Pretraga

EFZG svrstan u 1% najboljih fakulteta na svijetu: ‘Sportskim rječnikom, igramo u Ligi prvaka’

A- A+

Ekonomski fakultet – Zagreb postao je nositelj prestižne EQUIS akreditacije, jednog od najprestižnijih međunarodnih priznanja za fakultete iz područja ekonomije i poslovne ekonomije. Tek 206 institucija u svijetu ovjenčano je ovom akreditacijom. Uz nju, EFZG nosi još i EFMD te AACSB akreditacije, čime se svrstava u 1 % najboljih institucija na svijetu. Tim smo povodom razgovarali s profesorima EFZG-a koji su vodili postupke akreditacije i doznali što one znače za fakultet, ali i studente.

EFZG je od ožujka triple akreditiran, i to prestižnim AACSB, EQUIS i EFMD akreditacijama – provjerite što to znači za studente | Foto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Od ožujka ove godine, Ekonomski fakultet – Zagreb (EFZG) je nositelj još jedne prestižne međunarodne akreditacije koja ovaj faks svrstava u akademski crème de la crème. Riječ je o EQUIS akreditaciji koju dodjeljuje međunarodni autoritet po pitanju vanjskog vrednovanja institucija visokog obrazovanja iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, Europska zaklada za razvoj menadžmenta (EFMD, eng. European Foundation for Management Development). Profesori EFZG-a, prof. dr. sc. Marina Dabić, voditeljica svih akreditacija te prof. dr. sc. Mario Spremić, voditelj BDIB i MMI studija te voditelj EQUIS akreditacije, objasnili su nam sve što trebamo znati o tome.

Riječ je o trećoj važnoj međunarodnoj akreditaciji kojom je EFZG ovjenčan, a koja je okrunila intenzivni proces stjecanja međunarodnog priznanja na kojem ovaj fakultet radi zadnjih 15 godina. Najprije su 2011. godine, prvi u državi, stekli međunarodnu akreditaciju za svoj studij Bachelor Degree in Business (BDIB). Riječ je o EFMD akreditaciji (prije se zvala EPAS) koja im je u postupcima reakreditacije ponovo dodijeljena 2017., a potom i 2022. godine. Ovo priznanje znači da je BDIB studij prošao rigoroznu provjeru kvalitete koja potvrđuje da je taj studij na razini najboljih svjetskih studija.

Svrstali se u najboljih 100 institucija na svijetu

Nakon toga, 2019. godine, su ‘zaradili’ prestižnu američku AACSB akreditaciju, kao jedina sveučilišna institucija u Hrvatskoj. Ona ih je svrstala u 5% najboljih svjetskih fakulteta iz područja ekonomije i poslovne ekonomije. Posljednja u nizu im je dodijeljena EQUIS akreditacija, i to za izvrsnost i kvalitetu cijelog fakulteta i svih njegovih aktivnosti. Nju u trenutku objave ovog teksta posjeduje tek 206 fakulteta na svijetu, odnosno 109 fakulteta u Europi.

Izdvojeni članak

EFZG uvršten među najbolje svjetske studije poslovne ekonomije: Pogledajte što to znači za studente

EQUIS akreditacija je ‘šlag na torti’ uspjeha EFZG-a koju u široj regiji imaju samo (a rekli bi, svi je itekako žele) Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, WU Vienna University of Economics and Business, SDA Bocconi University, Politecnico di Milano, LUISS Business School i Bologna University Business School, istaknuli su profesori.

– Dobivanje EQUIS akreditacije rezultat je dugogodišnjeg truda i rada svih zaposlenika, studenata i dionika Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i neprekidne posvećenosti postizanju najrigoroznijih međunarodnih standarda kvalitete. Dostizanje vrlo rigoroznih EQUIS kriterija često je jedini objektivni dokaz izvrsnosti i pripadnosti najboljim obrazovnim institucijama na svijetu. Samo oko 100 visokoobrazovnih institucija u cijelom svijetu ima i AACSB i EQUIS akreditacije, što studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu otvara sva vrata suradnji, mobilnosti i zapošljivosti, objasnili su.

Dobivanje EQUIS akreditacije rezultat je dugogodišnjeg truda i rada svih zaposlenika, studenata i aktera, rekli su profesori | Foto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, web stranica

Ispunili rigorozne uvjete kako bi opravdali akreditacije

Dakle, čime je EFZG zavrijedio ova međunarodna priznanja kvalitete? Profesori su nam i to detaljno objasnili. To su, prije svega, izvrsna reputacija institucije, jer EFZG ima najkvalitetnije studijske programe u zemlji i široj regiji, koji omogućavaju gotovo trenutnu zapošljivost i osobni razvoj te činjenica da u svim studijskim programima studente uče kritički razmišljati, ali i etičnosti, odgovornosti i održivosti. Nastavnici EFZG-a slijede rigorozne međunarodne standarde koji su višestruko stroži nego nacionalni, a tiču se istraživačke izvrsnosti, kvalitete nastave, internacionalizacije nastave te suradnje s gospodarstvom. Uostalom, nije svejedno tko i kako izvodi nastavu, a profesori s EFZG-a su vodeći stručnjaci u svojim područjima rada, naglasili su Spremić i Dabić.

Kako bi fakultet dobio AACSB i EQUIS akreditacije, mora imati razvijenu i znanstveno-istraživačku djelatnost. Prednjače i po tome, jer kako ističu Dabić i Spremić, najveći dio znanstvene produktivnosti u Hrvatskoj zasluga je profesora EFZG-a. Studijski programi EFZG-a inspirirali su slične programe u drugim institucijama. Među novijim inovacijama u nastavi je i njihov kolegij Introduction to Affective Computing kojeg izvode u sklopu BDIB studija, kakav ima tek nekoliko drugih sveučilišta u svijetu, među njima i MIT.

Izdvojeni članak
ekonomski fakultet

‘Naš fakultet izvodi kolegij kakav ima tek nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta poput MIT-a’

‘Ne postoji tvrtka gdje nisu naši studenti’

Priznanja su zaslužili zbog razvijene suradnje s gospodarstvom (surađuju s preko 500 tvrtki), ali i međunarodnom zajednicom. Time studentima omogućuju multikulturno iskustvo studiranja. Kada žele ići studirati van, studenti EFZG-a biraju između 181 institucija. Zauzvrat, mnogi strani studenti dolaze studirati na EFZG zahvaljujući 2 preddiplomska i 6 diplomskih studija koji se izvode na engleskom jeziku.

Možda najvažniji dokaz njihove uspješnosti su bivši studenti EFZG-a, njih gotovo 90.000 tisuća što uključuje i oko 900 doktora znanosti, istaknuli su profesori. Sve su to stavke u kojima fakulteti moraju imati odlične rezultate da bi se mogle razmotriti za dobivanje AACSB i EQUIS akreditacija, ali na EFZG-u često kažu da su njihovi izvrsni studenti i uspješni alumniji najbolji ambasadori i ‘akreditatori’ fakulteta. To je važno, jer akreditacijske institucije prate i taj dokaz reputacije visokoobrazovanih institucija.

– Ne postoji kompanija ili institucija u Hrvatskoj gdje na vodećim pozicijama nisu naši bivši studenti. Oni su gotovo u pravilu prvi, a često i jedini izbor ponajboljim domaćim i internacionalnim kompanijama. Preko naših 67 % naših studenata radi u međunarodnom poslovnom okruženju i vrlo brzo napreduje u poslu. Naši studenti su i pokrenuli brojne kompanije, odgovorni su poduzetnici i dali su veliki doprinos inovacijama i razvoju našeg gospodarstva i zemlje, ispričali su profesori Dabić i Spremić.

EFZG

Prof.dr.sc. Marina Dabić i prof. dr. sc. Mario Spremić | Foto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Što akreditacije znače za studente?

Studenti, naravno, osjete koristi od inovacija koje EFZG uvodi u svoje programe i način rada, a koje su ih dovele do međunarodnih akreditacija. Na EFZG-u potiču kritičko razmišljanje, iskustveno učenje i rješavanje problema. Osim što provode nastavu usmjerenu studentima (eng. student-centered teaching), EQUIS akreditacija je studentima dodatno ‘otvorila sva vrata‘. Vodećim internacionalnim i domaćim kompanijama je dokaz da na EFZG-u imaju izvrsne programa, rekli su Dabić i Spremić.

Njihovi studenti nemaju problema s pronalaskom posla, naglasili su, a i potkrijepili primjerom njihove studentice koja je na studentskoj razmjeni dobila posao u prestižnoj internacionalnoj tvrtki. Na razgovoru za posao, studentica je naišla na skepsu predstavnice ljudskih resursa. Iz tvrtke su mislili, naime, da na faksu nije stekla dovoljno multikulturalnih, praktičnih i međunarodnih iskustava.

– ‘Ton’ razgovora se naglo promijenio u pozitivnom smjeru kada je studentica rekla da EFZG ima AACSB i EPAS međunarodne akreditacije, a osobito EQUIS akreditaciju. Više nikakvi argumenti nisu bili potrebni, a naša studentica je odmah dobila posao na koji se prijavila, ispričali su Spremić i Dabić, dodajući kako je činjenica da je EFZG je triple akreditiran (AACSB, EQUIS i EFMD) govori sama za sebe.

Izvrsni studenti i uspješni alumniji najbolji ambasadori i ‘akreditatori’ fakulteta, naglasili su profesori | Foto: Ramona Ščuric; srednja.hr

Planiraju ostati u 1 % najboljih svjetskih fakulteta

Jednom stečena akreditacija ne znači da se fakultet sada može ‘uspavati’. EQUIS akreditacija je EFZG-u dodijeljena na tri godine i dužni su stalno raditi na ispunjavanju akreditacijskih zahtjeva za poboljšanjima. Kako bi održali svoj prestižni status, akreditacijskoj instituciji će slati godišnja izvješća s jasnim dokazima o ispunjavanju zahtjeva. Drugim riječima, nastavit će se držati okvira za strateški razvoj prema najrigoroznijim svjetskim standardnima.

– To će nas i dalje svrstavati među 1% najboljih svjetskih fakulteta, mjereno prema objektivnim međunarodnim akreditacijskim kriterijima. Ponosni smo da i mi pripadamo tom uskom krugu najboljih fakulteta u svijetu. Dobivanjem EQUIS akreditacije, uz AACSB i EFMD akreditaciju, sportskim rječnikom rečeno, stalno igramo u finalu nogometne Lige prvaka, svjetskog prvenstva ili finalu NBA lige, poručili su Dabić i Spremić dodavši kako se njihovi ciljevi mogu sažeti u motu: ‘Tradicija i inovacije u obrazovanju i istraživanju – Put u budućnost!’

Zanima li vas više o studiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, posjetite web stranicu fakulteta i istražite njihovu ponudu studijskih programa.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu