Pretraga

Objavljena prva ovogodišnja lista najpoželjnijih studija, pogledajte gdje je već ogromna navala

A- A+

Prijave državne mature u redovnom roku su završene, ali prijave studijskih programa u punom su jeku. Nakon prvih 15-ak dana Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje tražili smo listu najpoželjnijih studija. Već je sada, očekivano, najveća navala na studij logopedije u Zagrebu.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Točno 1. veljače u sustavu Postani student počele su prijave studijskih programa u ovoj godini. Iako su prijave ispita mature završene, maturanti fakultete mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature. No, na nekim je studijima već sada velika navala. Lista najpoželjnijih studija otkriva i kojima.

Najpoželjnija je logopedija

Kada se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od 10 upisnih mjesta, prema podacima Središnjeg prijavno ureda AZVO-a trenutno je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom u Zagrebu. Poželjnost je definirana omjerom kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor. Tako je na logopediji u Zagrebu ove je godine 50 upisnih mjesta, dok je to trenutno prvi izbor za 278 kandidata, a ukupno su logopediju prijavile 734 osobe. To ne iznenađuje jer je logopedija zadnjih nekoliko godina, a prije provedbe prijemnog kojim se ‘filtriraju’ kandidati’, uvjerljivo najpoželjniji studij.

Na drugom je mjestu poželjnosti izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je za 20 studenata, dok je broj prvih prijava 90. Sveukupni broj prijava na ovaj izvanredni studij sestrinstva na ZVU je 218. I ove je godine na vrhu liste najpoželjnijih studija psihologija an Filozofskom fakultetu u Zagrebu s kvotom od 76 mjesta, trenutno 303 prijave prvog izbora, a valja spomenuti i da je ukupan broj prijava na taj studij 859.

Izdvojeni članak
matura_ postani student

Gotov redovni rok za prijavu mature: Doznali smo koje je će ispite pisati najviše učenika u 2023.

Lista najpoželjnijih studija nakon 16 dana prijava

Ovo je trenutno top deset studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
  2. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  3. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
  4. Animirani film i novi medij, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  5. Dizajn, Arhitektonski fakultet Zagreb
  6. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
  7. Fizioterapija (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
  8. Kriminalistika, Visoka policijska škola
  9. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
  10. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

Ove godine studiji se mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati. Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Orijentacijske rang-liste za upise na fakultete bit će objavljene 28. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2023. možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze podaci o trenutnom broju prijava na preko 900 studija u Hrvatskoj, a riječ je o službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr