Pretraga

‘Nova šefica’ državne mature: ‘Mi smo spremni i za prepisivače, a ispiti se teško mogu ukrasti’

A- A+

Nova šefica državne mature, Alenka Buntić Rogić, sjedi u fotelji iz koje je zadnjih nekoliko godina maturom upravljao Goran Sirovatka, donedavni ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ovaj bivši ravnatelj smjenjen je zbog raznih nepravilnosti, dok je trenutna vršiteljica dužnosti ravnatelja nasmijana magistra ekonomije, inače dugogodišnja zaposlenica Centra, Alenka Buntić Rogić. U razgovoru za Srednja.hr otkrila je na koji način će se sankcionirati varanja na maturi te što će poduzeti ako nastavnici odluče štrajkom bojkotirati ispite obveznih predmeta.

Alenka Buntić Rogić, v.d. NCVVO – a

Nakon što je upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja smijenilo ravnatelja Gorana Sirovatku, na njegovo mjesto došla je Alenka Buntić Rogić koja je vršiteljica dužnosti ravnatelja. Ova diplomirana pedagoginja i magistra ekonomije godinama radi u Centru kao ključna osoba odjela općih poslova. Došla je na mjesto najodgovornije osobe za državnu maturu i to svega nekoliko dana prije početka ispita državne mature. 

Provjerili smo na koji se način Centar pripremio za prepisivanje i moguće izvanredne situacije poput štrajka te koja točno tehnička pozadina stoji iza državne mature.

Izdvojeni članak

Maturanti riješili biologiju: Ako ste htjeli ‘brutalni’ postotak, trebalo je dosta učiti

Do ove mature prepisivači se nikad nisu kažnjavali

Ukoliko se prilikom ispravljanja ispita uoči da su učenici međusobno prepisivali, u smislu da imaju iste ili slične odgovore, slijede sankcije.
Po novom Pravilniku će svaki učenik za kojeg se to ustanovi morati ponovno polagati ispit iz tog predmeta. U tom slučaju mu Centar određuje mjesto i vrijeme polaganja ispita, kazala nam je ravnateljica. 

Prošle godine se prepisivanje nije sankcioniralo, jer jednostavno ta stavka nije bila predviđena u Pravilniku. Na pitanje kako je moguće da maturanti već tri godine pišu ispite mature, a nitko se nije dosjetio da se unese stavka sankcije prepisivanja, ravnateljica je kazala kako se svi trude biti bolji. 

– Prijašnji pravilnik je pisan 2010. godine. U nekim dijelovima smo uočili da ga je potrebno mijenjati i dorađivati te je MZOS krajem 2012. donio novi Pravilnik. Ne kažem niti da je trenutni Pravilnik konačno i najbolje rješenje. Idemo uvijek za boljim, poručila je Buntić Rogić.
Ukoliko se uoči da su učenici prepisivali oni će biti sankcionirani tako da će ponovno polagati ispit. Međutim, ako profesori pomažu učenicima na satu – sankcija za profesora pomagača Pravilnikom nije određena. To je ostavljeno ‘na dušu’ ravnateljima.

Izdvojeni članak

Ravnateljica Ruđera: ‘Strukovnjaci moraju braniti završni rad, i to u danima kad se održava matura’


Neke žalbe na ispite bile uvažene

Iako je na kraju prošlogodišnje državne mature većina kandidata upisala željene fakultete, neki su imali i prigovore. Tako je na adresu Centra došlo 1885 žalbi na ispite mature, a maturante je najviše smetao spomenuti ispit iz hrvatskog jezika. Oko 500 žalbi riješeno je pozitivno i prigovori maturanata su uvaženi. No, kako bi se ove godine smanjio broj nezadovoljnih učenika i žalbi, iz NCVVO – a su pripremili knjižicu ‘Kako položiti ispit iz biologije’, jer je gotovo 11 posto učenika na tom ispitu imalo ocjenu nedovoljan. – Loše su bili riješeni i ispiti iz psihologije, povijesti i geografije. Zbog toga se pripremaju i druge knjižice jer ipak je naš cilj što bolja rješenost državne mature, poručila je najodgovornija osoba za državnu maturu.

Ispiti su u sefovima pod kamerama

Prošlogodišnje problematične situacije nakon ispita iz hrvatskog jezika usmjerile su mnogo pažnje na ovogodišnji ispit iz istog predmeta.
– Stručnjaci koji su lani radili ispit iz hrvatskog ove su godine pod povećalom i ti ljudi to znaju. Upravo zbog toga su dali 120 posto od sebe, a imali smo i vanjske recenzente za ispite koje će pisati maturanti, objasnila nam je sugovornica. 

Za izvanredne situacije poput kolektivne pobune maturanta za neka pitanja, NCVVO nema neke posebne pripreme.
– Idemo u ovaj ljetni rok u dobroj vjeri da se takvo nešto neće dogoditi, te se nadamo da će provedba državne mature proteći bez pobuna i prema planu, rekla nam je Buntić Rogić. 

Ono za što je NCVVO sigurno pripremljen jest osiguranje od krađe samih ispita. Svi ispiti za maturante iz cijele Hrvatske čuvaju se u Petračićevoj ulici u Zagrebu, gdje je sjedište NCVVO a. Međutim zgradu čuva zaštitar, a ispiti se nalaze u posebnoj prostoriji, u posebnim sefovima i sve to je osigurano video nadzorom.

Izdvojeni članak

Biranje predmeta: Ovo su birali strukovnjaci i gimnazijalci na maturi


Ispiti se šalju poštom preporučeno u škole

Da bi ispiti došli na sve školske klupe od Iloka do Cavtata, Centar ima ugovor s Hrvatskom poštom. Svi testovi šalju se njihovim kombijima preporučeno i to isključivo koordinatorima u školama, koji se onda javljaju u Centar da su primili pošiljke ispita. Svaki tjedan se ispiti šalju u sve dijelove Lijepe naše, a na otoke uvijek dan ranije – zbog mogućih poteškoća.

Štrajk za vrijeme mature nije fer

Kako se ovih dana špekulira o mogućem štrajkanju nastavnika za vrijeme mature, upitali smo ravnateljicu koji je alternativni scenarij ako se to zaista dogodi. 

 – Mi ćemo postupati prema uputama koje će nam dati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Osobno smatram da to nije u redu, promislite o tome kad se stavite u situaciju srednjoškolca. Osim što bi se u tom slučaju poremetili datumi oko upisa na fakultete, produžit će se i nervoza učenika, a svima će se skratiti praznici, objasnila je Buntić Rogić.

Dodaje kako su svi pripremljeni za državnu maturu, a na učenicima je da se koncentriraju i riješe najbolje što mogu.
– Poručujem svim maturantima da se ne opterećuju ni sa čim, već da se samo orijentiraju na ispite državne mature, zaključila je ravnateljica Centra.