Pretraga

Maturantica otkrila kako je prepisivala na državnoj maturi

A- A+

Iako su iz NCVVO-a zbog prošlogodišnje krađe ispita drastično postrožili kazne za varanje i prepisivanje na ispitima državne mature, čini se da ni to ne može spriječiti neke u pokušaju lova u mutnom. Jedna nam je maturantica koju smo danas nakon ispita iz engleskog jezika ispred Trgovačke škole u Zagrebu ispričala kako je uspjela nešto i prepisati.

foto: Flickr, Ryan McGilchrist

Izdvojeni članak

Rigorozno postrožene kazne za prepisivače na državnoj maturi

Prema novom Pravilniku o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, kazna predviđena za prepisivanje ili omogućavanje prepisivanje na ispitima državne mature je zabrana polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini zbog teških povreda kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe državne mature.

Iako se prepisivanjem riskira dvogodišnja zabrana polaganja državne mature, jedna nam je maturantica koju smo nakon ispita iz engleskog jezika zatekli ispred Trgovačke škole u Zagrebu priznala kako je ipak uspjela prepisati.

– Ispit je bio lagan. Za prepisati. Mogla sam prepisati. Znala sam nešto svoje, a cura koja je sjedila u istoj klupi gdje i ja je imala listu za odgovore pa sam s liste za odgovore mogla vidjeti njezina rješenja, rekla nam je maturantica koje je željela ostati anonimna. 

Prepisivanja su se znala dogoditi i prethodnih godina, a maturanti su 2012. godine bili otkriveni po rasporedu sjedenja. Naime, imali su iste odgovore što se učinilo sumnjivim ocjenjivačima ispita koji su ustanovili da su sjedili jedni do drugih te prepisali one točne i netočne odgovore.