Pretraga

NCVVO poništio ispit maturanta koji je uslikao test, a prepisivalo se i ove godine naveliko

A- A+

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja su objavili kako su poništili ispit iz engleskog jezika pristupniku koji je za vrijeme pisanja testa izvadio mobitel te uslikao isti. Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija na kojoj je vidljiv i kod testa, u NCVVO-u su lako otkrili o kome se radi. No, prema rezultatima naše ankete, brojni prepisivači izmaknuli su pogledu dežurnih profesora stoga će izostati i sankcije.

Prilikom pisanja ispita iz engleskog jezika jedan od pristupnika državne mature izvadio je mobitel te uslikao svoj test koji je potom objavio na Facebooku. Ostali maturanti su se pobunili uz argument kako je očito da svi pristupnici ne podliježu istom Pravilniku o polaganju državne mature. No Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ubrzo je reagirao na kršenje Pravilnika kao što su i uspjeli identificirati pristupnika koji je koristio mobitel.

Izdvojeni članak

Kršenje pravila: Dio pristupnika se služi pametnim telefonima za vrijeme maturalnih ispita

Poništili ispit kandidatu koji je imao mobitel na ispitu

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zaprimio je više prijava da se na društvenoj mreži Facebook nakon ispita iz Engleskoga jezika pojavila fotografija lista za odgovore iz Engleskoga jezika na višoj razini – ispit slušanja. Prema vidljivoj identifikacijskoj naljepnici na objavljenoj fotografiji utvrđen je identitet pristupnika kojemu je Odlukom Centra, zbog korištenja nedozvoljenog pomagala (mobitela) na ispitu, poništen ispit iz Engleskoga jezika, objavili su iz NCVVO-a na svojoj web stranici.

Prepisivanju profesori opet nisu stali u kraj

Iako je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić prije početka ljetnog roka izjavila je kako će sve dežurne nastavnike upozoriti da vode računa oko prepisivanja, opet su djelomično zakazali na tom polju. Da je i ove godine bio pozamašan broj prepisivača pokazuju rezultati ankete objavljene na našem portalu.

Postavili smo upit ‘Jeste li varali na ispitima državne mature ili uočili nekoga da to radi bez da su koordinatori to primijetili?’, na koji je svoj odgovor dalo nešto više od 600 maturanata i ostalih pristupnika maturi.

Negativan odgovor na postavljeno pitanje dalo je nešto više od 63 posto anketiranih, dok ih je oko 37 posto priznalo da su prepisivali ili da su vidjeli kolege kako prepisuju iza leđa dežurnim profesorima.