Pretraga

Profesori se izjasnili: ‘Ne treba odgoditi druge ispite na maturi’

A- A+

Odgoda ispita državne mature trenutno je tema o kojoj razglabaju koordinatori, ravnatelji, maturanti te svi ostali na koje odluka NCVVO-a utječe. Maturanti su podijeljeni po pitanju novonastale situacije, stoga se neki čvrsto drže mišljenja kako se trebaju odgoditi svi ispiti na maturi, a evo što o tome misle profesori.

Jedan dio maturanata razočaran je odgodom ispita iz hrvatskog jezika za petak, zbog čega nemaju dovoljno vremena za ponavljanje i spremanje ispita iz matematike. Zbog toga traže od NCVVO-a da se svi ispiti odgode kako bi im period između testiranja ostao isti onome kakav je trebao biti prije pogreške pri dijeljenju eseja. Međutim, 289 maturanta koji će u petak polagati ispit iz maternjeg jezika nacionalnih manjina, zbog odgode će se istog dana suočiti i s hrvatskim jezikom. Samo se ispit iz grčkog jezika odgodio za 11. lipnja, a svoje mišljenje o odgodi drugih ispita dali su i profesori.

Izdvojeni članak

‘Nova šefica’ državne mature: ‘Mi smo spremni i za prepisivače, a ispiti se teško mogu ukrasti’

Ostali se ispiti ne trebaju odgoditi

Predsjednik udruge Nastavnici organizirano te profesor fizike Dalibor Perković smatra kako je jedino rješenje za proceduralni problem prilikom dijeljenja eseja bila odgoda ispita iz hrvatskog jezika za petak 31. svibnja. – Greške se događaju, no zbog toga ne treba odgoditi sve ostale ispite mature. Svima su planovi jednako promijenjeni i svi su u istoj situaciji, tvrdi Perković.

Što se tiče maturanata koji bi u petak trebali pisati dva ispita na maturi, predsjednik udruge je kao primjer uzeo one učenike koji polažu međunarodnu maturu. – Maturanti po IB programu u dva tjedna polože 20-ak ispita i od toga ne prave problem, samo što se uvijek gleda da se učenike ne preoptereti. Dobro došli u život, poručio je Perković učenicima koji će uz hrvatski jezik isti dan polagati i maternji jezik nacionalnih manjina.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a: ‘Prije državne mature bilo je jednostavnije’

Profesori bi se trebali žrtvovati za dobrobit učenika

Uz srednjoškolskog profesora, provjerili smo što o odgodi ispita misli i sveučilišni profesor koji je sastavljao pitanja za izborni predmet na državnoj maturi.

– Trebala bi se provesti analiza kojom bi se utvrdilo koje je najbolje riješenje za ovakvu situaciju, zbog toga ne mogu govoriti bi li trebalo odgoditi ostale ispite. No isto tako mislim kako trenutno za takvu analizu nema vremena. Prvenstvno ne znam je li poželjna odgoda zbog nadolazećih prijemnih ispita koji su već odavno zakazani, izjavio je Damir Ljubotina profesor psihologije na FFZG-u i ujedno član stručne skupine za psihologiju na državnoj maturi.

Po pitanju rada na Tijelovo, komentirao je kako bi se profesori trebali žrtvovati za dobrobit učenika, no ističe kako će i ova odgoda ispita hrvatskog jezika ostaviti posljedice na maturante, no kakve i u kojoj mjeri to će se tek vidjeti.