključuju objašnjenje tko sve mora platiti trošak polaganja ispita na jesenskom roku:

  • Ako pristupnici koji su prijavili više od jednoga ispita odustanu od polaganja određenog ispita, a ne odjave ga u roku, ne mogu birati koji ispit će nakon uplate biti označen kao plaćen.
  • Uplate se u sustavu evidentiraju prema datumu pisanja ispita odnosno prema objavljenom kalendaru polaganja ispita državne mature u jesenskom roku.
  • Pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova moraju podmiriti dugovanja zato što se uplate evidentiraju prvo za neuplaćene ispite iz prethodnih rokova.
  • Učenici koji su ove godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u RH plaćaju samo one ispite koje su položili u ljetnome roku, a ako ih ponovo prijavljuju u jesenskome roku.
  • Učenici koji ponavljaju polaganje ispita jer ih nisu s uspjehom položili u ljetnome roku, ne plaćaju troškove polaganja ispita u jesenskome roku.

Prijavom studija automatski se prijavljuju ispiti koje faks traži za upis

Dodatno treba naglasiti da prijavom studijskoga programa sustav može automatski prijaviti ispite državne mature ako pristupnik samostalno nije prijavio ispite koje fakultet traži za upis. Također, brisanjem studijskoga programa ne brišu se ispiti državne mature i zato je važno nakon brisanja studijskoga programa provjeriti prijavljene ispite državne mature.
– U vrijeme propisanoga roka prijave ispita državne mature pristupnici mogu samostalno brisati prijavljene ispite državne mature koje je sustav automatski prijavio, a pristupnik ih ne želi pisati, piše u obavijesti NCVVO-a.
Izdvojeni članak
vinko filipović

Čak 19% učenika palo je obvezni dio mature: Ukupno 52 jedinicu dobilo zbog nedozvoljenog ponašanja

Rok za naknadnu prijavu i odjavu

I kod jesenskog postoji rok za naknadnu prijavu i odjavu ispita i on je od 1. do 2. kolovoza (uključujući i taj dan). No, on se može koristiti samo ako ispit zbog opravdanih razloga. Opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i slično.

Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj, zamolbu s odgovarajućom dokumentacijom za naknadnu prijavu ispita predaju Školskom ispitnom povjerenstvu u školi koji donosi odluku i o tome obavještava učenika i Centar. Ostali pristupnici popunjeni obrazac zamolbe sa skeniranom odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected] .

Obrazac za naknadnu prijavu ispita

I u slučaju promjene ispita, pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj promjenu ispita/promjenu razine ispita prijavljuju ispitnom koordinatoru, o čemu odluku donosi Školsko ispitno povjerenstvo i o tome obavještava učenika i Centar. Ostali pristupnici popunjeni obrazac zamolbe za promjenu ispita/promjenu razine ispita dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected] .

Obrazac za promjenu razine prijavljenoga ispita

Kada je riječ o odjavi ispita, pristupnici trebaju popuniti obrazac odjave i poslati putem e-pošte na adresu: [email protected].

Obrazac za odjavu ispita

Važni datumi jesenskog roka mature 2021.

Što je s onima koji se prvi puta registriraju u sustav?

Pristupnici koji se prvi puta registriraju u sustav i koji do sada nisu prijavljivali ispite državne mature dužni su NCVVO-u dostaviti svjedodžbe svih razreda srednje škole i završnu svjedodžbu. Dokumenti trebaju biti kopije ovjerene kod javnoga bilježnika jer se ne vraćaju pristupnicima. Rok za dostavu dokumentacije je od 23. srpnja do 7. kolovoza, rok za dostavu svjedodžbe 4. razreda je do 7. kolovoza, a rok za dostavu završne svjedodžbe je do 3. rujna.

Adresa za dostavu dokumentacije:

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Ulica Damira Tomljanovića-Gavrana 11
10020 Zagreb
Naznaka ‘dokumenti za DM’


Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini.