Pretraga

Već za tjedan dana kreće državna matura: Pokušajte riješiti prošlogodišnje ispite iz obveznih predmeta

A- A+

Prve ispite ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature pristupnici će pisati već sljedećeg četvrtka, kada su na redu Glazbena umjetnost, Etika te Srpski jezik (nacionalnih manjina). Pred vratima su i oba dijela ispita iz Hrvatskog na kojemu je uvedena promjena u načinu ocjenjivanja, a nakon Hrvatskog od obveznih se predmeta s najvećim brojem prijava pišu i Engleski i Matematika. Donosimo sve najvažnije detalje vezane uz ovogodišnje ispite iz spomenutih predmeta, kao i pitanja s prošlogodišnjih matura kroz koje možete testirati svoje trenutno znanje.

foto: NCVVO

Prema prethodno donesenom kalendaru, državna matura kreće u četvrtak, 7. lipnja, a u deset predmeta ovogodišnje mature uvedena je poneka promjena. Mijenjali su se većinom elementi poput vremenskog trajanja ispita, vrste i broja zadataka, a povećani su i brojevi riječi kod pojedinih esejskih zadataka. Sve promjene koje očekuju ovogodišnje pristupnike maturi možete vidjeti na ovom linku.

Hrvatski jezik

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

Od obveznih predmeta s najvećim brojem prijava prvi je na redu za pisanje Hrvatski jezik. Lani je uvedena novina prema kojoj se test iz jezika i književnosti piše prvi, 18. lipnja, a esej će se ove godine pisati dan nakon testa, 19. lipnja.

Važna novost koja očekuje preko 30 tisuća onih koji planiraju polagati Hrvatski ta je da od ove godine moraju zadovoljiti minimalni prag postignuća na oba dijela ispita – i eseju i testu. Drugim riječima, ako neki pristupnik na jednom dijelu ispita ostvari visoki broj bodova, a na drugom vrlo niski i ne uspije na tom dijelu dostići minimalni prag, on neće moći položiti ispit. Onim pristupnicima koji ne ostvare minimalni broj bodova na oba dijela ispita, bodovi s oba dijela ispita neće se zbrajati nego će oni automatski dobivati negativnu ocjenu.

Od važnijih značajki ispita iz Hrvatskog valja izdvojiti to da se esej na obje razine piše 160 minuta, a mora sadržavati najmanje 400 riječi na višoj, odnosno 350 na osnovnoj razini. Na eseju je moguće zaraditi najviše 80 bodova. Ispitni dio traje ukupno 100 minuta i sastoji se od 80 zadataka zatvorenoga tipa kojima se ispituju razumijevanje književnoga teksta, književnoteorijska, književnopovijesna i jezična znanja.

Eseju prošlogodišnje više razine, temeljio se na ulomku iz Cihlar Nehajevljeva Bijega te Montaigneovih Eseja, koji nisu bili na popisu djela, ali se obrađuju na nastavi. Na eseju osnovne razine pristupnici su morali usporediti dva djela domaće književnosti – Novakove Posljednje Stipančiće i Dugu Dinka Šimunović, koja isto tako nije bila na popisu djela. Prošle godine prag prolaznosti iznosio je 32 posto na osnovnoj, a 33 posto na višoj razini. U nastavku možete vidjeti prošlogodišnje ispite s obje razine ispita i testirati svoju spremnost za polaganje Hrvatskog na maturi. Rješenja se nalaze u dokumentima ispod testova.

[scribd id=352593905 key=key-GKnAJQBvkUFEzVax3qmk mode=scroll]

[scribd id=352594338 key=key-pEJRCSF7Tuv9DgIt8Pcn mode=scroll]

[scribd id=352593822 key=key-9JjPm280LArJzgAvZ2hV mode=scroll]

[scribd id=352594383 key=key-YW14aecvGKYOimBRuoG9 mode=scroll]

Matematika

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Jedine promjene za ovu godinu na Matematici su one vezane uz bodovanje pojedinih zadataka. Struktura ispita, trajanje ispita, vrste i broj zadataka te broj bodova ostali su jednaki. Ovaj ispit maturanti će polagati 27. lipnja. 

Dostignuta razina znanja te kompetencija pristupnika Matematici provjerava se u sljedećim područjima: brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe te geometrija. Ispit iz Matematike se na osnovnoj razni piše 150 minuta, a na višoj 180. Osnovna razina sadržavat će 28 zadataka na kojima je moguće ostvariti maksimalno 40 bodova, a viša njih 30 na kojima najviše možete ‘zaraditi’ 60 bodova. Koje su preporuke za rješavanje ispita iz Matematike te koja pomagala i formule smijete koristiti doznajte ovdje.

Pragovi prolaznosti za Matematiku lani bili niži nego ikada. Tako je na osnovnoj razini za dvojku bilo dovoljno točno riješiti 24 posto ispita, a za višu 25 posto.

[scribd id=352439349 key=key-toRnkk9Fbp8ry2IrsMbq mode=scroll]

[scribd id=352439164 key=key-q8k5eOeXOtwT9xv0Nu9X mode=scroll]

[scribd id=352439417 key=key-LKHj7UZM76qgTvthcUJK mode=scroll]

[scribd id=352439143 key=key-1hVt2SVWwaGp1iqFuY0t mode=scroll]

Engleski jezik

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Viša razina Engleskog piše se 3 sata: Lani uvedena promjena koja se maturantima svidjela, a evo što im je bilo najteže

Više od 30 tisuća kandidata polagat će kao treći obavezni predmet Engleski jezik. Obje razine sastoje se od tri ispitne cjeline, a ove godine pristupnici ga pišu 21. lipnja. 

Viša se razina piše 180 minuta, od čega 70 minuta traje ispitna cjelina čitanje, 35 minuta cjelina slušanje i 75 minuta je za pisanje eseja. Ispit iz Engleskoga jezika osnovne razine traje ukupno 85 minuta. Ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje, a za njihovo rješavanje predviđeno je 60 minuta. Ispitna cjelina slušanje traje približno 25 minuta.

Kompetencije iz pisanja maturanti su lani na osnovnoj razini morali pokazati kroz pisanje odgovora na e-mail gdje bi, kada i s kime putovali u neku zemlju. Tema eseja više razine bila je ‘Trebaju li učenici i profesori biti prijatelji na društvenim mrežama?’

Što se tiče pragova prolaznosti, u prošloj školskoj godini za dvojku je na višoj razini bilo potrebno točno riješiti 35 posto ispita, a na osnovnoj 37. Kako je izgledao prošlogodišnji ispit, pogledajte u nastavku.

[scribd id=380562489 key=key-9PFBhXL51T4oA8FMM3pi mode=scroll]

[scribd id=380562500 key=key-ihzTqkSyWIqbsr0tpICI mode=scroll]

[scribd id=351702476 key=key-zYa3NntHq9l1hoDNPdYL mode=scroll]

[scribd id=351703022 key=key-MueB74dMipaGesBHOIj8 mode=scroll]

Posljednji ispit državne mature ove se godine piše 29. lipnja. Koliko su uspješno rješili maturu, pristupnici će saznati 11. srpnja, kada će biti objaviljeni rezultati. Tada kreće i 48-satni rok za žalbe, koji je, dakle, do 13. srpnja. Konačni rezultati bit će objavljeni 16. srpnja, a podjela svjedodžbi mature je 18. srpnja.

Copy link
Powered by Social Snap