Pretraga

Oko 3.500 učenika pisalo maturu iz Matematike: ‘Dočekao me šok, bilo je teže nego na ljetnom’

A- A+

U tijeku je jesenski rok državne mature, a predmet s uvjerljivo najvećim brojem prijava i ove je godine Matematika. Ispit na B razini ove je srijede pisalo 2.825 maturanata, a njih 758 pristupilo je ispitu više razine. Kao i uvijek podijeljenih su dojmova nakon ispita, a oni s kojima smo porazgovarali ističu kako su očekivali lakše zadatke.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Maturanti koji nisu izašli na ljetni rok državne mature ili oni koji nisu uspjeli proći neki od ispita, sreću će okušati na jesenskom roku. Ove srijede polagala se Matematika, ispit kojemu je na obje razine pristupilo ukupno oko 3.500 maturanata.

‘Mislio sam da ću ovaj jesenski mnogo bolje napisati, ali me je dočekao šok’

– Nisam strahovao od samog testa, više sam se bojao od tog stresa što sam imao jer mi je ovo bila zadnja prilika da upišem faks ove godine. Iskreno ispit je, po mom mišljenju, bio teži nego ljetni, smatram da bi mogao bolje riješiti ljetni nego ovaj jesenski. Nakon ispita nisam ni sam znao što osjećam jer tu su se dosta emocija miješala, kako pozitivne emocije, sreća što je napokon ovo sve gotovo, tako i strah, nadam se dvojci, ali će biti ‘gusto’, kaže nam maturant Bruno iz Ekonomske škole braće Radić u Đakovu.

Izdvojeni članak
državna matura

Izašla rješenja mature iz Engleskog i Povijesti: Provjerite što vam je točno

Pisao je A razinu, a novost u odnosu na ljetni rok bila je ta da maturanti nisu morali ‘preskakati’ zadatke zbog uklanjanja gradiva drugog polugodišta s ispita, već su im došli testovi koji su otisnuti bez tih zadataka.

– Rješavao sam stare ispite isto, mogu reći da je ovaj jesenski bio dosta sličan lanjskom, ali po meni vjerojatno teži. Opet, iskreno se nadam dvojci, morao sam pisati višu razinu Matematike jer mi je potrebna da upišem željeni faks, biologiju u Osijeku, a ja i Matematika nismo baš u dobrim odnosima. Počeo sam se pripremati od početka ove godine, dao sam sve od sebe, ali eto, ljetni nisam uspio proći. Za prolaz mi je nedostajalo četiri boda, mislio sam da ću ovaj jesenski mnogo bolje napisati, ali me je dočekao šok kad sam vidio da je zapravo bio teži nego ljetni, zaključuje Bruno

Jednima je problem stvarala piramida…

Višu razinu polagala je i Aurora, maturantica Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

– Bilo me više nervoza nego strah, no mislim da sam okej napisala. Najteži zadatak mi je bio jedan među zadnjima s piramidom jer nisam toliko dobra s geometrijom. Mislim da nismo trebali nekih pet zadataka riješiti, nisu uopće bili postavljeni. Dugo sam se pripremala jer sam imala dosta rupa u znanju. Mislim da je ove godine bio teži ispit, ali ne puno. Imala sam dovoljno vremena za riješiti sve zadatke koje sam znala. Mislim da je jedan zadatak bio isti kao na ljetnom roku, kaže nam Aurora.

Dodaje, nije sigurna koju će ocjenu dobiti, ali smatra da je ispit napisala za prolaz, a planira upisati studij energetike u Šibeniku.

… a drugima grafovi

Marsel, maturant Birotehnika centra za dopisno obrazovanje pisao je B razinu Matematike, a napisanim je, kaže zadovoljan.

Izdvojeni članak

Uz posebne mjere maturanti pisali prvi veći ispit na jesenskom roku: ‘Bio mi je prilično težak’

– Mogu reći da me je bilo dosta strah, prvi put izlazim na državnu maturu sada na jesenskom roku, pa ta neizvjesnost kako će što biti, hoće li biti teško ili ne, ali sam zapravo iznenađujuće zadovoljan sada nakon pisanja, dosta se toga moglo riješiti uz kalkulator, dakako bilo je i zadataka koje sumnjam da su mi ispali točno, no bitno je samo da prođem, ističe Marsel.

Kaže kako su mu najteži bili zadaci vezani uz grafove te zadaci s jednadžbama jer mu to nikada nije išlo.

– Pokušao sam sve zadatke rješavati, pa čak i one koje ne znam, čisto da napišem nešto, a tko zna možda bude štogod i točno, dodaje Marsel.

Kolovoz je proveo na privatnim pripremama, gdje je prošao sve gradivo. Uz to, pripremao se i samostalno uz  već provedene ispite mature i uz pomoć zadaća s priprema.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena za rješavanje ispita, još sam čak stigao bez problema provjeriti sve ponovno. Očekujem ocjenu dovoljan, bitan mi je samo prolaz. Imam još za napisati Politiku i gospodarstvo, Hrvatski jezik A razina, te Njemački jezik također A razina, a planiram upisati ekonomski fakultet Zagreb – poslovnu ekonomiju izvanredno, kaže nam ovaj maturant.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.