Pretraga

Što kada želite upisati određeni faks i niti jedan drugi? ‘Vjeruj svojoj intuiciji’

A- A+

Jeste li posve sigurni da želite upisati određeni faks, ali vas okolina pokušava odgovoriti? Ili ste uvjereni u ispravnost svoje odluke, ali vas na pomisao zaključavanja liste prioriteta hvata panika? Razgovarali smo sa troje studenata koji su proživjeli ta iskustva i ipak upisali svoj željeni faks, onaj koji im je bio prvi na listi prioriteta. Doznali smo kako su preživjeli upise i jesu li danas zadovoljni svojim izborom, ali i koje savjete imaju za sve maturante.

Maturanti koji žele upisati samo jedan faks imaju posve suprotne probleme od onih neodlučnih – pričali smo s nekima koji su proživjeli to iskustvo | Foto: Unsplash

Maturanti diljem zemlje upravo proživljavaju jedan od najintenzivnijih perioda svog dosadašnjeg obrazovanja. Osim što se brinu o rezultatima mature, mnogi su i neodlučni oko toga koji faks žele upisati, što samo dodaje na stres jer rok za odluku je jako blizu. No postoje i oni drugi, koji su posve sigurni u svoj prvi izbor fakulteta. Potražili smo ih kako bismo doznali njihova iskustva, jer iako su lišeni stresa biranja i ne sumnjaju u svoju odluku, ipak se suočavaju s nizom drugih izazova.

Eva Šoić, Mia Štrelov i Lovro Ibriks danas su studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (EFZG), a nekadašnji maturanti kojima je on bio prvi i jedini izbor. Kao srednjoškolka, Eva je bila svestrana učenica – puno toga ju je zanimalo no ničemu nije bila apsolutno posvećena. EFZG joj je zbog toga došao na radar, rekla nam je, jer je ekonomija široko područje i zbog toga idealno za svestrane i pomalo neodlučne društvenjake poput nje.

‘Faks će odrediti smjer tvog života, osim ako neće’

Razgovarala je s roditeljima te ravnateljem svoje škole (‘Shout-out DJ-u’) koji su ju posve podržali u njenoj odluci. No susrela se s onima koji su ju odgovarali od njene odluke, jer zapravo nisu znali čime se s EFZG-om jednog dana može baviti. Eva nikad nije razumjela očekivanje da će ju fakultet ograničiti u izboru poslova.

– Dapače, mislim da će svaki fakultet studentu pružiti određeno znanje i razumijevanje okoline koje će mu pomoći u kasnijem ‘ozbiljnom’ životu. Mislim da faks treba biti percipiran kao dizalo koje te može odvesti na bilo koji kat od njih 50, a ne kao nužnu determinantu uskom spektru zanimanja. Da, faks će odrediti smjer kojim ćeš krenuti u životu, osim ako neće, objasnila je Eva uz smijeh.

Eva Šoić | Foto: Privatna arhiva

Pritisak oko odabira faksa koji se nameće maturantima po Evinom je mišljenju sasvim suvišan. Odlučila je slušati svoj osjećaj, a u njenom se primjeru to pokazalo kao pun pogodak. Danas je na petoj godini smjera Financije te vodi studentsku udrugu Financijski klub gdje se bavi javnim financijama, makroekonomijom, trejdanjem, portfolio menadžmentom i drugim aktivnostima. Faksom je zadovoljna najviše zbog širine koju joj je pružio, zbog čega je sada u situaciji da točno zna čime se želi baviti u bližoj budućnosti, kada završi faks.

– Mislim da je najvažnije da svaki maturant vjeruje u sebe i odluku o faksu donese sam, slušajući isključivo vlastite želje i ambicije, jer na kraju krajeva fakultet svatko izabire za sebe, a ne za mamu, tatu ili prijatelje, poručila je Eva.

U odluku bila 100 % sigurna sve dok ju nije morala zaključati

Naša druga sugovornica, Mia, najprije je odlučila da se želi baviti ekonomijom. Nakon toga nije imala puno dvojbi jer je, tvrdi, EFZG najbolja opcija za sve buduće ekonomiste. U svoju je odluku potvrdila odlaskom na dane otvorenih vrata fakulteta kada je popričala sa studentima i osjetila atmosferu faksa.

– Kada sam na danima otvorenih vrata vidjela i kako je lijepo uređen interijer zgrade fakulteta, sve one udobne fotelje za učenje, eh tada sam si konačno rekla: to je to, tu želim studirati, ispričala je Mia.

Iako je u svoju odluku bila posve sigurna, u trenu kad je ona postala finalna, točno prije nego što ju je morala zaključati u sustavu Postani student, preplavila ju je dvojba.

– Krene val emocija i razmišljanja, preispitivanja, stresiranja i svega ne tako pozitivnoga… Ali onda je uslijedila rečenica mame: upiši ono što sama osjećaš da je najbolje! Ali što ja to osjećam? Tada samo stres. Međutim bila je u pravu. Kada sam maknula stres upisa i svega negativnog, ostala je samo misao da se u životu želim baviti ekonomijom i tako sam napokon zaključala svoju odluku, ispričala je.

Mia Štrelov | Foto: Privatna arhiva

Mia je danas zadovoljna studentica druge godine na smjeru Poslovna ekonomija, a aktivna je i u Ekonomskoj klinici gdje je voditeljica tima Europske unije te u Studentskom zboru. Svojim se faksom ponosi, a osvojila ju je činjenica da studira na fakultetu koji se nalazi u 1 % najboljih ekonomskih institucija na svijetu.

– Za ekonomiste se smatra da smo kao Vegeta, pašemo u bilo kojoj branši. To je točno, a uz EFZG koji nudi hrpu stručnih praksi, razmjena, edukacija, mogu pronaći svoje malo mjesto pod suncem. Faks je nadmašio moja očekivanja u mjeri kojoj nisam mogla ni zamisliti. Kao dobra prijateljica rado bih sve savjetovala da postanu dio naše ekipe, poručila je Mia.

Izdvojeni članak

EFZG svrstan u 1% najboljih fakulteta na svijetu: ‘Sportskim rječnikom, igramo u Ligi prvaka’

Poruka svim maturantima: ne sumnjajte u svoju intuiciju

Lovro, naš treći sugovornik, pohađao je gimnaziju gdje nije imao previše doticaja s ekonomijom. No uvijek je bio angažiran: bio je dio školskog vijeća, borio se za unaprjeđenje školskog standarda, organizirao događaje i školska putovanja. Kroz ta je iskustva, kazao nam je, shvatio da je dobar govornik koji ima dobar ‘pitch’, a EFZG je mjesto na kojem je mogao iskoristiti te svoje snage.

U donošenju odluke, bio je posve samostalan, prisjetio se. Nije se raspitivao niti kod vršnjaka niti obitelji, jer je uvjerenja kako svatko treba odabrati svoj životni put. Korisno je, dodao je, doznati iskustva studenata faksa kojeg želimo upisati.

Njega je osvojilo to što EFZG nudi različite smjerove te mnoge dodatne formalne i neformalne edukacije, kao i brojne studentske udruge koje su na faksu aktivne. Svojom je odlukom danas, zaključio je, iznimno zadovoljan, posebno jer kao student pete godine ima dovoljno vremena za posao uz faks, ali i vremena za druženja, sport i opuštanje.

– Poručio bi samome sebi kako ne treba gajiti sumnje oko upisa studija. Nisam ga odabrao nasumce niti na nečiji nagovor. Nisam se bez razloga našao pred takvim odabirom, nešto me privuklo k njemu – vjeruj svojoj intuiciji, poručio je Lovro za kraj.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mogućnosti studija na EFZG-u proučite na web stranici fakulteta.