Pretraga

Objavljeni konačni rezultati mature: NCVVO traži izmjene pravilnika za ovogodišnju generaciju

A- A+

Ove srijede objavljeni su konačni rezultati jesenskog roka državne mature, kojem je pristupilo 5.450 kandidata. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćeno je kako su se ispiti pisali pod pojačanim nadzorom, a događaji s ljetnog roka u kojemu su razredi uhvaćeni u masovnom prepisivanju rezultirali su novim prijedlogom pravilnika o državnoj maturi.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Današnjom objavom rezultata jesenskog roka državne mature, koji je trajao od 19. kolovoza do 4. rujna službeno je završila ovogodišnja državna matura.

Izdvojeni članak
državna matura

Preko tisuću maturanata palo obvezne predmete na jesenskom roku: Opet je bilo prepisivanja

Jesenskom roku pristupilo 5.450 kandidata

U jesenskom roku ispiti su se povodili su se u 357 srednjih škola i 3 ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a pristupilo im je 5.450 pristupnika.

– Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita“, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Dodaje, unatoč svim okolnostima NCVVO je osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i svo nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti.

– Time možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira, smatra Katavić.

Službene podatke o prolaznosti na jesenskom roku možete vidjeti OVDJE.

NCVVO predlaže promjene u pravilniku o polaganju mature

Iz NCVVO-a kažu i kako je zbog utvrđenog prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature.

Izdvojeni članak

NCVVO od novog ministra traži izmjene pravilnika o maturi: Masovna prepisivačina strože bi se kažnjavala

– S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju ispita državne mature. U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljeni na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužnom za očuvanje standarda kvalitete, stoji u priopćenju NCVVO-a.

Podsjetimo, ako ministar Fuchs uvaži zahtjeve NCVVO-a, prepisivanje koje je uočeno tijekom ocjenjivanja kod više učenika iste škole, što se dogodilo na ljetnom roku mature, strože će se kažnjavati. Uz to NCVVO traži i da se ponovno uvede određivanje minimalnog prag za svaki dio ispita koji se sastoji od više dijelova, poput Hrvatskog, na kojem je za prolaz donedavno bilo najmanje s dvojkom položiti oba dijela ispita. Više o izmjenama pravilnika koje traži NCVVO čitajte OVDJE.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.