Pretraga

U ovoj školi učenici imaju svoj podcast: ‘Trudimo se sami postaviti primjer drugima’

Gimnazija Karlovac entuzijastično je krenula u svijet podcasta s vlastitim pod nazivom Gimnazijska špica, okupljajući učenike i profesore u ulogama scenarista, voditelja i producenata. Prvi podcast s gimnazijskim metal bendom Prazan stan već je privukao solidan broj pregleda, potičući tim da razmišlja o široj promociji izvan škole. Unatoč nekim tehničkim izazovima, planiraju uključiti više kolega kako bi poboljšali kvalitetu i zadržali fokus na aktualnim temama relevantnim za srednjoškolce, ali i širu publiku.

mikrofon i laptop, snimanje podcasta

foto: Canva

Gimnazija Karlovac zaronila je u svijet podcasta s entuzijazmom i kreativnošću, stvarajući vlastiti audio prostor pod nazivom Gimnazijska špica. U ovoj školskoj inicijativi, troje učenika – Lena Turčinov, Patrick Sivka i Helena Šarić, zajedno s profesoricama Petrom Vinski i Majom Sokač, preuzeli su ulogu scenarista, voditelja i producenata, stvarajući sadržaj prema vlastitim interesima.

‘Bilo je samo pitanje kakvog će sugovornici biti raspoloženja’

Patrick Sivka, učenik 3.b razreda, zauzeo je poziciju voditelja, donoseći svoje iskustvo iz prethodnih podcasta, dok je Helena Šarić, kako kažu, bila vrlo spretna u rukovanju opremom. Prvi gosti na njihovom podcastu bili su članovi gimnazijskog metal benda Prazan stan, srednjoškolci koji su svoj opaki glazbeni izričaj prenijeli kroz zvučnike.

– Termin, pitanja i opremu od naše videodružine smo ranije dogovorili i super se snašli. Nervoza nije bila posebno prisutna jer je Patrick već radio podcaste, a Helena je spretna s opremom. Bilo je samo pitanje kakvog će sugovornici biti raspoloženja i ispalo je odlično, rekli su nam iz Gimnazijske špice.

Izdvojeni članak
Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Karlovački Centar za odgoj i obrazovanje Europska komisija nagradila za inovativno podučavanje

Planiraju uključiti još kolega kako bi podigli kvalitetu

Uzbudljiv početak, međutim, nije bio skroz bez izazova, a tim se suočio s tehničkim poteškoćama, posebno u vezi sa zvukom, koje su uspješno riješili tijekom montaže. Ipak, prvi podcast već je privukao impresivnih 983 pregleda i 118 pretplatnika, što je potaknulo ovu ekipu da razmišljaju o promociji izvan granica škole. Svjesni kompleksnosti procesa, planiraju uključiti još kolega kako bi ubrzali rad i podigli kvalitetu.

– Montažom smo nastojali pratiti trendove videa na YouTubeu, ali i postići dinamiku pa je taj dio trajao poprilično dugo. Imali smo problema sa zvukom pa je to trebalo dodatno urediti u programu. Nemamo idole, već se trudimo sami postaviti primjer drugima, govore nam.

Izdvojeni članak

10 srednjoškolskih programa u Karlovačkoj županiji koje su upisali učenici s najviše bodova

Žele postaviti primjer drugima i slušamo želje

Unatoč izazovima, tim Gimnazije Karlovac ističe kako nemaju idole te se trude postaviti primjer drugima. Njihov fokus kao gimnazijskog podcasta je držati se najaktualnijih tema vezanih uz rad škole, ali i općenito onih koje zanimaju srednjoškolce i širu publiku.

– Kao gimnazijski podcast, trudit ćemo se držati najaktualnijih tema vezanih za rad škole, ali i općenitno tema koje zanimaju srednjoškolce, ali i širu publiku. U neprestanom smo kontaktu s učenicima te slušamo njihove želje, dio preko Instagrama, a dio informacija dobivamo iz poruka koje nam pišu učenici u kutiju koju držimo u hodniku škole, kazali su nam gimnazijalci za kraj.