Pretraga

U Belgiji još veći problemi pri provedbi državne mature

A- A+

U Belgiji još veći problemi nego li kod nas. Maturanti iz frankofonog dijela u ponedjeljak su počeli pisati državnu maturu, a nakon samo dva dana odgođena im je povijest, a zbog curenja informacija u pitanju je i ispit iz francuskog jezika.

foto: Anton Mezulić

Belgijski maturanti prvi dan su pisali francuski jezik, a prema brusselstimes.com na internetu su procurile upute koje su profesori dobili za provedbu ispita. Pomoću njih, učenici su mogli zaključiti kako će se njihove vještine provjeravati kroz gradivo iz belgijske literature.

Izdvojeni članak

Policija se uključila: Odgođen esej i test iz hrvatskog na maturi!

Dok nadležne institucije razmišljaju što će s prvim danom državne mature, u ponedjeljak navečer na društvenim mrežama su se pojavili zadaci iz povijesti pa je za 60 tisuća maturanata odgođen današnji ispit.

Nešto više od jednog dana prije službenog termina za polaganje povijesti, na internetu je objavljena slika s odgovorima na temu vala atentata u Europi 60-ih i 70-ih godina i pitanja kako su na njih odgovorile njemačke i talijanske vlasti.

Ministrica obrazovanja za frankofonu Belgiju Joelle Milquet najavila je tužbu zbog kršenja profesionalne tajne te će zatražiti odgovornost uprave.