Pretraga

Nitko nema plan B za učenike, a sve više se priča o štrajku za vrijeme mature

A- A+

Točka u kojoj je sustav slab, a sindikati jaki zasigurno je državna matura i to obvezni ispiti koji počinju u ponedjeljak. Većina sindikata izjasnila se na svom referendumu da žele u štrajk do ispunjenja zahtjeva, dok u Preporodu još sutra traje sindikalni referendum. Ukoliko se ne uspostavi socijalni dijalog, vrlo vjerojatno će profesori bojkotirati i državnu maturu. Pregovori nisu započeli, a iz Ministarstva nam nisu odgovorili na pitanje koji je alternativni plan za učenike, jer očekuju da se štrajk za vrijeme mature neće dogoditi.

Obvezni ispiti državne mature počinju u ponedjeljak u devet sati ujutro i to s esejem iz hrvatskog jezika. Kako su se mnogi profesori izjasnili na zajedničkom referendumu sindikata da pristaju na štrajk do ispunjenja zahtjeva, postoji mogućnost da će se štrajkati za vrijeme obveznih ispita mature. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta očekuju kako će se u pregovorima naći rješenje koje će otkloniti potrebu za štrajkom, dok nam iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kažu – pregovori još nisu niti započeli.

Izdvojeni članak

Na pomolu odgoda mature: Ako se odluče za štrajk, profesori će obustaviti obvezne ispite

Preporod trenutno provodi referendum

Službene potvrde nema, no o štrajku za vrijeme mature sve se više priča.
Referendum sindikata javnih i državnih službi pokazao je da su njihovi članovi spremni za štrajk, dok sindikat Preporod ovih dana održava referendum za svojih oko devet tisuća članova. 

Kako je Preporod dosad sudjelovao u svakom štrajku, za očekivati je da će se profesori koji su uključeni u taj sindikat također izjasniti za štrajk do ispunjenja zahtjeva.
To znači da bi se mogla bojkotirati i državna matura, osobito sljedeći tjedan kad krenu ispiti.

Izdvojeni članak

Štrajk moguć za vrijeme mature: Profesori podržali blokadu sustava


Sindikati imaju dva najvažnija zahtjeva

Podsjećamo, sindikati žele da im se vrate dosad oteta prava te jamstvo Vlade da se neće dirati u plaće i dodatke u državnim i javnim službama. Uz ova dva najvažnija, postoji i niz drugih zahtjeva. No ukoliko se postigne dogovor za prva dva zahtjeva, neće se ići u tako teške blokade.

Iz Ministarstva potvrdili da je sastančenje započelo 

U jučerašnjem razgovoru za Srednja.hr, najodgovornija osoba za maturu, Alenka Buntić Rogić, inače v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kazala je kako će u slučaju štrajka za vrijeme mature slijediti uputstvo MZOS – a. 

Stoga smo upitali Ministarstvo koji je njihov plan B ukoliko će se zaista štrajkati za vrijeme mature, jer napominjemo, maturu moraju svi pisati pod jednakim uvjetima i u isto vrijeme. To znači da ukoliko samo u jednom razredu profesori uspiju bojkotirati obvezni ispit mature – određeni test bi ponovno trebali polagati svi maturanti u državi. 

– U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava prije dva dana je održan sastanak članova Pregovaračkog odbora Vlade RH s predstavnicima sindikata u državnim i javnim službama, u cilju poticanja socijalnog dijaloga, a zaključeno je kako će se u resornim ministarstvima održavati redoviti sastanci sa sindikatima, kazali su nam iz MZOS – a. 

Izdvojeni članak

‘Hej ministre, ovo je tek početak’, poručuje profesor štrajkaš

Sve miriše na štrajk

Međutim, navedeni sastanci koje najavljuju iz MZOS – a, ne znači da su pregovori započeli.
– Nikakvi pregovori još nisu počeli. Bio nam je poslan prijedlog izmjena i dopuna kolektivnog ugovora, a mi smo ga 18. svibnja odbili. Rok za početak pregovora je 30 dana, a kroz sljedećih par dana završava, znakovito nam je rekao Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Još jučer je u nekim medijima Mihalinec istupao s izjavama da ukoliko se ne postigne dogovor s vladajućima, sukladno referendumskim odlukama, prisupit će se štrajku koji obuhvaća sve poslove obrazovanja, pa i maturu.

Unatoč tome iz Ministarstva tvrde kako i Vlada i MZOS očkeuju da će se u pregovorima sa sindikatima naći rješenja koja će otkloniti potrebu za štrajkom. Mihalinec iz sindikata tvrdi pak da radna atmsfera u pregovaranju ne znači da će se postići dogovor. 

Koji je dakle plan B za sve učenike kojima bi u slučaju štrajka matura bila odgođena – na adresi Ministarstva obrazovanja nismo uspjeli saznati.