Pretraga

Bizarna situacija na maturi: U jednom zadatku svi ponuđeni odgovori netočni, a neće se poništavati

Prije tjedan dana učenici su napisali i posljednji ispit državne mature, Matematiku. Pisao se taj ispit na A i B razini, a kao što je bio slučaj i s ostalim provedenim ispitima, rješenja su izašla dva dana kasnije. Objavljeni su i zadaci, a jedan od onih na A razini, smatraju pojedini maturanti, trebao bi se poništiti. Naime, u 20., zadatku višestrukog izbora niti jedan od ponuđenih odgovora nije ispravan. No, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne namjerava ga poništiti.

Foto: srednja.hr

‘Gdje su’, ‘kada izlaze’, ‘zašto ih još nema’ – pitanja su koja smo proteklog petka dobar dio dopodneva dobivali u svoje ‘sandučiće’ na društvenim mrežama. Tog su dana, naime, trebala biti objavljena rješenja i zadaci s mature iz Matematike. Maturanti su ih na kraju i dočekali. Kao i za ostale ispite, rješenja jesu bila objavljena dva dana nakon ispita, ali u popodnevnim satima.

Niti jedan od ponuđenih odgovora u zadatku nije bio točan

Nakon objave rezultata javljaju nam se neki od pristupnika. Pitaju nas – što će biti s onim jedim netočnim zadatkom na A razini Matematike?

– Greška je u A razini, 20. zadatak. U tekstu zadatka se traži volumen i mjerna jedinica u ponuđenim odgovorima bi trebala biti na kub, a svi ponuđeni odgovori su u kvadratnim centimetrima, što je potencijalno moglo učenike navesti da računaju oplošja i slično. Nadam se da će taj zadatak poništiti zbog te greške, kaže nam jedan maturant koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji, op.a.)

Odlazimo sami provjeriti o čemu je riječ. Taj zadatak glasio je ‘koliko iznosi volumen tijela koje nastaje rotacijom pravokutnika sa stranicama duljina 7 cm i 8 cm oko kraće stranice?’. Zadatak nije previše kompliciran. Naime, rotacijom pravokutnika nastaje valjak, pa je onda samo u formulu za izračunavanje volumena valjka trebalo uvrstiti točne brojke i dolazimo do izračuna da je volumen tog tijela 448π kubičnih centimetara. No, niti jedan od ponuđenih odgovora u ispitu mature nije bio ispravan – u svakom je volumen bio izražen u pogrešnoj mjernoj jedinici, kvadratnim centimetrima.

Sporni zadatak s A razine Matematike u 2023.

Sporni zadatak s A razine Matematike u 2023. | screenshot

Zadatak se neće poništavati, iako je to bila praksa ranijih godina

Državna matura i provedba tih ispita visokog rizika vrlo je uređen sustav. Od samih prijava u kojima učenici moraju poštivati propisane rokove do polaganja ispita, gdje se za svaki učenicima čitaju detaljne upute o tome koliko ispit traje, kako ispravljati netočne odgovore, gdje zalijepiti identifikacijske naljepnice i slično. Postoji i zaseban Pravilnik kojim se propisuje nedozvoljena ponašanja učenika na ispitu, primjerice, koje su sankcije za učenike koji prepisuju. NCVVO propisuje i posebna pravila za škole, u kojima je detaljno opisano kako organizirati ispite, te što im je činiti u kriznim situacijama, primjerice, kada dođe do krađe materijala ili ispit dođe u vrećici koja je otvorena.

Doduše, niti jedan od pravilnika ne propisuje što se događa kada je u nekom od zadataka pogreška poput ove. No, presedani postoje, ranijih godina postupak je bio takav da se ti zadaci poništavaju, a svim pristupnicima dodjeljuje bod. Zato posebno iznenađuje odgovor NCVVO-a na naš upit, u kojem navode da 20. zadatak A razine Matematike, unatoč ovoj pogrešci – neće biti poništen.

– U 20. zadatku A razine ispita državne mature iz Matematike ponuđeni odgovori su izraženi u centimetrima kvadratnim umjesto kubičnim iako se traži volumen tijela što je uočeno na sam dan pisanja ispita malo iza 10 sati, a učenici su počeli pisati ispit u 9 sati. Odmah su o tome obaviješteni svi ispitni koordinatori u školama i ispitnim centrima porukom ‘U 20. zadatku Matematike – viša razina, pogreška je u odgovorima. Mjerna jedinica bi umjesto cm kvadratni trebala biti cm kubični’. Budući da se ispit državne mature iz Matematike na A razini piše 180 minuta, pristupnici su obaviješteni dovoljno rano kako to ne bi imalo utjecaja na rješavanje ispita. Tome ide u prilog činjenica da nismo o navedenoj situaciji do sada imali nikakvih upita iz škola, ni od učenika, ni nastavnika ni ispitnih koordinatora, stoji u odgovoru ravnatelja NCVVO-a, Vinka Filipovića, na naš upit.

Izdvojeni članak
kalkulator ravnalo penkala i matematička bilježnica

Objavljena rješenja mature iz Matematike na obje razine: Provjerite što ste točno riješili

Maturanti su s ispita mogli izaći i prije nego je greška uočena

Podsjetimo, ispit zaista je započeo u 9 sati, no u teoriji je dio maturanata mogao s njega izaći prije 10 nego što je ova greška uočena i dojavljena koordinatorima. Naime, pravila Ministarstva obrazovanja dozvoljavaju učenicima da s ispita izađu 30 minuta nakon njegova početka. Osim toga, ponovimo, ranijih godina u ovakvim je situacijama zadatak bio poništavan, a učenicima dodijeljen bod.

– Smatram da odluka da se zadatak neće poništiti uopće nije u redu, budući da sam ja za taj zadatak ‘prošišao’ puno prije 10 sati. Nama je profesorica došla i obavijestila nas tek malo poslije 11, a to je po meni prekasno, uzimajući u obzir kako sam si organizirao vrijeme. Općenito me zanima kako se ovako nešto može dogoditi. Pa tko lektorira te mature?! Imaju godinu dana za sastavljanje ispita i opet se ovako nešto dogodi… samo u Hrvatskoj, zaključuje maturant s početka našeg teksta.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap