Pretraga

Ni ove godine ništa od maturalnih večeri, gubite li time puno? Studenti otkrili kako su se oni proveli

A- A+

Kada trenutno u tijeku ne bi bila pandemija, sada bismo bili usred sezone maturalnih večeri. No, nažalost, i ove godine, situacija ostaje loša. Prošle godine su se neke maturalne uspjele održati, ali zato se čini da ove godine od toga neće biti ništa. I propuštaju li maturanti puno zbog toga?

foto: Pexels; Anne

Maturalna večer je postala večer iz snova, zahvaljujući razno raznim filmovima i serijama koje slave ovaj trenutak i predstavljaju ga kao vrhunac srednjoškolskog obrazovanja. Iako prvenstveno riječ o nečemu što smo preuzeli iz kulture američkih filmova, i kod nas su postojale maturalne večeri prije toga – ali u nešto drugačijem obliku.

Čak i danas, kada samo gledate od škole do škole, ili od grada do grada, možete vidjeti koliko različitih varijanti iste stvari postoji. Od toga da će neki maturalnu večer slaviti samo s profesorima, pa do toga da će u pitanju biti parti za cijeli grad – ne postoje nikakva pravila. Bitno je samo dobro se provesti.

Ostala mi je polovično u sjećanju

Ali, kao i općenito u životu, vrlo često su takvi isforsirani trenutci (kada ste bili na kvalitetnom dočeku Nove godine?), oni koji na kraju ispadnu veliko razočaranje. Pogotovo zato što su često u pitanju i skupi trenutci. Možda onda propuštanje maturalne i nije tolika šteta? Ili vas barem pokušavamo utješiti.

– Maturalna večer mi je ostala polovično u sjećanju, najviše zbog toga što se i nije dogodilo nešto vrijedno pamćenja. Zapravo sama priprema je bila uzbudljivija od zabave… Odabir pjesme, haljine i cipela je zapravo sve i čega se rado sjećam vezano uz tu večer. Imala sam puno veća očekivanja od onog što se odvilo zapravo….na kraju je ispalo nešto usput. Smatram da manjak maturalne nije veliki gubitak za maturante, iako može biti zabavno iskustvo. Izostanak norijade je puno veći propust od maturalne, uzmemo li u obzir i to da maturalne večeri i nisu u svim školama, a norijada jest. Maturalna večer može biti zanimljiva ako ima zanimljiv koncept. Nažalost većina maturalnih danas ga nema, požalila nam se Marija (19) s Filozofskog.

Izdvojeni članak
restoran maturalna večer

‘Uzeli su nam maturalac, neće i maturalnu’: Pitali smo učenike hoće li organizirati oproštajnu večer

Stres?

Zaista, posljednji razred srednje škole bi trebao biti vrijeme posebnog stresa radi upisa na faks, ali i posebnog slavlja jer napokon se dolazi do kraja bitnog dijela života. Nažalost, čini se da posljednje dvije generacije ‘uživaju’ samo u stresu, što naravno čini cijelu priču tužnom. I nije uopće stvar u maturalnoj, iako, na neki način – je.

– Moja maturalna mi je ostala u dobrom sjećanju – bilo je lijepo kako je sve bilo priređeno baš za nas i svi smo bili lijepo sređeni i posebni i sretni. I malo nervozni radi spuštanja crvenim tepihom ispred svih, ali skroz lijepo. Poslije smo se dobro proveli i čak je bilo dobro to što su profesori bili s nama. I iskreno, značila mi je – cijelu godinu se razmišlja o haljini koju ćeš odjenuti i cipelama i svemu i nije nikako bila nešto usputno. Nekako je lijepo kad se prvi put u životu toliko pripremaš za nešto i onda su svi na kraju baš lijepi i ono općenito dođe do nekakvog pomaka od svakodnevice, otkrila nam je Luce (22) s Filozofskog.

Iako je teško za zamisliti da bi nekome danas maturalna večer mogla biti prvi izlazak, upravo je tako nekako to bilo prije zamišljeno – prvi izlazak. Danas se maturalna više doživljava kao posljednji izlazak negoli išta drugo. I iako to nije popularno razmišljanje, postoje oni koji zaista ne vide u čemu je fora.

– I ja bih voljela znati što je tako posebno kod maturalnih večeri… Osobno nisam imala neku super ekipu u srednjoj pa mi možda zato maturalna nije bila big deal, ali imam dojam čak i da sam imala super ekipu, opet bih se radije družila s njima na neki drugačiji način. Meni je osobno način na koji su maturalne organizirane u Rijeci malo prenapuhan – mislim da je to preveliko financijsko ulaganje za samo jednu večer. Radije bih te novce dala za neko putovanje. Znam da u nekim drugim gradovima organiziraju skroz drugačije maturalne i to mi zvuči puno bolje nego ovo. Naša maturalna je bila u jednom restoranu i ja iskreno manjak maturalne ne vidim kao veliki gubitak za maturante. Po meni je veći gubitak maturalno putovanje na primjer, ali opet to je moje mišljenje i vjerujem da ima onih kojima maturalna predstavlja veliki gubitak, ispričala nam je Lea (24) s Medicine.

Iako nam Lea nije ispričala kako je točno izgledala njezina maturalna, nije bila u pitanju svečana večer kakvu nam je opisala naša druga sugovornica, koja se rado prisjetila svih detalja.

Izdvojeni članak

Maturalna haljina pokrenula žestoku svađu: Jedni smatraju da je prekrasna, a drugi zbog nje napadaju maturanticu

Kako to točno izgleda?

– Imali smo maturalni odbor u kojemu su po dva predstavnika svakog razreda i oni se s razrednicima brinu o nekim bitnim stvarima: rade se ankete koji ćemo bend/DJ-a i slični detalji, a pobrinu se i o načinu skupljanja novaca za sve, pa i za plaćanja prostora, benda, cvijeća, hrane… Uobičajeno se kod nas radi u istom hotelu već više godina i na terasi hotela ima jedan crveni tepih. U parovima se spušta tim tepihom i dečko mora curi pokloniti ružu. Nakon toga dva dečka isprate razrednicu/dvije cure razrednika i tako dok ne prođu svi razredi. Zatim slijedi ples s roditeljima (koji nije obavezan) pa slikanja, a nakon toga obitelj i prijatelji odu, i na maturalnoj ostaju u sali samo učenici i profesori, i tada zapravo počinje zabava koja traje do ranih jutarnjih sati. Šteta je što se ne održavaju maturalne, ali nije baš ogromna stvar, veća je šteta što se ne ide na putovanja. Ali, mislim da je to jedan lijep i zanimljiv doživljaj i način održavanja nekakve kulture, rekla nam je Luce (22).

Pitanje koje si mnogi postavljaju jest kakva je to kultura koja se održava – je li poanta samo u tome da se pronađe što skuplja haljina i da svira što poznatiji bend, ili pak u tome da se jedan zadnji put oprostite od svojih kolega i profesora? Je li u pitanju zaista samo prenahajpan izlazak?

– Moja maturalna večer mi nije ostala  u nekom posebnom sjećanju – na nju sam došla kao gost. Općenito ni tada, a ni sada, nisam oduševljena idejom da potrošim kojih tisuću kuna na jednu večer kako bi me drugi ljudi gledali kako hodam sa svojom pratnjom i plešem. Nekima se to sviđa i to je u redu, različiti smo. Meni osobno to nije ništa posebno. Sama maturalna mi je bila okej, ali mogu izdvojiti puno izlazaka koji su mi bili bolji od same maturalne, tako da nisam bila nešto posebno oduševljena. Da sam sudjelovala u njoj, a ne bila tamo kao gost, doživljaj bi mi bio isti, Leino (24) je mišljenje.