Pretraga

[Matura ’18] Viša razina Engleskog piše se 3 sata: Lani uvedena promjena koja se maturantima svidjela, a evo što im je bilo najteže

A- A+

Engleski jezik na državnoj maturi spada u obvezne predmete, svake godine piše ga 30-ak tisuća maturanata, kojima je najveći problem predstavljala cjelina slušanje. Nekima zbog dvosmislenih odgovora, a nekima zbog činjenice da se pisala posljednja pa su oni koji su ranije završili s esejom, morali u učionici ostati sva tri sata. To se od prošle godine na višoj razini promijenilo – slušanje se piše drugo po redu, a esej naposljetku, što će se onim bržima u pisanju svidjeti. Sve što vas očekuje na ispitu iz Engleskog i koji su savjeti za uspješno rješavanje tog predmeta najbolje možete doznati iz ispitnog kataloga.

Foto: pixabay

Engleski je jezik na državnoj maturi obavezan predmet, a pristupnik ga može polagati ispit na višoj ili na osnovnoj razini. Obje razine sastoje se od tri ispitne cjeline, a ove godine pristupnici ga pišu 21. lipnja u 9 sati.

Na višoj razini promjene u redoslijedu cjelina

Izdvojeni članak

NCVVO odgovara: Morate li posebno proći svaku od tri cjeline Engleskog da biste položili ispit?

Viša razina ispita Engleskog jezika na državnoj maturi sastoji se od cjelina čitanje, slušanje i pisanje (esej). Sve tri ispitne cjeline pišu se isti dan, a od prošle godine novost je da ispitna cjelina slušanje druga po redu. Naime, svim prijašnjim generacijama maturanata slušanje je dolazilo posljednje pa su oni koji su bili gotovi s pisanjem eseja prije predviđenog vremena, morali sjediti i čekati i treću cjelinu, inače bi s ispitom bili gotovi u roku puno kraćem od tri sata. Ovogodišnji maturanti, dakle, taj problem neće imati.

Viša se razina piše 180 minuta, od čega 70 minuta traje ispitna cjelina čitanje, 35 minuta cjelina slušanje uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore i 75 minuta je za pisanje eseja.

Prilikom rješavanja ispitnih cjelina slušanje i čitanje, naglašeno je u katalogu, važno je pozorno pročitati tekst općih uputa i tekst uputa za rješavanje zadataka i označavanje točnih odgovora. Ukupan broj bodova na ispitu iz Engleskoga jezika na višoj razini je 85 – čitanje donosi 40, slušanje 25, a pisanje 20 bodova. Na višoj razini rješavaju se zadaci višestrukog izbora, povezivanja i dopunjavanja, a esej mora imati od 200 do 250 riječi.

Na osnovnoj razini najviše bodova nosi čitanje

Ispit na osnovnoj razini prvom cjelinom ispituje vještinu čitanja, drugom vještinu pisanja, a trećom vještinu slušanja. Ispitna cjelina čitanja sastoji se od zadataka povezivanja, kratkog odgovora, višestrukog izbora i dopunjavanja, a vještinu pisanja maturanti na osnovnoj razini pokazuju kroz pisanje sastavka od 50-70 riječi. Cjelina slušanje dolazi posljednja i ispituje se njome razumijevanje specifičnih informacija.

Ispit iz Engleskoga jezika osnovne razine traje ukupno 85 minuta. Ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje, a za njihovo rješavanje predviđeno je 60 minuta. Ispitna cjelina slušanje traje približno 25 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore.

Ukupan broj bodova u ispitu iz Engleskoga jezika na osnovnoj razini je 60 – čitanje donosi 30 bodova, pisanje 10, a slušanje maksimalno 20 bodova.

Lani najteže slušanje: Maturanta zbog ispita mučila glad

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

Prošlogodišnje maturante više razine najviše je ‘mučilo’ slušno prepoznavanje, jer su im ponuđeni odgovori izgledali dosta dvosmisleno, na nekim pitanjima čak i trosmisleno. Ispit od 180 minuta bez pauze nekima je izazvao posebne probleme.

– Ispit je bio prilično lagan, s naglaskom na to da je slušanje bilo užas, barem meni. Ali to očito namjerno rade – trosmislene odgovore. Nek im ide na dušu. Teško je pisati sve u komadu, jedno za drugim. Ja sam recimo skoro umro od gladi, a ujutro pojeo 3 jaja, 2 fete integralnog kruha i popio kavu. Nisam se ništa pripremao, iskreno, osim na satu Engleskog. Engleski mi je uvijek išao i nisam se nimalo zamarao tim ispitom. Esej mi je sjela tema, ali da je neka zanimljiva, baš i nije, objasnio nam je prošlogodišnji maturant Roko s Cresa.

Osim Roka i druge je naše sugovornike oduševila prošlogodišnja tema više razine ‘Trebaju li učenici i profesori biti prijatelji na društvenim mrežama?’

I na osnovnoj su razini kao najkompliciraniji dio prošlogodišnji maturanti izdvojili slušanje, ali u globalu ispit im nije bio pretežak. Na ovoj se razini ne piše esej, a kompetencije iz pisanja maturanti su lani morali pokazati kroz pisanje odgovora na e-mail gdje bi, kada i s kime putovali u neku zemlju.

– Nijedan mi dio nije bio težak, ali kad bi morala izabrati teži, onda bi izabrala test slušanja. Ispit je bio slične težine kao i prethodnih godina, a nije me mučilo niti jedno pitanje iako se baš i nisam pripremala bilo je isto kao i prethodnih godina, rekla nam je bivša maturantica Karla.

Što se tiče pragova prolaznosti, u prošloj školskoj godini za dvojku je na višoj razini bilo potrebno točno riješiti 35 posto ispita, a na osnovnoj 37. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Engleskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Engleskog jezika A i Engleskog jezika B razine. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita