Pretraga

Obrat u NCVVO-u, poništili zadatak iz PiG-a i svim kandidatima dodijelili bod: ‘Ispričavamo se’

Nakon što je prvotno odbio poništiti zadatak s mature iz Politike i gospodarstva, u kojem sastavljači pitanja USKOK nazivaju uredom Vlade, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja došlo je do promjene stava. Sporni, 32. zadatak, ipak je poništen te će se svim pristupnicima dodijeliti po jedan bod. Uz to su se ispričali pristupnicima koji su zbog pogrešne formulacije napravili grešku na ovom pitanju.

Vinko Filipović|foto: srednja.hr

– Nakon konzultacije sa stručnjacima iz više područja Nacionalni je centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio odluku da svim pristupnicima u 32. zadatku u ispitu iz Politike i gospodarstva na prvom roku državne mature u školskoj godini 2022./2023. dodijeli jedan bod. Stručna radna skupina za izradu ispita pogrešno je formulirala zadatak na način da je tražila ‘naziv ureda Vlade Republike Hrvatske specijaliziranog za borbu protiv korupcije’ te kao točan odgovor predvidjela Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – USKOK unatoč činjenici da USKOK nije ured Vlade Republike Hrvatske, već posebno državno odvjetništvo, javljaju ovog popodneva iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prvotno su odbili poništiti zadatak

Kako smo jutros izvijestili, grešku u ispitu iz PiG-a zamijetio je maturant zagrebačke II. gimnazije, Niko Mađerić, koji nam se i javio. Od maturanata se tražilo da odgovore ‘Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?’, a prema ključu za odgovore točan odgovor je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta USKOK.

No, USKOK uopće nije Vladin ured, nego posebno državno odvjetništvo koje bi trebalo djelovati samostalno i neovisno. Među ostalim i istraživati eventualne koruptivne radnje članova Vlade. Maturant Niko na zadatak je uložio prigovor u kojem argumentirano traži da se zadatak ponovno razmotri jer ne postoji točan odgovor. Prigovor mu je bio odbijem. Iz NCVVO-a su se, među ostalim, izvlačili  na to da je ured u zadatku pisan malim slovom, a da je Vlada predložila zakon kojim se USKOK osniva. No, Vlada, jasno, predlaže gotovo sve zakone, ali donosi ih Hrvatski sabor. Slično su iz NCVVO-a naveli i u odgovoru na naš upit te nam u njemu rekli i da se zadatak neće poništavati. No, taj stav do ovog su popodneva promijenili.

Izdvojeni članak
matura-Politika-i-gospodarstvo

Novi fijasko sastavljača mature, USKOK proglasili uredom Vlade: ‘Sramotno je da ne žele priznati svoju grešku’

NCVVO: ‘Ispričavamo se’

– Ispričavamo se na pogrešno danom obrazloženju u prethodnom odgovoru koje je temeljeno na mišljenju stručne radne skupine. Isto tako isprika pristupnicima koji su zbog pogrešne formulacije u pitanju moguće dali pogrešan odgovor ili na pitanje nisu odgovorili uslijed čega će se u navedenom zadatku svim pristupnicima koji su pisali ispit državne mature iz Politike i gospodarstva u prvom ispitnom roku u školskoj godini 2022./2023. u 32. zadatku dodijeliti (priznati) jedan bod, javljaju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Kratkim priopćenjem oko ovog slučaja reagirao je i USKOK.

– Povodom medijskih upita vezanih uz ustanovljenje ovog Ureda, upućujemo na članak 2. stavak 1. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nadalje, sukladno članku 3. Zakona o državnom odvjetništvu, državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo, navode iz USKOK-a.

Podsjetimo, nakon Fizike, drugi najlošiji rezultat maturanti su ove godine postigli upravo na ispitu iz Politike i gospodarstva, na kojemu je 31,3 negativnih ocjena. Ispit je prijavilo preko 4.300 kandidata. Osim iz Politike i gospodarstva, nakon našeg je članka poništen i zadatak na ovogodišnjoj A razini Matematike, također nakon što je NCVVO rekao da se neće poništavati. Na Matematici A razine sporan je bio 20. zadatak u kojem niti jedno od ponuđenih rješenja nije bilo točno, odnosno volumen koji su maturanti morali izračunati bio je izražen u pogrešnoj mjernoj jedinici.

Rok za prigovore na ocjene ispita mature zaključen je 14. srpnja u podne, a konačni rezultati mature, napomenimo, bit će objavljeni 19. srpnja. U nastavku možete vidjeti i službenu odluku NCVVO-a o priznavanju 32. zadatka na Politici i gospodarstvu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab