Pretraga

Popularna logopedija od jeseni se trebala studirati na još jednom sveučilištu, ali ništa od te ideje

A- A+

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i ove je godine na ljetnom roku bio najpoželjniji među maturantima, prema omjeru kvote i broja prvih prijava. Na 50 mjesta, kažu to posljednji podaci nakon objave rezultata mature, bilo je 578 prijava. Logopedija na ERF-u jedini je takav u Hrvatskoj, a obzirom na njegovu popularnost i deficitarnost struke, brojne je obradovala vijest da se on pokreće i na Sveučilištu u Rijeci. Iako je bilo najavljeno da će se prvi studenti upisivati već na ovom jesenskom roku, to se ipak neće dogoditi.

Screenshot: YouTube

Brojni su učenici završnih razreda srednjih škola s oduševljenjem dočekali vijest da se u Hrvatskoj pokreće drugi studij logopedije i to na Sveučilištu u Rijeci. Kako nam je početkom ožujka kazala riječka rektorica, Snježana Prijić Samaržija, prema planu je izvođenje nastave trebalo započeti 2020./2021., ali je u tim trenucima, zbog deficitarnosti kadra Sveučilište poduzimalo sve radnje kako bi se nastava pokrenula već u 2019./2020. Kada je već bilo izgledno da se prvi studenti neće upisivati na ljetnom roku, krajem ožujka najavljeni su upisi za jesen.

– U sklopu izvješća prorektora naglašeno je pokretanje zajedničkog preddiplomskog studija logopedije Sveučilišta u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji kreće od jeseni 2019./2020. Zbog postupka akreditacije upisi će biti provedeni na jesenskom roku, stajalo je tako u zapisniku sjednice Senata s kraja ožujka.

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Popularni studij logopedije pokreće se na još jednom hrvatskom sveučilištu

Procedura uspostave studija još traje

No, odabir studijskih programa za jesenski rok upisa započeo je ovog utorka, a u ponudi unutar sustava Postani student maturantima nije studij logopedije na Sveučilištu u Rijeci.

– Studij logopedije uspostavlja se u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, na kojem procedura uspostave studija nažalost još uvijek traje. Posebnost zajedničkih studija jest da se kompletna procedura mora obaviti na obama sveučilištima – Sveučilište u Rijeci je svoj dio postupka obavilo, no zagrebačko sveučilište još radi na tome. Imajući to na umu, prema svemu sudeći procedura na UNIZG neće biti okončana na vrijeme da bi se mogli raspisati upisi na jesenskom roku, kažu nam iz Ureda rektorice Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznajemo koji je najpoželjniji studij u Hrvatskoj te koliko je slobodnih mjesta ostalo na fakultetima

‘Zainteresirani neka ne riskiraju’

Upravo je to razlog iz kojega maturantima tražena logopedija u Rijeci nije jedna od opcija koju mogu odabirati na jesenskom roku, na kojemu se mogućnost odabira studija zaključava već 17. rujna.

– Postoji mogućnost kasnijeg upisa i kondenzirane nastave za prvi semestar, ali naša je preporuka da zainteresirani ne riskiraju te da upišu neki drugi studij ako su ondje ostvarili pravo upisa, poručuju iz Ureda rektorice i otkrivaju kako je u ovom trenutku najizglednije da će studij Logopedije u Rijeci biti pokrenut 2020./2021.