Na pomolu odgoda mature: Ako se odluče za štrajk, profesori će obustaviti obvezne ispite

Ispiti državne mature počinju za nekoliko dana, a 27. svibnja svi maturanti pisat će obvezne ispite mature. Ukoliko se na trenutnom referendumu profesori izjasne da žele u štrajk do ispunjenja zahtjeva – državna matura mogla bi propasti. Sindikati ispituju među svojim članstvom jesu li spremni za štrajk do ispunjenja zahtjeva, a jedina slaba točka u kojoj mogu djelovati na sustav je štrajk za vrijeme održavanja obveznih ispita državne mature. To bi značilo da će se matura odgoditi.

Od danas do kraja tjedna provodi se referendum među većim brojem sindikata koji djeluju u javnim službama. Pitanje o kojem sindikati odlučuju je spremnost sindikalnih članova za sudjelovanjem u štrajku do ispunjenja zahtjeva. Tvrde da objektivno postoje brojni razlozi za pružanje snažnog otpora aktualnoj vlasti od sindikata koji djeluju u državnim i javnim službama. Ako se članovi usuglase – moguće je da se obustave ispiti državne mature.

'Hej ministre, ovo je tek početak', poručuje profesor štrajkaš

Profesori glasuju o spremnosti odlaska u štrajk

Referendum o pitanju ulaska u štrajk do ispunjenja zahtjeva traje do kraja tjedna, između ostalog, u brojnim hrvatskim osnovnim i srednjim školama.
Ukoliko se članovi većine od 15 sindikata odluče da su spremni sudjelovati u blokadi i štrajku do ispunjenja zahtjeva, već početkom sljedeći tjedan profesori uključeni u sindikat Preporod će održati svoj referendum.

– Bude li volja našeg članstva da uđu u štrajk, definitivno ćemo se i mi uključiti, kazao nam je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Popis zahtjeva zaposlenih u javnim i državnim službama prilično je velik. Traže napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje, vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata ali i ukidanja zakona kojima se umanjuje njihova cijena rada.
Ukoliko sastanka Vlade i sindikata ne bude ili ne bude nikakvog usuglašenja oko navedenih zahtjeva, sindikati će nastaviti sa svojim akcijama.

Maturanti nezadovoljni: 'Zašto su smijenili glavnog za maturu dva tjedna prije početka ispita?'

Matura najidealnija za štrajkanje, ali ne treba raditi ražanj dok je zec u šumi

Postavlja se pitanje gdje sindikati imaju prostor djelovanja i koje točke sustava mogu oslabiti da bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo.
– Ako se misli na ozbiljan pritisak, onda će se sigurno tijekom mature štrajkati i to za vrijeme održavanja ispita za obvezne predmete, kazao nam je Stipić.

Međutim napominje kako je to vrlo teško sada znati, dok se ne vidi koji je stav svih članova u sindikatima. – Ne možemo još ništa govoriti točno jer treba pričekati, sada radimo ražanj, a zec je još uvijek u šumi, poručio je predsjednik Preporoda.

Predsjednik Sindikata učitelja, Vladimir Milošević složio se sa Stipićem da bi najbolja situacija bila štrajkati za vrijeme državne mature.
– To je sve još hipotetski, ali za srednje škole to je matura, a za osnovne škole zadnji tjedan nastave kad bi se spriječile neke bitne radnje poput zaključivanja ocjena, rekao je Milošević.

Odgovori