Pretraga

Preko tisuću maturanata palo obvezne predmete na jesenskom roku: Opet je bilo prepisivanja

A- A+

Objavom konačnih rezultata mature, ove srijede i službeno je završila državna matura 2020./2021. Ispitima je pristupilo ukupno 5.450 kandidata, a preko tisuću njih palo je jedan, dva ili sva tri obvezna predmeta, pokazuju podaci NCVVO-a. Na Hrvatskom i Matematici dominirale su dvojke, a nekolicina učenika i na ovom je roku uhvaćena u prepisivanju.

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

U jesenskom roku ispiti državne mature su se povodili su se u 357 srednjih škola i tri ispitna centra u Republici Hrvatskoj, a pristupilo im je 5.450 pristupnika.

Preko tisuću učenika dobilo jedinicu iz obveznih predmeta

Višu razinu Hrvatskog pisala su 504 učenika, osnovnoj je pristupilo njih 869. B razinu Matematike pisao je 2.571 pristupnik, A razinu njih 684. Značajan broj pristupnika pisao je i Engleski – osnovnu razinu njih 1.089, a višu 327.

Izdvojeni članak

Objavljeni konačni rezultati mature: NCVVO traži izmjene pravilnika za ovogodišnju generaciju

No, nisu svi uspješno položili te ključne predmete.

– 1.104 učenika nije položilo jedan obvezni predmet na jesenskom roku DM, 127 učenika nije položilo dva obvezna predmeta, dok tri učenika nisu položila tri obvezna predmeta, kažu nam iz NCVVO-a.

Kada je riječ o učenicima gimnazija, za koje su obvezni ispiti mature uvjet završetak srednjoškolskog obrazovanja, 49 gimnazijalaca na jesenskom roku nije položilo jedan od obveznih ispita, dvoje ih nije položilo dva, a jedan gimnazijalac nije položio sva tri obvezna predmeta.

Najćešća ocjena na HRV i MAT tek dvojka, bilo je i prepisivanja

A oni koji su ih položili nisu se baš proslavili. Najčešća ocjena na Hrvatskom i Matematici tek je dvojka, nešto bolje učenici su napisali A razinu Engleskog i Biologiju. Slično kao ljetos, na Fizici, izbornom predmetu s najviše prijava, prevladavale su jedinice, pokazuje službena statistika NCVVO-a.

Izvor: NCVVO

Najviše bure na ljetnom roku izazvale su nepravilnosti uočene tijekom ocjenjivanja ispita. Kod učenika jedne privatne zagrebačke gimnazije te u gospićkoj gimnaziji prilikom ocjenjivanja primijećene su velike podudarnosti u točnim i netočnim odgovorima, te im je dozvoljeno ponavljanje ispita. Prepisivanja je bilo i na jesenskom roku.

– Da, bilo je učenika koji su kršili Pravilnik o polaganju državne mature nedozvoljenim ponašanjem te im je prema Pravilniku izrečena mjera. Takvih učenika u jesenskome roku bilo je troje. Jedan učenik iz Splita i dvoje kandidata koji su ispit pisali u ispitnom mjestu Zagreb, kažu nam kratko iz NCVVO-a.

Inače, danas su iz NCVVO-a potvrdili i da su novom ministru, Radovanu Fuchsu, predložili izmjene pravilnika o polaganju državne mature. U izmjenama se predlaže da se slučajevi masovnog prepisivanja strože kažnjavaju, kao i da se ispiti koji se sastoje od više cjelina, poput Hrvatskog, smatraju položenima tek ako se polože svi njegovi dijelovi. Više o tome čitajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.