Pretraga

Nakon našeg teksta poništen zadatak s mature iz Matematike: Za 276 kandidata taj bod bio presudan za prolaz

Zadatak s više razine mature iz Matematike, gdje su bili ponuđeni svi pogrešni odgovori, bit će poništen, a svi pristupnici dobit će bod. Otkrio je to Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, centra koji provodi ispite na današnjem predstavljanju rezultata prvog roka ovogodišnje državne mature. Na račun dodijeljenog boda 276 maturanata uspjelo je uhvatiti se za slamku spasa i dobiti prolaznu ocjenu na maturi.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Izašli su rezultati prvog roka državne mature 2023. Matematika na višoj, A razini ispit je koji maturanti nerijetko ocjenjuju kao jedan od težih. Ove se godine na prvom roku tog ispita potkrala greška u 20. zadatku. U kratkim crtama, svi ponuđeni odgovori bili su netočni, a iz NCVVO-a su nam najavili da ipak neće poništavati zadatak ni dati bod svim pristupnicima kako je to prijašnjih godina bio slučaj. Na današnjem predstavljanju rezultata državne mature, ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović otkrio je kako su se ipak predomisliti i sporni zadatak – poništili.

‘Nikad našim propustom nećemo oštetiti maturante’

Filipović je danas pred novinarima otkrio što se dogodilo sa zadatkom i kako su u NCVVO-u došli do odluke da ga ponište i dodijele bodove pristupnicima, što je, napomenimo, praksa otkad je uvedena državna matura.

– Kako ne želimo ništa u Centru skrivati, sve javno komuniciramo, ove godine dogodila se pogreška na Matematici tako da je u zadatku umjesto kubičnih stavljeno kvadratnih. Analizom ispita, 61 posto pristupnika je taj zadatak unatoč tome riješilo. Unatoč tome što je Centar uočio taj problem već u 10 sati, sat vremena nakon početka pisanja ispita, mi smo odlučili kako ne bi oštetili one maturante koji bi eventualno zbog te naše pogreške bili oštećeni. A takvih je, za prolaznu ocjenu, bilo 276. Svi drugi ne bi ionako položili ispit jer nemaju dovoljno bodova. Ono što od početka govorim, nikad našim propustom nećemo oštetiti maturante. Njima je taj zadatak priznat, kao naravno i svim drugima, no kod njih to nije bitno mijenjalo, osobito kod ovih koji bi pali ispit.

Na pitanje našeg novinara je li neki drugi zadatak poništen i shodno tome dodijeljeni bodovi pristupnicima, Filipović kaže da za sada nemaju takav primjer.

Izdvojeni članak

Treba li se na Matematici poništavati zadatak s netočnim rješenjima? ‘Nitko nas nije obavijestio o grešci’

Kako je izgledao zadatak u kojem je bila greška?

Podsjetimo, taj je zadatak glasio ‘koliko iznosi volumen tijela koje nastaje rotacijom pravokutnika sa stranicama duljina 7 cm i 8 cm oko kraće stranice?’. Zadatak nije previše kompliciran. Naime, rotacijom pravokutnika nastaje valjak, pa je onda samo u formulu za izračunavanje volumena valjka trebalo uvrstiti točne brojke.

Dolazimo do izračuna da je volumen tog tijela 448π kubičnih centimetara. No, niti jedan od ponuđenih odgovora u ispitu mature nije bio ispravan – u svakom je volumen bio izražen u pogrešnoj mjernoj jedinici, kvadratnim centimetrima.

Sporni zadatak s A razine Matematike u 2023.

Sporni zadatak s A razine Matematike u 2023. | screenshot

Prije govorio da neće biti poništavanja zadataka

O spornom zadatku u kojem se potkrala greška srednja.hr pisala je prije više od tjedan dana. Filipović, ravnatelj NCVVO-a, tada nam je dao sasvim drugačiju izjavu od ove danas. Konkretno, rekao je da se taj zadatak neće poništavati. Otkrio je kako su službenici NCVVO-a primijetili grešku u tom zadatku te da su ispitni koordinatori dovoljno rano, tijekom pisanja ispita, obavijestili pristupnike.

– U 20. zadatku A razine ispita državne mature iz Matematike ponuđeni odgovori su izraženi u centimetrima kvadratnim umjesto kubičnim iako se traži volumen tijela što je uočeno na sam dan pisanja ispita malo iza 10 sati, a učenici su počeli pisati ispit u 9 sati. Odmah su o tome obaviješteni svi ispitni koordinatori u školama i ispitnim centrima porukom ‘U 20. zadatku Matematike – viša razina, pogreška je u odgovorima. Mjerna jedinica bi umjesto cm kvadratni trebala biti cm kubični’. Budući da se ispit državne mature iz Matematike na A razini piše 180 minuta, pristupnici su obaviješteni dovoljno rano kako to ne bi imalo utjecaja na rješavanje ispita. Tome ide u prilog činjenica da nismo o navedenoj situaciji do sada imali nikakvih upita iz škola, ni od učenika, ni nastavnika ni ispitnih koordinatora, stoji u odgovoru ravnatelja NCVVO-a, Vinka Filipovića, na naš upit.

@srednja_hr Dujinoj avanturi s maturom je došao kraj, a kako ste vi prošli? 😁 … #matura #duje #matura2023 #maturanti #srednjahr #srednja #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Maturanti su nam otkrili kako u nekim školama ispitni koordinatori ipak nisu obavijestili pristupnike ili to nisu učinili dovoljno rano. Zbog toga su smatrali da se zadatak mora poništiti, a svim pristupnicima za njega dati – bod.

– Smatram da odluka da se zadatak neće poništiti uopće nije u redu, budući da sam ja za taj zadatak ‘prošišao’ puno prije 10 sati. Nama je profesorica došla i obavijestila nas tek malo poslije 11, a to je po meni prekasno, uzimajući u obzir kako sam si organizirao vrijeme. Općenito me zanima kako se ovako nešto može dogoditi. Pa tko lektorira te mature?! Imaju godinu dana za sastavljanje ispita i opet se ovako nešto dogodi… samo u Hrvatskoj, zaključuje maturant s kojim smo tada razgovarali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srednja.hr (@srednja_hr)

Copy link
Powered by Social Snap