Pretraga

Uz posebne mjere maturanti pisali prvi veći ispit na jesenskom roku: ‘Bio mi je prilično težak’

A- A+

Proteklog tjedna započelo je jesenski rok državne mature, a prvi ispit s većim brojem prijava maturanti su pisali ovog ponedjeljka. Riječ je o Engleskom jeziku kojeg je na A razini pisao 381 učenik, a na B njih 1.189. I dok je ispit jednima bio puno teži od onoga na ljetnom roku, neki ga ocjenjuju jednostavnijim. Ovaj test pisan je pod posebnim epidemiološkim uvjetima – dio učenika tako je na ispitu morao nositi maske, a dezinfekcija je bila obavezna za sve.

Foto: M. Gelenčir

Prvi veći ispit državne mature kojeg su na jesenskom roku polagali maturanti bio je Engleski jezik. Više pristupnika polagalo je B razinu nego višu, a nekoliko njih s nama je podijelilo dojmove nakon ovog ispita.

Slušni dio ispita stvarao je poteškoće

– Meni je Engleski bio problem od početka školovanja i zadavao mi je muke. Moram priznati da mi je ispit bio teži na jesenskom roku, nego što je bio na ljetnom. Miješaju mi se emocije i stvarno bih htjela proći, ali nikad ne gubim nadu pa tako ni sad. Pala sam ljetni rok, iskreno nisam ni očekivala prolaz s obzirom na moje znanje engleskog, ali stvarno sam se pripremala i pogriješila sam na sitnicama. Nadam se da će sada biti dobro i očekujem rezultate barem za dva,  kaže nam Antonela iz Strukovne škole u Virovitici koja je pisala B razinu.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

Najteži joj je, ističe, bio slušni dio ispita.

– Spomenu se svi ponuđeni odgovori i to mi stvori zbrku u glavi i jednostavno zablokiram. Kada sam gledala svoje rezultate s ljetnog roka, tri zadatka sam prepravljala, odgovore koje sam stavila su bili točni, a ja sam ih prekrižila i prepravila u netočne. Čovjek se poslije takvih stvari grize, ali što je tu je, kaže Antonela.

Na B razini nema eseja nego učenici pišu odgovor na poruku ili mail. Tema sastavka na B razini bila je omiljena hrana, odnosno opisati zašto ju učenik voli.

Ovaj ispit pisao se pod posebnim epidemiološkim uputama.

– Prije ulaska smo morali obavezno dezinficirati ruke i u učionici je svatko sjedio sam, s dovoljnim razmakom. Maske i nisu bile nužne, kaže nam Antonela.

Obavezna dezifekcija i distanca

Mjere su se poštivale i u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac, gdje je ispit polagala maturantica Matea.

– Dezinfekcija i razmak u školskom dvorištu su bili obavezni, a nošenje maske je bilo nama na izbor, svi smo ulazili pojedinačno u školu te u razrede i bio je razmak u učionici između klupa te smo učionicu morali napuštati svaki pojedinačno i koristiti vlastite penkale. Maske su uglavnom imali samo profesori koji su bili dežurni, opisuje nam Matea.

Njoj je ispit bio lakši od onoga na ljetom roku. Nakon pisanja osjeća olakšanje i vjeruje u prolazak, posebno zato što je uspjela riješiti sve zadatke. I ona je pisala B razinu.

Izdvojeni članak

Ništa od maturalca: HZJZ objavio dokument s uputama za izlete

– Najteži mi je dio u kojem treba riječi i rečenice ubacivati u određeni tekst odnosno zadnja tri zadatka, to su mi bili najteži zadatci jer mi taj dio engleskog ne ide baš najbolje. Tema eseja je bila hrana, koju hranu volim jesti, gdje i kada sam zadnji puta jela vani i slično, taj dio mi nije bio toliko težak jer sam ga dosta provježbala, a i tema nije bila teška. Rješavala sam puno prošlih ispita i bila na instrukcijama i čini mi se da se ovogodišnji test nije puno razlikovao od prijašnjih, dapače bilo je par ponovljenih zadataka iz prijašnjih testova. Na jesenski sam izišla jer sam pala engleski na ljetnom, a želja mi je upisati ekonomiju u Zagrebu ili hrvatski jezik i književnost u Rijeci, kaže nam Matea.

Iz istog je razloga, pada na ljetnom roku, na ispit iz Engleskog izašla i maturantica Marija.

– Ispit mi je bio prilično težak ili je to možda zbog mog lošeg razumijevanja engleskog; osjećaj je onako ravnodušan. Važno je da sam taj dio riješila i sad samo čekam rezultate. Općenito mi je ispit bio dvosmislen u većini zadataka. Pripremala sam se tako što sam rješavala provedene ispite, a ispit na jesenskom roku mi se činio težim nego na ljetnom roku. Iz ovog ispita očekujem samo prolaz da riješim više ovu državnu maturu. Pišem još nižu razinu Matematike u srijedu jer sam na ljetnom roku pala višu razinu, kaže nam Marija.

Online shopping tema eseja na višoj razini

Laura iz Turističko-ugostiteljske škole Split pisala je A razinu ispita. Na jesenski je morala izaći jer je u svibnju imala hitnu operaciju pa se nije oporavila do ljetnog roka.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Provjerili smo koji su najpoželjniji studiji u Hrvatskoj uoči jesenskog roka mature

– Ispit po meni nije bio pretežak, imali smo dovoljno vremena što mi je bilo najvažnije. Nakon pisanja sam osjetila olakšanje jer sam se pripremala na to da će ispit biti teži. Za mene je najteži bio zadnji zadatak slušanja, ponuđeno je bilo više odgovora koji se istovremeno spominju pa nisam bila baš najsigurnija. Ne sjećam se točnog naziva teme eseja, ali otprilike je gasila ‘Neki ljudi kažu da je online shopping praktičniji od odlaska u trgovinu’. Taj dio mi je bio jako lagan s obzirom na to da i sama imam iskustva s online shoppingiranjem, kroz smijeh će Laura koja se za ispit pripremala rješavajući stare ispite te očekuje ocjenu vrlo dobar.

I u njenoj su se školi poštivale sve propisane epidemiološke upute

– Prije ulaska u školu morali smo obavezno dezinficirati ruke, ali s obzirom na to da smo samo dvije osobe pisale ispit nije bilo potrebe za nošenjem maski. Dežurni profesori su ih nosili, kaže nam Laura.

Ispit na A razini nije bio težak ni njenoj vršnjakinji Jeleni iz IV. gimnazije Marko Marulić u Splitu. Ona je izašla na jesenski rok kako bi poboljšala ocjenu.

– Ispit mi nije bio pretjerano težak, rekla bih čak i lakši u odnosu na ljetni rok. Najteži dio ispita mi je ispit čitanja jer pitanja nekad budu dvosmislena i potrebna je dobra koncentracija za uspješno rješavanje. Tema eseja je bila: ‘Some people think that shopping online is more practical’. Tema je bila dobra, nije mi bilo teško pisati o njoj. Za ispit sam se pripremala rješavajući mature od prošlih godina, mislim da je to najbolja priprema za ovaj predmet. Ispit mi se ne čini težim od prošle godine. Izašla sam na jesenski rok u namjeri da popravim ocjenu te pokušam upisati svoj prvi izbor, za koji mi je nažalost nedostajalo bodova na ljetnom roku. Nadam se četvorci na ovom ispitu, a pišem također hrvatski i psihologiju u ovom roku, kaže nam Jelena.