Pretraga

Studij s kojim ćete biti traženi na tržištu: ’90 % naših studenata zaposli se na zadnjoj godini’

A- A+

Preddiplomski studij Informacijski i poslovni sustavi je povezuje biznis i informatiku i stvara najtraženiji kadar na tržištu. Radi se o jedinstvenom studijskom programu u Hrvatskoj koji povezuje informatička znanja i poslovne vještine. S FOI-ja su izvijestili kako se čak 90 % studenata tog studija zaposli već na zadnjoj godini.

foi

Foto: FOI

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) godišnje upisuje 301 studenta na preddiplomski studij Informacijski i poslovni sustavi, no čini se, prema potrebama na tržištu rada za ovim kadrom, da je i to premalo. Naime, oko 90 posto ovih studenata svoje prvo zaposlenje pronalazi već za vrijeme trajanja studija, rekli su s faksa.

– Poslodavci se otimaju za ovaj kadar jer su, uz izvrsno poznavanje informatike i tehnologije, spremni preuzeti i najzahtjevnije poslovne zadatke i povesti timove stručnjaka unutar najjačih IT tvrtki, objasnili su s FOI-ja.

FOI se dodatno povezao s poslodavcima kako bi ih uveo u nastavni proces kroz modele work based i problem based learning-a, a nedavno je uveo i nove izbornosti kroz ova 4 nova modula:

  • Razvoj programskih sustava

Informatizacija organizacija na globalnoj razini dobila je nezaustavljiv zamah u području digitalizacije, što u Europi nazivamo Industrijom 4.0. Primjena i integracija navedenih koncepata i tehnologija u informacijske sustave zahtijeva temeljite promjene u načinu promišljanja o dizajnu organizacijskih struktura i lanca vrijednosti.

Izdvojeni članak
foi

Potražili smo studije koji su usklađeni s tržištem: ‘Usko surađujemo s najjačim poslodavcima’

  • Umjetna inteligencija u poslovanju

Umjetnu inteligenciju čine strojno učenje, vizualizacija podataka i znanja, automatsko zaključivanje, robotika, inteligentni agenti i slično.

  • Umreženi sustavi i računalne igre

Područje umreženih sustava obuhvaća četiri komponente: kiber-fizički sustavi, Internet stvari, Internet usluga i pametne tvornice, a računalne igre su isto tako značajan smjer razvoja informatike koji povezuje brojne discipline, a kod mladih vrlo atraktivan.

  • Analiza i dizajn poslovnih sustava

Jedno od ključnih područja djelovanja FOI-ja je istraživanje razvoja informacijskih sustava te interakcije poslovnih procesa i informacijske tehnologije, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj.

Ove izbornosti studentu će biti na rasplaganju na trećoj godini studija, a popis svih predmeta možete vidjeti ovdje.

foi

Foto: FOI

Uz informatiku – na FOI-ju upisuju i ekonomiste

Studijski program Ekonomika poduzetništva (EP) ove će godine primiti 151 brucoša, koji će im pružiti temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Ekonomistima FOI-ja nudi se vrlo širok i dinamičan spektar poslova, pretežito u polju digitalnog marketinga i menadžmenta. Dio njih specijalizirani su za financije (bankarski poslovi, osiguranja, platni promet, analiza..), računovodstvene poslove, ljudske resurse te ostale korporacijske poslove, koje sve više potražuju i IT kompanije.

Praksa na svim razinama studija

Praksa je na FOI-ju obavezna na svim razinama studijima, pa tako i na nedavno moderniziranom preddiplomskom stručnom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), kojeg upisuju studenti u Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima. Stručna praksa se bazira na job shadowing modelu, konkretnim poslovnim zadacima i mentoriranju profesionalaca. Studentima je na raspolaganje stavljeno i korištenje desetak korisnih aplikacija koje olakšavaju studiranje, a jedna od njih je i FOI UPISI, koja je u potpunosti digitalizirala upise na FOI. Aplikacija se otvara 19. srpnja 2022. u 08:00 sati. Tijekom upisa, Fakultet će osigurati i online podršku upisnicima.