Pretraga

Pitali smo vas koju ocjenu očekujete na maturi iz Fizike: Rezultati su razočaravajući

A- A+

Prošlog tjedna na maturi se pisala Fizika, jedan od najpopularnijih izbornih predmeta. Pisalo ju je oko sedam tisuća maturanata, a za rješavanje su pristupnici imali tri sata. Maturanti s kojima smo razgovarali nakon ispita smatraju da je ispit bio jako težak, a u anketi smo vas pitali koju ocjenu očekujete. Čak trećina nada se tek prolazu.

matura_fizika

Matura Fizike | foto: srednja.hr

Maturanti su prošli tjedan riješili jedan od najpopularnijih ispita na maturi, onaj iz Fizike. Kako su nam otkrili nakon ispita, ispit im je bio puno teži nego prošlih godina.

– Bilo je dosta stresno, stiska s vremenom se za to pobrinula i morao sam uzeti predah u WC-u da smirim misli. Prva knjižica, iako je bilo nekoliko težih konceptualnih zadataka, bila je lakša od druge. U drugoj su bili vrlo složeni zadatci. Bilo je jako puno manipulacija formulama i pravljenja izvoda. Najzahtjevnije je bilo provjeriti ima li moje rješenje smisla kad bi ga se teorijski interpretiralo, bilo je puno varijabli za uzeti u obzir i čovjek se lako da zbuniti, objasnio nam je Josip.

Nakon ispita pitali smo vas i koju ocjenu očekujete na maturi Fizike. Do trenutka pisanja teksta (21. lipnja u 12 sati) od 1.744 odgovora čak trećina maturanata očekuje – dvojku. Nešto manje maturanata, oko 300, na maturi očekuje pad ili ocjenu dobar.

fizika anketa matura koju ocjenu očekujete

Rezultati ankete mature Fizike | foto: srednja.hr

Samo 11 posto maturanata iz Fizike očekuje peticu, a četvorki se nada njih 14 posto. NCVVO objavio je rješenja mature Fizike koje možete pogledati ovdje i tako otprilike izračunati koju ćete ocjenu dobiti. Iako se pragovi za ocjene svake godine ponovno sastavljaju, prošle godine je za prolaz iz Fizike trebalo imati 25 posto točnih odgovora. Za peticu je pak trebalo ostvariti 85 posto točnih odgovora, a sve ostale pragove od prošle godine pogledajte ovdje.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr