Pretraga

‘Ne očekujem prolaz, od učenja mi se sve pomiješalo’: Punkeri unijeli kaos u maturu iz Sociologije

A- A+

Ispit mature iz Sociologije – na prvu zvuči jednostavno za pripremu, budući da je riječ o predmetu koji se uči samo jednu školsku godinu. No, da to baš i nije tako potvrđuju rezultati prošlogodišnje državne mature. Upravo je Sociologija predmet kojeg je palo najviše maturanata – čak 51,2% učenika koji su ga pisali iz tog ispita dobilo je nedovoljan. Ostaje samo nada kako se situacija neće ponoviti i ove godine, a ako je suditi po dojmovima ovogodišnjih maturanata nakon pisanja Sociologije, ispit im je bio poprilično težak. Oko jednog pitanja mnogi su imali dileme – ono o kultnom grafitu ‘Paraf Punk’ u Rijeci.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Maturu iz Sociologije danas je pisalo nešto više od 500 maturanata. Iako je riječ o predmetu kojeg učenici slušaju samo kroz jednu godinu gimnazijskog školovanja, nije toliko jednostavan za polaganje, dokazuju to i izjave maturanata koji su ga danas polagali.

‘Jako sam razočarana riješenosti’

Izdvojeni članak

Maturanti za rješavanje Geografije imali manje od minutu i pol po zadatku: ‘Očekujem jedinicu’

– Ovo mi je bila prva matura, još imam glavne predmete, s tim da mi je Sociologija jedini izborni predmet. Pripremala sam se dosta iz propisanog udžbenika dr. Nenada Fanuka. No, jako sam razočarana riješenosti te smatram da 90 minuta nije bilo dovoljno za riješiti sve zadatke. Ne mogu izdvojiti točno jedan zadatak koji mi je predstavljao problem, ali, između ostalog, priča o grafitu ‘Paraf punk’ iz Rijeke te kojem tipu društvene grupe (ili tako nešto) pripada. Uopće nisam skužila što su tražili. Također pitanja su bila dvosmislena i ne znam kako će to bodovati. Proći ću, ali s kojom ocjenom – to je upitno, kaže nam maturantica Nora iz Prirodoslovno-tehničke škole u Splitu.

Kaže, prepisivanja na ovom ispitu nije bilo i ono nije bilo moguće jer su ih čuvale dvije nastavnice i dvije nadzornice iz NCVVO-a sjedile su u ispitnoj prostoriji. Iako je nekolicina maturanata nakon ispita Sociologije istaknula kako su im bila problematična i pitanja vezana uz zadani graf, Nora nije imala isti problem.

– Graf mi i nije bio toliko kompliciran koliko pitanja iza grafa o suvremenom gradu i kako se mijenjaju sektori zanimanja u suvremenom gradu, uopće nisam razumjela pitanje, veli nam Nora koja planira upisati ERF ili studij socijalnog rada na Pravnom fakultetu.

O grafitu 'Paraf punk'

Kultni grafit ‘Paraf punk’ nalazi se na stubištu Lorenzova prolaza u Rijeci, a prije više od 40 godina ispisali su ga ondje članovi punk sastava ‘Paraf’. U doba kada je nastao, 1977., smatrao se vandalskim činom, a danas je to važan spomenik kulture koji svjedoči o počecima i razvoju punka na ovim prostorima. Prošle je godine grafit ‘Paraf punk’ obnovljen i proglašen zaštićenim kulturnim dobrom.

Pitanje o ‘Paraf punku’ brojne je zbunilo

Pitanje o kultnom grafitu ‘Paraf Punk’ dobro je zapamtila i Stela iz zagrebačke Upravne škole.

Izdvojeni članak

Je li točan ‘lonac za taljenje’ ili ‘kulturni pluralizam’? Stigla rješenja mature iz PiG-a

– Sjećam se tog pitanja, bilo je zbunjujuće, ali sam riješila, pola testa bila je improvizacija kao i taj zadatak. Morali smo objasniti koja je komponenta kulture taj grafit i objasniti pokret punka kao subkulture, prisjeća se Stela.

Dodaje, za ovaj se ispit nije pretjerano pripremala, ali je rješavala do sada provedene ispite državne mature iz Sociologije.

– Smatram da je sve prije 2016. godine bilo puno lakše. Što se tiče ocjene, nemam očekivanja, nadam se prolazu iako mi predmet nije obvezan za upis na faks. Najteži su bili zadaci 4. i 5. dijela ispita jer je trebalo dosta objašnjavati pojmove. Mislim da bi mogli produžiti vrijeme pisanja za barem 10 minuta jer je ovo za takve zadatke relativno kratko, predlaže Stela.

‘Ne očekujem prolaz uopće jer nakon silnog učenja sve mi se činilo jednako i pomiješano’

Za razliku od Stele, gimnazijalka Antonela imala je i previše vremena za rješavanje testa iz Sociologije – s pisanjem je završila već nakon 45 minuta.

Izdvojeni članak
bilježnica iz fizike

Objavljena točna rješenja mature iz Fizike: Provjerite što vam je točno, a što ne

– Ne očekujem prolaz uopće jer nakon silnog učenja sve mi se činilo jednako i pomiješano. Baš me sjećanje ne služi što se tiče zadataka, znam da je velik broj njih bio vezan za društvo i kulturu, te se u par pitanja spominjala konfliktna perspektiva. Za maturu je priprema tekla kratko uz knjigu dr. Fanuka, a prolazila sam i kroz prošlogodišnje mature i ne čini mi se znatno teža ovogodišnja. Zbunio me zadani graf, da imali smo graf, a i zadatci s dugim odgovorima su bili zahtjevni, otkriva nam Antonela koja još uvijek nije odlučila koji će fakultet upisati, ali zanimaju ju studiji s područja turizma.

Maturantica Sara također smatra kako je vremena za rješavanje ispita bilo i više nego dovoljno, ali ispit joj nije bilo nimalo jednostavan.

– Ispit je bio težak, neka pitanja su bila jako dvosmislena, blef je vjerojatno nemoguć. Možda bih mogla dobiti dva ili tri. Graf je bio lagan, ali nisam bila sigurna kakav se točno odgovor traži na pitanje. Bilo je traženja podataka za koje nikad nisam čula. Učila sam sama iz skripti koje sam našla na internetu. Priznajem, nisam se baš puno pripremala za ispit, tako da je i to utjecalo na težinu ispita, zaključuje Sara.