Pretraga

Maturalna haljina pokrenula žestoku svađu: Jedni smatraju da je prekrasna, a drugi zbog nje napadaju maturanticu

A- A+

Kada je maturantica Keziah Daum odlučila da će na svoju maturalnu zabavu odjenuti verziju tradicionalne kineske haljine, vjerojatno nije ni sanjala kakve će kontroverze to izazvati. Nakon što je fotografiju sa zabave objavila na svojim društvenim mrežama, haljina je dobila pažnju koju vjerojatno nije priželjkivala.

– Moja kultura NIJE tvoja prokleta haljina, stoji u Tweetu kojim je Jeremy Lam prokomentira fotografije s maturalne zabave Keziah Daum.

Ona je na zabavu odlučila doći odjevena u verziju tradicionalne kineske haljine qipao, što su brojni shvatili kako kulturnu uvredu, budući da je riječ o odjevnom predmetu koji je kroz povijest postao simbol osnaživanja žena i aktivizma.

– Ovaj komad odjeće prigrlio je feminizam, samopouzdanje i jednakost spolova kroz prekrasan izgled. Stil se potom proširio diljem Azije, a ova krasna odora postala je znakom slobode žena, pojasnio je Jeremy u daljnjoj komunikaciji i dodao kako ne dozvoljava da njegova kultura bide predmet američkog konzumerizma i ‘razonoda bijeloj publici što je jednako kolonijalnoj ideologiji’.

Slično misli i korisnica Twittera Jeannine.

– Ovo nije OK. Ja ne bih nosila tradicionalnu korejsku, japansku ili bilo koju drugu tradicionalnu haljinu, a Azijatkinja sam. Ne bih nosila niti tradicionalnu irsku, švedsku ili grčku haljinu također, iza te odjeće puno je povijesti, napisala je Jeannine.

No, maturantica Keziah, koja nije Azijatkinja, inzistira na tome da nije pogriješila niti je željela ikoga uvrijediti.

– Jednostavno sam željela iskazati poštovanje njihovoj kulturi. Svoju objavu ne namjeravam obrisati jer nisam napravila ništa drugo doli pokazivala svoju ljubavi prema kulturi. To je j* * * na haljina. I prekrasna je, zaključuje Keziah.

Bilo je i onih koji su stali na njenu stranu te smatraju kako je ova rasprava bila suvišna, pogotovo zato što i bez njih tinejdžerice diljem svijeta prolaze kroz teške faze samoprihvaćanja.

– Izgledaš krasno i haljina je predivna. U kakvom lijepom svijetu živimo kada dijelimo kulturu i posebne stilove na drugim krajevima svijeta, to predstavlja kulturu Zemlje i umjetnost čovječanstva, napisala je jedna korisnica na Twitteru.